Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2016 04:00 | Správy | Politika

„Nezávislá“ trojica odídencov od Kollára: Tajní agenti koalície!?

Skrývajú niečo?! Trojica odídencov od Borisa Kollára (51) sa po náhlom vyhadzove zo strany Sme rodina zastrájala, že zostávajú výlučne nezávislými poslancami.

Po pol roku to však vyzerá tak, akoby Martina Šimkovičová (45), Peter Marček (62) a Rastislav Holúbek (39) podpísali koaličnú dohodu. Za ostatné mesiace sa členovia vlády mohli takmer vždy spoľahnúť na ich podporu. Prečo sa pridali na stranu koalície?

Stali sa tajnými agentmi koalície. Trojica odídencov zo strany Borisa Kollára Sme rodina, poslanci Šimkovičová, Marček a Holúbek, totiž na posledných dvoch schôdzach hlasovali takmer výhradne rovnako ako poslanci vládnej koalície. A treba povedať, že tí s takouto nečakanou podporou rozhodne nemôžu byť nespokojní. Krehkej väčšine 79 koaličných poslancov sa ich „výpomoc“ môže hodiť. Stačí, aby počas hlasovania vypadli štyria koaličný poslanci a vláda by pri pretláčaní svojich zákonov mohla mať problém.

Za koalíciu sa exkollárovci postavili aj pri hlasovaní o zákone roka, štátnom rozpočte a vo funkcii podržali aj Roberta Kaliňáka či Roberta Fica pri ich odvolávaní. Svorne však tvrdia, že nemajú podpísané žiadne oficiálne ani neoficiálne dohody a hlasujú vždy podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. „Hlasujem výlučne podľa toho, čo mi povedia voliči, čo je v prospech ľudí a čo je v prospech Slovenska,“ hovorí Peter Marček. Pridáva sa k nemu aj jeho kolega Rastislav Holúbek, ktorý tvrdí, že každý návrh posudzuje individuálne. „Vždy berieme za smerodajné to, aký to bude mať dosah na rodiny,“ vysvetľuje Holúbek. S otázkami Nový Čas oslovil aj Martinu Šimkovičovú, tá však na ne nereagovala.

Zákulisné dohody?

 

Existenciu akýchsi zákulisných dohôd odmieta aj šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč. „Celá Sme rodina povedala, že dobré zákony bude podporovať a títo, ktorí odišli, držia slovo,“ hovorí. Tvrdí, že vládna koalícia je dostatočne stabilná a nepotrebuje žiadnu výpomoc zvonka. Podobne ako exkollárovci tak odmietol, že by sa chystalo nejaké rozširovanie členskej základne poslaneckého klubu strany Smer. „Necítime potrebu nejakým spôsobom riešiť hlasy vládnej koalície,“ povedal Glváč. Už pár dní po voľbách Boris Kollár na tlačovej konferencii prezradil, že sa mu dostali do uší informácie ohľadom snahy kúpiť nejakých poslancov. „Cena mala byť 2 milióny eur,“ vyhlásil vtedy Kollár. Nič také ako kupovanie poslancov sa však nepotvrdilo. Sprisahanie či kupovanie hlasov za prácou týchto „tajných agentov“ nehľadá ani politický analytik Eduard Chmelár. Podľa jeho názoru má koalícia stále pohodlnú väčšinu a ich počínanie vníma skôr ako ich vlastné presvedčenie. „Oni sa doteraz neprejavovali ako politické osobnosti, nepreukazovali nijakú schopnosť politicky myslieť,“ uzavrel Chmelár.

Ako hlasovali pri vládnych návrhoch

Martina Šimkovičová

Otvoriť galériu

  • Za - 163
  • Proti - 1
  • Zdržala sa - 61
  • Nehlasovala/neprítomná - 57

Na naše otázky nereagovala.

 Rastislav Holúbek

Otvoriť galériu

  • Za - 229
  • Proti - 3
  • Zdržal sa - 49
  • Nehlasoval/neprítomný - 1

- Je to individuálne, podľa návrhu, ale vždy dáme na tú odbornú stránku. Opozícia často nemá argumenty. Vždy berieme za smerodajné to, aký to bude mať dopad na rodiny. Koordinujeme svoje postoje. Máme poradný zbor, sme odkázaní na to, že sa musíme radiť s konkurenciou. Nie sme v žiadnych rozhovoroch, bránime sa tomu, nie je to naša ambícia niekam vstúpiť, ale nevylučujeme to.

Peter Marček

Otvoriť galériu
Peter Marček
Zdroj: tasr

  • za - 208
  • proti - 4
  • zdržal sa - 66
  • nehlasoval/neprítomný - 4

- Hlasujem výlučne podľa toho, čo mi povedia voliči, čo je v prospech ľudí. O väčšine zákonov, ktoré si študujem všetky, komunikujem s poslancami opozície aj koalicie. Okrem nezávislých poslancov, v parlamente ani jeden poslanec nevyužíva svoj slobodný mandát. Všetci to majú nadiktované a všetci hlasujú ako im to ich strana prikáže.

Koaličné počty:

Smer - 49 poslancov

Most - 15 poslancov

SNS - 15 poslancov

celkom: 79 poslancov

+ 3 „nezávislí“ exKollárovci

Najdôležitejšie hlasovania v prospech vlády:

- odvolávanie Fica:

- Marček, Holúbek - zdržali sa

- Šimkovičová - neprítomná

- odvolávanie Kaliňáka:

- Marček, Holúbek - proti

- Šimkovičová - neprítomná

- schvaľovanie rozpočtu:

- všetci traja za

Politický analytik Eduard Chmelár

Otvoriť galériu

- Oni sa doteraz neprejavovali ako politické osobnosti a ak narážate na kupovanie poslancov, v tomto prípade to nedáva veľký zmysel, pretože táto koalícia má pohodlnú väčšinu. Skôr to vidím na ich vlastné presvedčenie. To sú ideologicky bezprizorní ľudia, ktorí nemajú vyhranené hodnoty.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, kpt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!