Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2016 14:09 | Správy | Politika

Parlament schválil návrh rozpočtu na rok 2017: Ktorý rezort je podľa Fica víťazom?

Víťazom štátneho rozpočtu na rok 2017 je podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) rezort školstva.

Výdavky na školstvo sa totiž v budúcom roku zvyšujú o 300 miliónov eur. Zároveň sa podľa premiéra, tak ako v septembri tohto roku, zvýšia aj v septembri budúceho roku platy učiteľov o 6 %.

"Rovnako ma teší, že v športe medziročne dôjde k nárastu výdavkov o 80 %, čo by sa mohlo výrazne prejaviť tak na infraštruktúre športu, ako aj na podpore jednotlivých športových disciplín," opísal Fico na utorkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR po tom, čo parlament schválil návrh rozpočtu na rok 2017.

Súčasne má mať podľa premiéra zdravotníctvo v budúcom roku z hľadiska objemu najviac finančných prostriedkov v histórii. "Pokiaľ ide o investície, je to 70 miliónov, ktoré bude môcť použiť minister zdravotníctva na rekonštrukcie a na rôzne vylepšovanie prostredia, s ktorým sa stretávajú pacienti na bežnej báze," doplnil premiér.

 

Pripomenul tiež, že v rezorte zdravotníctva dochádza k takzvanému "upratovaniu" v duchu filozofie Hodnota za peniaze, kde sa počíta s úsporou takmer 200 miliónov eur. V sociálnych veciach vláda podľa Fica garantuje valorizáciu dôchodkov, tiež viac peňazí pre rodiny s deťmi či pre opatrovateľov, ktorí sa starajú o ťažko chorých.

Rozpočet podľa predsedu vlády počíta aj s veľkými investíciami, ako je napríklad obchvat Bratislavy a tiež s pokračovaním projektu automobilky Jaguar Land Rover pri Nitre. Súčasne má ísť v budúcom roku viac peňazí na údržbu ciest, na nájomné bývanie či na protipovodňovú ochranu. "Aj obrana môže povedať, že má najviac peňazí na obranné výdavky v histórii, takmer jednu miliardu eur,“ dodal Fico. Ráta sa totiž podľa jeho slov aj s výdavkami na boj proti terorizmu.

"Myslím si, že sme veľmi pozorne sledovali aj požiadavky ministerstva spravodlivosti,“ konštatoval Fico. V tomto prípade dochádza podľa neho k nárastu výdavkov na reformu väzenstva a aj na otázky, ktoré sa týkajú bezpečnosti. "Aj ministerstvo kultúry môže konštatovať, že ide viac peňazí na kultúru národnostných menšín. Je to tiež téma, ktorá nás zaujíma, pretože sme veľmi radi, že spolužitie občanov na Slovensku má vysokú kvalitu," opísal premiér.

So schváleným rozpočtom je preto spokojný a nemá žiadne pochybnosti, že kritériá na ktorých je postavený a ciele, ktoré obsahuje, budú v roku 2017 naplnené.

Schválenie rozpočtu ocenil aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Sme na bezpečnej ceste k vyrovnanému hospodáreniu,“ uviedol šéf rezortu financií. Zároveň pripomenul, že sa ministerstvo chce rozprávať o racionálnom využití možnosti investovania do budúcnosti, pretože sa Slovensko blíži k tomu, že už nebude mať eurofondy, napríklad do infraštruktúry. Hovoriť sa teda bude o možnej zmene zákona o dlhovej brzde v prospech investícií do tejto oblasti.

Schválenie rozpočtu na budúci rok privítal aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). "Slovensko bude mať jeden z najlepších rozpočtov," konštatoval Danko. Nie každému sa však dá podľa neho všetko splniť. "Dosiahli sme z hľadiska koalície aj z hľadiska Slovenska najlepšie kompromisné riešenie," dodal Bugár.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie