Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2016 10:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Vražda Michala († 26) v bratislavskej Petržalke: Po takmer 12 rokoch sa opäť začalo pojednávanie!

Na bratislavskom súde opäť ožila kauza vraždy Michala Horeckého († 26) z Petržalky, ktorá je nepotrestaná už takmer 12 rokov. Na lavici obžalovaných zasadol obžalovaný Martin Jajcaj (33).

Príbuzní zavraždeného čakajú na spravodlivosť už takmer 12 rokov! Podľa obžaloby Michala Horeckého († 26) na smrť dobili dvaja Bratislavčania - otec a syn. Michala mali po hádke na ulici dokopať a búchať ho o zľadovatelú zem v bratislavskej Petržalke neďaleko jeho bydliska.

Obžalovaný otec medzičasom zomrel. Po skončení vyšetrovania sa kauza na súde ťahá už vyše osem rokov. Najskôr na pojednávania nechodili svedkovia, potom zomrel jeden člen trestného senátu a napokon zákonný sudca Juraj Mihál odišiel do dôchodku. Z vraždy je obžalovaný Martin Jajcaj (33), ktorý na pojednávaní v utorok odmietol vypovedať. 

Predseda senátu prečítal výpoveď Jajcaja z prípravného konania, v ktorej Jajcaj tvrdí, že Michal mal pri roztržke na ulici v ruke zbraň. "Môj syn nevlastnil žiadnu zbraň, ani plynovú," povedal pred senátom otec obete. Sudca pojednávanie odročil na koniec januára 2017.  "Pojednávaní sa nebudem zúčastňovať, ale na vyhlásení rozsudku chcem byť prítomný," dodal Jajcaj.

Minulý mesiac sa pojednávanie neuskutočnilo, pretože obžalovaný Martin J. si neprevzal dve predvolania súdu. Jeho obhajca sa vyjadril, že nevie, kde je obžalovaný. V kauze sa pojednáva odznova, pretože predchádzajúci zákonný sudca pri zmene senátu neoboznámil všetkých účastníkov s dovtedy vykonanými dôkazmi.

Otvoriť galériu
Horecký
Zdroj: vr/Čas.sk

Otec zavraždeného Michala, ktorý od Jajcaja požaduje odškodnenie takmer 166-tisíc eur (pôvodne 5 mil. Sk), už viackrát na súde neskrýval rozčarovanie. "Neviem si vysvetliť, prečo nedokáže súd rozhodnúť za vyše 11 rokov od vraždy. Je toto vôbec právny štát? Manželke sa už z toho zhoršil zdravotný stav," povedal Michalov otec, ktorý sa s manželkou presťahoval z Petržalky do inej časti Bratislavy. "Nemohol som znášať, že obžalovaný z vraždy môjho syna býval takmer v susednom dome," pokračoval otec. "Mám 59 rokov a neviem, či sa dožijem spravodlivosti," dodal.

 

 

V kauze bol Jajcaj pôvodne obžalovaný aj z ublíženia na zdraví. V roku 2003 po hádke napadol s rozbitým pohárom muža na diskotéke, čím ho pripravil o oko. Tomu predchádzalo obťažovanie priateľky obete. V novembri 2010 súd Martina J. odsúdil na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov a prikázal mu, aby poškodenému zaplatil viac ako 22-tisíc eur. Podmienečná lehota už však pre Martina J. prestala platiť. Súd vo februári 2013 rozhodol, že aj na neho sa vzťahuje prezidentská amnestia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, Novy Cas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet