Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

25 rokov od krvavého úteku z najobávanejšej basy: Dve tváre masakry v Leopoldove!

Brutálna hromadná vražda ich máta aj po 25 rokoch. Na jednej strane zostali zničené rodiny po piatich väzenských dozorcoch, ktorí prišli pri surovom úteku o životy, na druhej strane jeho strojca.

Uplynulo štvrťstoročie od momentu, keď sa Tibor Polgári rozhodol so svojou bandou ujsť z obávanej leopoldovskej väznice. Čo sa dialo krátko pred útekom a vraždami a ako sa zmenil život vdovy po jednom z dozorcov Milanovi Černom? Sidónia Černá (73) cíti obrovskú bolesť v srdci vždy, keď vidí prechádzať sa po ulici ruka v ruke zamilovaný párik. Pred sebou má stále milovaného muža Milana, o ktorého prišla pred 25 rokmi.

„Je mi veľmi ľúto, že som zostala sama. Aj my sme tak chodili na prechádzky,“ s láskou spomína na manžela. Osudná nedeľa v roku 1991 navždy zmenila ich životy. „Ocino sa dlho nevracal zo služby. Už sa nám to nepozdávalo, zavolali sme tam a oni povedali, že už domov nikdy nepríde. V tej chvíli sa nám zrútil svet,“ hovorí dcéra Jitka (50). Po Milanovi zostala manželka, dve dcéry a syn. Vnúčatá Sárku (7), Milana (22), Mirku (20), Andreja (16) a Ivanku (13) nikdy nevidel a neobjal.

Pred útekom sedel s Tiborom Polgárim a jeho bandou v Leopoldove aj Fero (44). „Prišiel som z trnavskej väznice v auguste 1991, zhodou okolností eskortou s Bartolomejom Botošom, ďalším účastníkom masakry. V izbe som dokonca býval s nebohým Ondrejom Harvanom. Polgári bol v tom čase tiež na opačnej strane chodby, dával si do poriadku malú izbičku, v ktorej neskôr býval s ďalšími väzňami,“ vraví Fero.

Otvoriť galériu

 

Ten sa kamarátil s Polgáriho bandou, kým, ako sám hovorí, nezistil, že niečo chystajú. „Jedného dňa sa ma spýtali, či chcem byť aj ja medzi nimi. Nepridal som sa. Nechcel som,“ vraví väzeň, podľa ktorého Polgáriho na útek nahovorili komplici, sám mal totiž len tri roky pred prepustením. Fero odišiel z Leopoldova nazad do Trnavy týždeň pred besnením Polgáriho bandy. S Polgárim sa stretol nedávno v ilavskej base.

„Je poloslepý na jedno oko, skúšal si tam niečo dať, asi tuhu od pera. Bol som na vychádzke, a keď tam niekto robil problémy, Polgári na neho kričal, aby nerobil problémy policajtom, zdalo sa mi, že sa snaží dať najavo, že už nie je taký problémový, aký bol,“ dodal. Polgári napriek tomu, že bol odsúdený na doživotie, môže po 25 rokoch strávených za mrežami požiadať o podmienečné prepustenie v roku 2018.

Zmasakrovali 5 dozorcov

Šesť trestancov vedených Tiborom Polgárim 23. novembra 1991 pri úteku z leopoldovskej väznice zmasakrovalo päť dozorcov a väzňa. Odcudzili dva samopaly a štyri pištole. V priebehu 20 hodín ich však chytili. Polgáriho, Harvana a Urigu odsúdili na doživotie, Duda dostal 13 rokov, Bajger a Fedák po 15 rokov a Botoš 18 rokov. Harvan sa po vynesení rozsudku obesil v cele.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: hc, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!