Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2016 09:05 | Správy | Domáce správy

Fico rieši pálčivý problém, odborníci sú skeptickí: Prečo chce nahnať ľudí do učňoviek?

Premiér Robert Fico (52) buchol po stole a chce rázne vyriešiť dlhodobý problém s nezamestnanosťou na Slovensku.

Napriek poklesu je stále pomerne vysoká, pričom viac firiem hlási, že jej chýbajú kvalifikovaní pracovníci. Fico už dávnejšie hovoril o tom, že na Slovensku je priveľa gymnazistov a menej ľudí, ktorí majú stredné odborné vzdelanie. A tak sa rozhodol, že ak odborné školy nebudú vytvárať kraje, túto úlohu vezme na svoje plecia štát. Odborníci sú skeptickí.

S predsedami VÚC, pod ktoré stredné školy spadajú, sa chce premiér stretnúť začiatkom decembra. „Bude to pravdepodobne prvý prípad, kde bude musieť štát razantne zakročiť,“ vyhlásil Fico. Chce s nimi hovoriť o tom, ako prispôsobiť štruktúru stredných škôl požiadavkám praxe. Rôzne výrobné firmy na Slovensku totiž už dlhodobo hlásia, že nemajú k dispozícii dostatok kvalifikovaných pracovníkov. Podľa jeho názoru štát v súčasnosti nie je schopný zrušiť rozhodnutia VÚC, ktoré môžu byť aj proti záujmom krajiny ako celku. „Ak to nepôjde po dobrom, pôjde to po zlom,“ dodal Fico. Podľa neho všeobecne v rámci Slovenska je nedostatok kvalifikovaných pracovných síl v oblasti priemyslu, autodopravy a služieb.

 

Potrebujeme viac analýz

 

Odborníci sa ale zhodujú v tom, že takéto násilné riešenia ničomu neprospejú. Riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš napríklad hovorí, že na posúdenie toho, ako sa absolventi dokážu uplatniť na trhu práce, štát potrebuje viac informácií. „Pokiaľ vláda nemá údaje o platoch absolventov jednotlivých škôl, nevie posúdiť, ako sa vedia na trhu práce uplatníť,“ hovorí s tým, že práve preto nedokáže efektívne zasiahnuť do štruktúry stredných škôl rušením škôl či niektorých odborov. „Vláda by preto mala v prvom rade zverejňovať údaje o platoch absolventov konkrétnych škôl aj odborov,“ tvrdí Goliaš a dopĺňa, že bez podrobnej analýzy sa nedá tvrdiť, že by sme mali mať menej gymnazistov a viac odborne vzdelaných ľudí. Fico zatiaľ konkrétne plány či čísla neukázal.

Automobilová veľmoc

Problém by podľa Juraja Hipša z Komenského inštitútu mohol nastať aj v prípade, že by sa premiérovi podarilo pretlačiť viac mladých ľudí do stredných odborných škôl. „Plánované riadenie sme tu už raz mali a nebolo to veľmi prínosné,“ hovorí. Problém je podľa neho v tom, že sa Slovensko stavia do pozície automobilovej veľmoci a potrebuje chrliť zamestnancov automobilového priemyslu. „Nikto z nás ale nevie, čo bude o 15 rokov a ja osobne si nemyslím, že automobilový priemysel bude o 15 rokov v takom stave, ako je dnes,“ hovorí. Podľa jeho názoru je teda skôr namieste zisťovať, prečo odborné školstvo nie je pre žiakov také zaujímavé ako napríklad gymnáziá.

Čo hovoria na Ficove plány odborníci?

Otvoriť galériu
Peter Goliaš
Zdroj: HANM

Peter Goliaš, riaditeľ INEKO

Zamestnávatelia chcú lacnú pracovnú silu

- Vláda bez údajov o platoch absolventov jednotlivých škôl nevie posúdiť, ako sa vedia na trhu práce uplatniť. Existuje aj konflikt záujmov zamestnávateľov, ktorí chcú mať čo najlacnejších absolventov s požadovanou kvalitou. Aby nemuseli zvyšovať platy, môže byť pre niektorých výhodné nasmerovať čo najviac ľudí na slabšie platené odborné smery. Záujmom štátu je ale poskytnúť mladým ľuďom vzdelanie, aby sa vedeli na trhu práce uplatniť čo najlepšie.

Juraj Hipš z Komenského inštitútu

Otvoriť galériu
Juraj Hipš
Zdroj: anc

Problém nevyriešime kvótami

- To, že odborné školstvo je v takom stave, v akom je, nevyriešime tým, že dáme nejaké kvóty a študenti tam budú musieť povinne ísť. Tieto pokusy tu už boli za ministra Čaploviča. Problém je inde a to, že sa Slovensko stavia do pozície automobilovej veľmoci a potrebuje chrliť zamestnancov automobilového priemyslu. Nikto z nás ale nevie, čo bude o 15 rokov a ja osobne si nemyslím, že automobilový priemysel bude o 15 rokov v takom stave, v akom je dnes.

Branislav Grohling, poslanec za SaS

Otvoriť galériu

Nechajme rozhodnúť trh

- Prioritné je duálne vzdelávanie a druhá vec sú vysoké školy. Pokiaľ žiak už na základnej škole bude vedieť, že môže pohodlne prejsť zo strednej školy na vysokú, tak to nikdy nezastavíme a vždy žiaci pôjdu na gymnáziá, a nie na stredné odborné školy. My to ideme robiť spôsobom, že my rozhodneme, čo potrebujeme. Ale ako môžeme vedieť, čo budeme potrebovať o niekoľko rokov? Nechajme rozhodnúť trh, zverejňujme uplatnenie absolventov a následne nech rozhodnú, čo je dobré pre ich deti.

Čo žiada premiér

- vziať kompetencie vyšším územným celkom v oblasti stredných škôl

- vytvoriť viac stredných odborných škôl v oblasti priemyslu, autodopravy a služieb

- pripraviť viac kvalifikovaných ľu- dí do výrobného sektora

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu