Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Tragédia v Tatrách na výročie kalamity: Nočná mora sa vrátila na hodinu presne!

Namiesto tichej spomienky na najhorší deň Tatier musel zasahovať pri ďalšej víchrici! V sobotu 19. novembra 2016 okolo 17.30, teda po dvanástich rokoch a na hodinu presne po ničivej smršti historických rozmerov, vyrazil tatranský záchranár Zdeno Krajčí opäť do akcie.

V sobotu sa nad Nízke Tatry presunula smršť ohromnej sily. Vetrisko dosahovalo silu až 115 km/h! Situácia sa zhoršovala tak rýchlo a dramaticky, že vystrašení ľudia vrátane turistov volali hasičov o pomoc. Stromy skosené vetrom ako slamky robili problémy. Zatarasili cesty, trhali elektrické vedenie, zneprístupňovali terén.

Najhoršia situácia bola nad Záhradkami v Jasnej pod Chopkom – v lokalite Lúčky spadol strom na vozidlo so zahraničnou poznávacou značkou, v ktorom bol aj vodič! Konáre cez čelné sklo prenikli dovnútra a poranili mu hlavu. Horský záchranár, ktorý išiel náhodou okolo, počul ľudí volajúcich o pomoc. Ihneď informoval svojich kolegov.

Otvoriť galériu

Obrovská smola

Od tej chvíle sa začal boj o život, už len samotná cesta na miesto bola pre počasie na hranici prijateľného rizika. Fúkal silný víchor, stromy sa nakláňali, každú chvíľu mohol spadnúť ďalší. O pár minút boli na mieste obe záchranné zložky a spolu s nimi aj záchranka. Zistili, že v aute na mieste vodiča je zakliesnený človek v bezvedomí. Po vyslobodení sa ho lekár snažil stabilizovať.

 

Medzi prvými, ktorí prišli k ťažko zranenému Singapurčanovi, bol aj záchranár z Horskej záchrannej služby v Nízkych Tatrách-Sever Zdeno Krajčí (43). „Nebol to pekný pohľad. Strom padol na odstavené auto tak nešťastne, že zasiahol priamo vodiča. Ten mal neskutočnú smolu. Keď videl, že cesta je neprejazdná, vzorovo odstavil auto na krajnici. Zapol aj výstražné svetlá. Lenže ďalší strom padol rovno naňho,“ opisuje Zdeno sobotňajšie nešťastie, ktoré mu pripomenulo udalosti z roku 2004.

Otvoriť galériu

Cudzinec bojuje o život

„Pacient mal vážne poranenú hlavu a krvácal,“ povedal nám o zásahu jeden zo záchranárov. „Bolo to dramatické. Hrozilo, že padnú ďalšie stromy. Našťastie sa nám vodiča podarilo vytiahnuť.“ Ťažko zraneným šoférom bol mladý Singapurčan Justin (22). Bol v bezvedomí, nereagoval a nedýchal. Po vyslobodení z auta začali horskí záchranári okamžite s resuscitáciou a 45 minút ho oživovali.

„Po resuscitácii bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a s úrazom hlavy ho záchranári previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,“ potvrdil správu hovorca záchranárov Boris Chmel. Lekárom sa síce podarilo mladíkovi obnoviť životne dôležité funkcie, ale jeho stav je vážny. O život bojuje na ARO, ktoré patrí k špičkovým pracoviskám na Slovensku. Za zraneným podľa našich informácií do nedele nik neprišiel ani sa o ňom neinformoval.

Záchranár: Proti sile prírody bývame bezmocní

Otvoriť galériu

Medzi prvými, ktorí prišli k ťažko zranenému Singapurčanovi, bol aj záchranár z Horskej záchrannej služby v Nízkych Tatrách-Sever Zdeno Krajčí (43). Až neskôr po akcii si uvedomil, že v rovnakom čase pred 12 rokmi sa ocitol v podobnej situácii počas najväčšej tatranskej prírodnej katastrofy... Aj vtedy v roku 2004, keď sa prihnala víchrica zo severu, dostali večer znepokojivé hlásenie: „Vraj na vrchole pod Malým Gápľom sú traja turisti,“ začína svoje spomínanie Zdeno.

Napriek výstrahe o blížiacej sa pohrome vybrali sa na hrebeňovú túru z Čertovice na Štefánikovu chatu. „Bol to od nich hazard. Jeden z nich naň doplatil životom,“ vraví. Hlásenie dostali tesne po tom, ako sa vrátili z inej akcie, ktorú však nemohli pre zlé počasie dokončiť. Z Vyšnej Boce sa museli vrátiť, stromy okolo nich padali ako zápalky. Ani výjazd k ďalšej dvojici pri Štefánikovej chate, ktorá sa ozvala rodičom a tí zalarmovali záchranárov, sa nepodarilo dokončiť. „Bol to márny boj. Príroda nám jasne dala najavo svoju silu,“ vraví rezignovane.

Nahlásenú trojicu z Malého Gápľa priam sfúklo do doliny. Dvom sa podarilo doraziť do chaty na Jarabú. Tretí si pri páde poranil koleno a nemohol ísť ďalej. „Našli sme ho ráno sto metrov pod vrcholom. Bohužiaľ, mŕtveho. Zmrznutého.“ Iná dvojica prišla ráno na Štefánikovu chatu. Premrznutá, vyľakaná, ale živá.

Prežila vďaka tomu, že sa ukryla do kosodreviny a tam prečkala besnenie vetra. Na druhý deň našli poľovníci na ťažko dostupnej lesnej ceste v Ludrovskej doline telo 88-ročného muža. Tiež doplatil na vyčíňanie počasie. „Väčšina z týchto turistov sa v roku 2004 správala nezodpovedne. To sa nedá povedať o cudzincovi, na ktorého spadol v sobotu strom. On, naopak, urobil všetko tak, ako mal. Len mal veľkú smolu,“ uzatvára Zdeno.

Spomienka na ničivú kalamitu v roku 2004

Otvoriť galériu

Najväčšiu prírodnú katastrofu v dejinách samostatného Slovenska zažili Vysoké Tatry v roku 2004. Už v podvečer 19. novembra 2004 zasiahol rozsiahlu oblasť orkán prichádzajúci zo severu. Najmä Vysoké Tatry zmenila víchrica na mesačnú krajinu... Stromy padali zaradom, praskali v strede alebo ich vyvracalo aj s koreňmi. Keďže zatarasili prístupové cesty a pozhadzovali stĺpy elektrického vedenia, oblasť ostala neprístupná pre záchranárov a paralyzovaná.

Popri obrovských škodách spôsobených na prírode a infraštruktúre prišlo aj k strate ľudského života. Na auto manželov Hromadovcov z Kežmarku spadol v časti Pekná vyhliadka strom, ktorý zdemoloval ich vozidlo. Otec dvoch detí Miroslav († 49), ktorý viezol manželku Aniku z práce v Smokovci, náraz neprežil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rk, Jana Rojková, Igor Ľudma, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!