Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2016 13:00 | Správy | Politika

Prípad siskára Kosíka zadržaného v Mali: Ako sa Ibi Maiga bráni? Toto je jeho odkaz!

Pomáhal utečencovi pred spravodlivosťou? Známy slovensko-africký zabávač Ibrahim Maiga (53), ktorý pochádza z Mali, naprv pripustil, že o Ľubošovi Kosíkovi (51) v Mali vie, nepoprel, že sa s ním pozná a v prípade potreby by pomohol každému Slovákovi.

Podľa informácií Nového Času mal byť dokonca prítomný pri zatknutí expolicajta a bývalého siskára Ľuboša Kosíka. Muža, ktorý bol údajne zapletený do únosu Michala Kováča mladšieho, v júni definitívne odsúdili na 14 rokov basy. Teraz však Maiga tvrdí niečo iné. Ako to vysvetľuje?

Na naše otázky v piatok reagoval tým, „že sa dobre zasmial“ a informácie sa snažil vyvrátiť. „To, že pán Kosík bol zadržaný v Mali, a že som jediný Slovák z Mali, neznamená, že s ním musím byť spojený. Veď v Mali sa pohybuje veľa Slovákov, ktorí tu podnikajú. Niektorých poznám, niektorých nie,“ povedal Novému Času Maiga s tým, že o Kosíkovi v Afrike vie. „Slovákom pomôžem kdekoľvek na svete, lebo mne Slováci dosť pomohli,“ dodal Maiga neurčito.

Zmenil výpoveď

V sobotu už na otázky Nového Času Maiga nereagoval. Zverejnil však status, v ktorom sa snažil od všetkého dištancovať. „Ja už nemám slov. Vraj pán Kosík sa skrýval u mňa doma? Sranda, že som o tom nevedel,“ uvádza na svojom facebookovom profile. „Ešte lepšie, že som aj ja zadržaný... Pravda, lebo v Mali vo väzení môžeme mať telefón aj internet a písať na facebook,“ dodal ironicky Maiga. Podľa zdroja z prostredia polície však mal v Mali byť zadržaný aj sám Maiga, ale len na krátky čas. Na priame otázky, či bol pri zatknutí Kosíka a či sa tiež ocitol v rukách polície, Maiga už neodpovedal.

Ľuboš Kosík je právoplatne odsúdený na 14 rokov väzenia za falšovanie zmeniek v celkovej hodnote 2,4 milióna eur. Na odvolacie konanie Najvyššieho súdu neprišiel, a tak ho bachari nemohli zobrať rovno do väzenia.

 

Obratom na neho v auguste vydali medzinárodný zatykač. Po štyroch mesiacoch ho vypátral Interpol v hlavnom meste Mali Bamako. Jeho zatknutie potvrdila aj polícia.

Kosík ako bývalý príslušník SIS figuruje aj v prípade únosu Michala Kováča mladšieho do Rakúska v roku 1995. Podľa niektorých výpovedí mal byť práve Kosík ten, čo mladého Kováča strčil do kufra auta a donútil ho vypiť veľké množstvo whisky z dvoch fliaš.

Pre amnestie Vladimíra Mečiara sa však prípad nikdy nevyšetril.

Vydanie bude zdĺhavé

Otvoriť galériu
Karol Mello.
Zdroj: Daniel Ortiz

Slovensko nemá zmluvu s Mali o vydávaní zločincov, preto bude celý proces oveľa dlhší. Závisí výlučne od súdov v Mali, kedy a či vôbec pošlú Kosíka na Slovensko. Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla uviedol, že aktuálne sa prekladajú dokumenty do francúzštiny. Podobný prípad bol aj Karol Mello v Belize. Ani s touto krajinou nemá Slovensko zmluvu a miestne súdy Mella odmietli vydať na Slovensko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami