Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2016 12:02 | Správy | Domáce správy
Video

Pri zadržaní Kosíka mal byť prítomný aj Ibi Maiga: Známy slovenský zabávač na polícii! Aká je jeho reakcia?

Dlho sa ukrývať nedokázal. Expolicajta a bývalého siskára Ľuboša Kosíka, ktorý bol údajne zapletený do únosu Michala Kováča mladšieho, v júni definitívne odsúdili na 14 rokov basy.

Nie však za účasť na únose, ale za podvody so zmenkami spred piatich rokov. Na vyhlásenie rozsudku Kosík neprišiel a miesto väzenskej cely zdrhol do zahraničia. Vo štvrtok ho prekvapivo zadržal Interpol až v africkom Mali v spolupráci so slovenskou políciou. Podľa informácií Nového Času v zahraničí nebol celkom sám a pri zadržaní ho mal dokonca sprevádzať známy slovenský zabávač Ibrahim Maiga (53). Ako to vysvetľuje?

Na rováši má toho viac ako dosť. Exsiskár Ľuboš Kosík bol jedným z mužov, ktorí v roku 1995 údajne zavliekli Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Zapletený bol taktiež do dvaapolmiliónového podvodu so zmenkami. Práve za tento trestný čin ho v lete tohto roku slovenský súd definitívne odsúdil na 14 rokov väzenia. Na vyhlásenie rozsudku však Kosík už neprišiel a rýchlo utiekol do zahraničia.

Dolapili ho v Mali

 

Okamžite bol na neho vydaný medzinárodný zatykač, ktorý tento týždeň priniesol svoje ovocie. Kosíka zadržala polícia v africkom štáte Mali. „Môžeme potvrdiť, že dňa 10. 11. 2016 na základe úzkej spolupráce Národnej ústredne Interpol Bratislava a policajných zložiek v Mali bola osoba zadržaná v Bamaku,“ uviedla slovenská polícia. Zároveň sa rozbehla komunikácia medzi naším Špecializovaným trestným súdom a africkými justičnými orgánmi, aby Kosíka z Mali bez problémov vydali. „Špecializovaný trestný súd bol požiadaný o zabezpečenie prekladu zatýkacieho rozkazu do francúzskeho jazyka,“ napísala hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková s tým, že po vyhotovení prekladu zašle súd tieto materiály ministerstvu spravodlivosti. To by malo následne vyžiadať odsúdeného od malijských orgánov, aby si tu mohol odpykať svoj trest.

Kosík nebol sám

Podľa informácií Nového Času z policajných kruhov hľadaný zločinec Kosík v Mali nebol celkom sám. V tomto čase sa tam mal zdržiavať aj zabávač Ibrahim Maiga, ktorý z tejto západoafrickej krajiny pochádza. Kuriózne je, že Kosík by mu nemusel byť celkom neznámy. Maiga sa ako bývalý fitnes tréner mohol poznať s jeho ženou, ktorá sa rovnako ako on venovala tomuto športu. Podľa zdroja z prostredia polície mal byť na krátky čas v Mali zadržaný aj sám Maiga. 

Na naše otázky reagoval tým, „že sa dobre zasmial“ a informácie sa snaží vyvrátiť.
„To, že pán Kosík bol zadržaný v Mali a že som jediný Slovák z Mali, neznamená, že musím byť s ním spojený. Veď v Mali sa pohybuje veľa Slovákov, ktorí tu podnikajú. Niektorých poznám, niektorých nie,“ povedal Novému Času Maiga s tým, že o Kosíkovi v Afrike vie. „Slovákom pomôžem kdekoľvek na svete, lebo mne Slováci dosť pomohli,“ dodal Maiga neurčito.

Polícia informácie o druhej zadržanej osobe zatiaľ nepotvrdila, no ani nevyvrátila. „Iná osoba, po ktorej pátra Slovenská republika, zadržaná nebola,“ napísal hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl. Vzhľadom na to, že po Maigovi pátranie vyhlásené nie je, hovorca odporučil obrátiť sa priamo na policajné orgány v Mali. Od nich sme do uzávierky informácie nedostali. Maiga na polícii napokon podľa našich informácii nestrávil dlhý čas a po pár hodinách ho prepustili. So zabávačom sme sa snažili aj priamo spojiť, no na telefonát ani správy do uzávierky neodpovedal.

 

Kto sa spája s únosom Michala Kováča ml.

Vladimír Mečiar

Otvoriť galériu

Slovenský premiér v čase únosu Michala Kováča mladšieho. S vtedajším prezidentom Michalom Kováčom mal spory, existujú podozrenia, že o únose minimálne vedel. Jeho následné amnestie znemožnili kauzu vyšetriť.

Ľuboš Kosík

Otvoriť galériu
Ľuboš Kosík (51).
Zdroj: europol, čtk, MUSK, aim, anc

Podľa výsledkov vyšetrovania sa podieľal na  zavlečení Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Kauza však nikdy nebola ukončená kvôli amnestiám, ktoré vydal v tom čase zastupujúci prezident Vladimír Mečiar.

Ivan Lexa

Otvoriť galériu
Ivan Lexa.
Zdroj: anc

V tom čase šéf Slovenskej informačnej služby, ktorá prezidentovho syna do  Rakúska mala uniesť. Lexa vďaka amnestiám nikdy za tieto činy zodpovednosť neprevzal.

Róbert Remiáš

Otvoriť galériu
Róbert Remiáš.
Zdroj: europol, čtk, MUSK, aim, anc

Spojka Oskara Fegyveresa v čase, keď sa ukrýval v zahraničí. V apríli 1996 jeho auto explodovalo v Karlovej Vsi. Bývalý mafiánsky boss Mikuláš Černák obvinil z objednávky tejto vraždy priamo Vladimíra Mečiara.

Oskar Fegyveres

Otvoriť galériu
Oskar Fegyveres.
Zdroj: europol, čtk, MUSK, aim, anc

Člen tímu SIS, ktorý Michala Kováča uniesol do zahraničia. Neskôr sa v ňom ozvalo svedomie a rozhodol sa svedčiť, kvôli čomu sa musel dlhodobo ukrývať v zahraničí.

 

Kosíkove opletačky so zákonom

Otvoriť galériu
Ľuboš Kosík (51).
Zdroj: europol, čtk, MUSK, aim, anc

1995 - Mal byť zaangažovaný v únose Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Podľa vypracovanej obžaloby mal byť koncom augusta v skupine ľudí, ktorá Kováčovi zablokovala cestu, násilne ho vytiahla z jeho auta a zavliekla do zahraničia.

1998 - Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident udeľuje na záležitosti spojené s únosom exprezidentovho syna amnestie. Znamená to, že sa celá vec nikdy nevyšetrí.

2011 - Kosík sfalšoval na zmenkách podpisy Ľubomíra Farenzenu a následne od neho žiadal vyplatiť takmer dva a pol milióna eur. Zmenky predložil na súde a ten vydal Farenzenovi platobný rozkaz, aby sumu uhradil. Farenzena sa začal brániť a Kosík skončil na súde.

Február 2015 - Prvostupňový súd Kosíkovi vymeral 14 rokov za mrežami natvrdo, ten sa odvolal.

Jún 2015 - Kosík sa zaplietol aj do kauzy kšeftovania s dielami Andyho Warhola a ich falzifikátmi. Mal byť súčasťou vydierania, polícia ho navrhla obžalovať aj v tomto prípade.

Jún 2016 - Najvyšší súd expolicajtovi potvrdil 14 rokov za mrežami pre kauzu so zmenkami. Kosík však už pravdepodobne v čase vyhlásenia rozsudku nebol na Slovensku.

Ibrahim Maiga (53)

Otvoriť galériu

  • najznámejší „Čierny bača“, ktorý sa na Slovensku zviditeľnil vďaka svojráznemu spevu a účinkovaniu vo filme Fontána pre Zuzanu 2
  • v roku 2009 mal aj politické ambície, keď za stranu SDĽ kandidoval do Európskeho parlamentu
  • Ibi má v rodnom africkom štáte Mali priateľku Innu, s ktorou má trojročnú dcéru Fátim a v októbri mu pribudol aj syn. Spoločné fotky často zverejňuje na sociálnej sieti.
  • Maiga sa na Slovensko po dlhšej dobe vrátil vlani v decembri, keď ako dôvod uviedol, že je u nás doma. Objavil sa napríklad v markizáckej relácii Chart Show ako hosť.

Najhľadanejší Slováci

Štefan Hegedüš

Otvoriť galériu
Štefan Hegedüš.
Zdroj: europol, čtk, MUSK, aim, anc

V roku 2004 mal s dvoma kumpánmi zavraždiť prievidzského podnikateľa Ondreja Dömeho, ktorého vylákali do cudziny pod zámienkou práce v zahraničí. Okrem vraždy je hľadaný aj pre ťažké ublíženie na zdraví.

Marek Danihel

Otvoriť galériu
Marek Danihel.
Zdroj: europol, čtk, MUSK, aim, anc

Ako člen organizovanej skupiny spáchal viaceré krádeže. Bol jedným z obvinených v kauze bankomatovej mafie, ktorá v rokoch 2009 a 2010 spáchala vyše 70 útokov na bankomaty.

Karol Mello

Otvoriť galériu
Karol Mello.
Zdroj: Daniel Ortiz

Údajný mafián obvinený z viacerých vrážd sa má ukrývať v Belize. Mello je podozrivý z objednania vraždy ženy a chlapca v Moste pri Bratislave roku 2004. Mal sa podieľať aj na ďalších vraždách.

Róbert Nigut

Otvoriť galériu
Róbert Nigut.
Zdroj: europol, čtk, MUSK, aim, anc

Je odsúdený na 23 rokov odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu. V auguste 2013 mal odstrániť košického podnikateľa a odvtedy je na úteku.

Ľubomír Siráň

Otvoriť galériu
Ľubomír Siráň.
Zdroj: europol, čtk, MUSK, aim, anc

Osobou, po ktorej slovenská polícia pátra najdlhšie, je Ľubomír Siráň (48), Býval v Martine a v pátraní je od 7. júla 1998 pre rôznu násilnú trestnú činnosť. Medzi hľadanými Slovákmi je aj na stránke Interpolu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kpt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?