Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2016 14:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Nesrovnalov návrh pobúril starostov a odborníkov: 10 chýb nového parkovania!

Návrh parkovacej politiky, na ktorý sa čakalo dva roky, niektorým poriadne dvíha tlak. Hrozí totiž, že za auto zacvakáte 100 eur, a ak máte dve vozidlá, z peňaženky musíte dokonca vytiahnuť až 5 000 € ročne.

Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) primátora Iva Nesrovnala sa preto dostalo pod paľbu kritiky. Na mestskej rade dokonca prijali uznesenie, že poslancom môžu návrh na odhlasovanie predložiť až vtedy, keď prejde verejnou diskusiou. Nový Čas oslovil odborníka aj mestské časti. Pozrite sa, čo návrhu vyčítajú.


Parkovanie v hlavnom meste privádza ľudí do šialenstva.Prijatie nových pravidiel v parkovaní v hlavnom meste sa zrejme opäť odsunie. Ešte predtým, ako sa budú môcť prerokovať na zastupiteľstve a zaviesť do praxe, budú musieť prejsť verejnou diskusiou s obyvateľmi minimálne štyroch veľkých mestských častí. Vo štvrtok to schválila mestská rada. Termíny mesto hľadá, primátor takéto diskusie víta. Starostovia totiž na predloženom návrhu VZN vidia množstvo nedostatkov. Vyčítajú mu najmä to, že k VZN nie je predložený návrh zmeny štatútu, bez ktorého nemôžu samosprávy prevádzkovať parkovanie na cestách, ktoré patria mestu. Devín či Podunajské Biskupice sa zatiaľ do spoločného systému nehrnú. Lamač, naopak, do parkovacej politiky určite vstúpi. „Našou prioritou je obmedziť parkovanie osôb, ktoré nemajú v Lamači trvalý pobyt, a finančné prostriedky z poplatkov predovšetkým využiť na zvýšenie počtu parkovacích miest,“ uviedol starosta Peter Šramko. Všetci sa však zhodujú, že ich cieľom je, aby autá neparkovali na chodníkoch či trávnikoch, a pravidlá sa upravili tak, aby zvýhodňovali ľudí, ktorí žijú v Bratislave.

Toto návrhu vyčítajú kompetentní

1. Bude menej parkovacích miest: Podľa VZN sa parkovať môže len na miestach vyznačených čiarami a dopravnými značkami. To je prísnejšie ako zákon o cestnej premávke. Ten pripúšťa aj parkovanie na miestach, kde čiary chýbajú. Riadiť sa musíte značkami.

 

2. Nedefinované platenie: VZN nerieši, ako je to s platením za parkovanie. Malo by tam byť platenie s presnosťou na minúty, nie načatá hodina či polhodina. Keď pôjdete na poštu na 10 minút, môžete podľa VZN platiť aj päť eur.

3. Chýba parkovanie zdarma: Vo VZN je stanovená minimálna cena. Čiže nikto nebude môcť parkovať zadarmo za žiadnych okolností. Cena by mala byť v kompetencii mestských častí a mohli by sa rozhodnúť, či napr. spoplatnia len parkovanie večer, keď je oň záujem. Cez deň to môže byť zdarma.

4. Nerieši reguláciu: Vo VZN absentuje časová regulácia parkovania. V zahraničí funguje tak, že vodič, ktorý príde do zóny, potrebuje parkovacie hodiny za čelným sklom. Na nich si nastaví čas príchodu. Parkovať tu môže toľko, koľko je uvedené na dodatkovej tabuli k značke.

5. Nerieši náhradné vozidlo: Ak máte nehodu a servis vám dá náhradné vozidlo, máte problém. Rezidenčné karty sú totiž stanovené pre konkrétne evidenčné číslo. Virtuálna karta by mala mať možnosť, aby si človek za poplatok mohol zmeniť evidenčné číslo pridelené ku karte, kým má auto v servise a bude využívať iné.

6. Vydávanie kariet na trvalý pobyt: Pri terajšom zákone sa môže na jeden byt prihlásiť aj sto ľudí. Každý môže požiadať o vlastnú parkovaciu kartu. Potom už je len krok k „schránkovým“ trvalým pobytom. Starostovia preto navrhujú vydať kartu na byt, nie na trvalý pobyt.

7. Nabaľovanie externej firmy: Ak bude parkovaciu politiku riadiť externá firma, z mestských častí môže vysávať peniaze.

8. Platí sa aj tam, kde netreba: Návrhom celomestského systému by sa spoplatnili všetky cesty, aj tie, kde s parkovaním nie je problém.

9. Administratívne prekážky: Mesto kladie mestským častiam prekážky pri budovaní nových parkovísk.

10. Nepredložený návrh zmeny štatútu: Bez jeho zmeny samosprávy môžu prevádzkovať regulované parkovanie len na komunikáciách III. a IV. triedy.

(*ide o pripomienky dopravného analytika Jozefa Drahovského a starostov Rudolfa Kusého a Dany Čahojovej)

Koľko by ste zacvakali?

  • rezidenčná karta pre prvé vozidlo: 20 €/rok - 100 €/rok
  • rezidenčná karta pre ďalšie vozidlo: 20 €/rok - 5 000 €/rok
  • rezidenčná karta bez určenia zóny: 10 €/rok - 30 €/rok
  • abonentská karta: 100 €/rok - 5 000 €/rok
  • dočasné parkovanie napr. na 8 hod.: 1,60 € - 40 €

(sumy si určí mestská časť prijatím VZN)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa