Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2016 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Skutočné drámy na pľaci: Obrovské bolesti, kolaps aj zásah zdravotníkov!

Aj keď ide niekedy o život, hrať sa musí! Herci totiž nikdy nechcú sklamať svojich divákov.

Skúsenosti s tým mal aj herecký bard Michal Dočolomanský († 66), ktorý sa statočne nepoddával zákernej chorobe a hral, kým mu sily stačili. Vždy elegantnú dámu pani Milku Vášáryovú (74) nezastrašil ani pád kulisy či pád do orchestriska. Spoznajte aj ďalšie príbehy hercov, ktorí sa nevzdali.

Jana Hubinská (52): Di divadla už týždeň po operácii prsníka

Otvoriť galériu

So zákernou chorobou sa musela pasovať hneď dvakrát. Herečka Jana Hubinská je silná žena, ktorá svojsky a statočne prekonala psychicky náročné obdobie. Keď ju v roku 2006 vyradilo z divokého pracovného kolotoča onkologické ochorenie, za krátko do neho opäť vhupla. „Po určení diagnózy a prekonaní liečebných procedúr ma práca rýchlo postavila do života. Nemusela som myslieť na seba a liečila som sa veľmi rýchlo,“ hovorí svoj psychologický recept blondínka. Jej konanie môže niekomu pripadať extrémne, ale herečka tvrdí, že vie, čo robí. „Už týždeň po operácii prsníka som mala predstavenie v divadle a nikto o zákroku nevedel... Ťažko sa o tom hovorí tomu, kto si to nezažil. Môže byť súcitný, ale nikdy nepochopí, čo sa v človeku deje, ako musí opäť nabrať silu do života, alebo sa zmieriť s tým, že mu zostáva len obmedzený čas,“ obhajuje sa Hubinská.

Keď sa jej podarilo nad rakovinou zvíťaziť, o päť rokov prišla ďalšia tvrdá skúška. „Sedela som v divadelnej maskérni, a keď som sa na seba pozrela do zrkadla, niečo sa mi na sebe nezdalo. Na krku som mala vždy jamku a zrazu tam bola hrčka. Hneď som išla k lekárovi a riešila to,“ spomína herečka, ktorá vtedy v nemocnici pobudla len dva dni. „Keď som na tretí deň prišla domov, začala som všetko drhnúť a upratovať s hlavou v predklone. Samozrejme, podcenila som rady lekárov a bolo mi horšie ako predtým,“ hovorí dnes s nadhľadom vorkoholička Hubinská. Priznáva však, že zo všetkého najviac neznáša ľutovanie. „Asi vôbec nedávam svoje emócie a smútky najavo. Aj keď mi je ťažko a prídem medzi ľudí, tvárim sa, že všetko je v poriadku. Keby niekto na mňa pozrel so smutnými psími očami, akoby som zomierala, asi by ma to dorazilo,“ uzatvára. 

Vlado Müller († 60): Pád na javisku ukončil jeho kariéru

Otvoriť galériu

Legendárny herec a otec speváka Richarda Müllera (55) sa divákom zapísal do pamäti ako horár Horyna z Priateľov zeleného údolia či Andrej v Kristových rokoch. Pôsobiskom Vlada Müllera však bolo aj milované divadlo, kde stvárnil desiatky postáv, a zdá sa, ako by bolo jeho osudom, že sa s herectvom rozlúčil práve na divadelných doskách. Stalo sa tak počas jedného z predvianočných predstavení na Novej scéne, keď sa v roku 1990 pod vyše stokilovým chlapom prepadlo javisko. Dôsledkom úrazu bola nepríjemná zlomenina bedrového kĺbu a Müller musel podstúpiť operáciu. Po zákroku sa ale na dosky divadla už nikdy nevrátil „Vždy hovorieval, že už mal stále v podvedomí, že si musí dávať pozor. A on nechcel ísť na polovičný výkon,“ spomínala na Müllerovu neplánovanú rozlúčku s hereckým svetom jeho druhá manželka Beatrix.

V tom čase našiel statný chlap útočisko na svojej chate v Plaveckom Štvrtku, kde žil v ústraní, ale často prijímal návštevy svojich blízkych a priateľov z divadla. „Na Záhorí bola krásna príroda, pokoj, Vlado tam bol šťastný,“ opísala kedysi smutné hercovo obdobie manželka Beatrix. Nakoniec sa stala Müllerovi osudnou rakovina, ktorej v roku 1996 podľahol.

Matej Landl (53): Filmovačku dokončil napriek veľkým bolestiam

Otvoriť galériu

„Bolesť-nebolesť, tri filmovacie dni ešte zvládnem!“ hovoril si v roku 2014 počas nakrúcania markizáckeho seriálu Horná Dolná herec Matej Landl. „Najprv som mal bolesti brucha, no nemal som žiadny z príznakov zápalu slepého čreva. Akurát bolesti sa stupňovali...“ spomína si herec, ktorý namiesto toho, aby utekal čo najrýchlejšie do nemocnice, radšej obvolával svojich kamarátov doktorov. „Všetci sa ma pýtali, či mám teplotu, žalúdočné ťažkosti alebo či môžem bez bolesti skočiť zo stoličky na zem na päty. Nič z toho som nemal, teda nič nenasvedčovalo tomu, že to je slepák,“ vysvetľuje Landl, ktorý chcel silou-mocou s obrovskými kŕčovitými bolesťami ešte dokončiť nakrúcanie prvej etapy seriálu Horná Dolná.

„S bolesťami som to odohral, ale po poslednom nakrúcacom dni som išiel domov. Moja manželka, zdravotná sestra, vtedy usúdila, že to nie je úplne v poriadku, a nahnala ma do nemocnice,“ hovorí o svojom štvordňovom trápení herec. „Našťastie mal službu akurát tím výborných chirurgov - doktor Pavol Sýkora a Adrián Horný. Povedali mi, že som neprišiel o päť minút dvanásť, ale o minútu dvanásť, lebo už to bolo dosť akútne. Rozhodovali hodiny a črevo mi mohlo prasknúť.“ A sotva sa stihol dať po zákroku dokopy, už naskočil do pracovného kolotoča. „My herci sme blázni a v tomto nie sme normálni. Týždeň po operácii som cez deň nakrúcal seriál a večer hral v divadle.“

Zuzana Haasová (35): Studenková ma zachránila pred kolapsom

Otvoriť galériu

Niekedy sa môže aj nevinná situácia v divadle zmeniť na boj o holý život. Svoje o tom vie herečka a speváčka Zuzana Haasová, ktorej už v mladosti diagnostikovali ťažkú cukrovku. A práve nedostatok inzulínu v krvi niekedy dokáže poriadne sťažiť normálne fungovanie v živote.

Kríza zastihla Haasovú priamo na javisku počas predstavenia. Nebyť duchaprítomnosti Zdeny Studenkovej (62), predstavenie by určite nedohrali. „Všetci, samozrejme, vedeli o tom, že mám cukrovku. Bolo to pre Zdenku náročné predstavenie, počas ktorého neopúšťala javisko,“ začína svoje rozprávanie Haasová. „Zdenička hrala moju mamu alkoholičku, ktorá sa chce vyliečiť zo závislosti, ale nejde jej to.“

Počas rozohratého predstavenia, keď obe blondínky stáli vedľa seba na javisku, prišlo zrazu Haasovej nevoľno. „Aj keď som už mala pred očami úplnú hmlu, snažila som sa ďalej hovoriť text,“ spomína si na krušné chvíle diabetička, ktorá neváhala dať kolegyni Studenkovej znamenie, že sa necíti práve najlepšie. „Zdena videla, že mi nie je dobre. Navyše som na koniec nášho búrlivého divadelného dialógu – hádky doplnila vetu ... a nie je mi dobre!“ spomína si celkom živo aj po rokoch. Studenkovej reakcia však bola pohotová a hrdinská. „Nielenže vytiahla spod župana cukor a podala mi pohár vody, ale začala aj improvizovať a rozprávať monológ, ktorý vôbec nebol v pláne, len aby som získala čas a trochu sa prebrala!“ pochvaľuje si gesto skúsenej hereckej kolegyne Haasová. Tento zážitok jej dodnes utkvel v pamäti a odvtedy nedá na pani Zdenu dopustiť. „Seriózne si pamätala, že mám cukrovku, a mala pri sebe cukor, ktorý som ja nemala. Potom sa ma opýtala, či som v poriadku a či môžeme pokračovať. Zdenka na mňa myslela a záležalo jej aj na tom, aby predstavenie dobre dopadlo.“

Roman Slanina (46): Dvajrát si po neho prišla sanitka

Otvoriť galériu

Rýchle pracovné tempo a životný štýl sa vypomstili aj ďalšiemu z hercov zo seriálu Horná Dolná. Romana Slaninu museli počas nakrúcania ratovať zdravotníci dvakrát.

Prvý raz hercovi privolali sanitku, keď dostal alergiu na psa kolegu Mateja Landla. „Ešte deň predtým sme sedeli spolu s Petrom Sklárom, Maťom Landlom a jeho psom. Viem, že mám alergiu na niektoré typy zvieracej srsti, ale Maťo ma ubezpečoval, že jeho pes má práve tú srsť, na ktorú netrpím alergiou,“ vracia sa k neradostnej situácii Slanina. „Večer prebehol v poriadku, ale ráno ma prepadla silná alergická reakcia. Akurát v ten deň som mal odohrať množstvo obrazov. Užil som teda antihistaminikum, ktoré nosím pri sebe, a povedal som: ‚Priatelia, ak toto nepominie, budem musieť ísť z Novej Lehoty do Piešťan na pohotovosť dať si pichnúť injekciu,‘“opisuje Slanina. Hoci sa mu ťažko dýchalo a dusil sa, musel podávať výkony na pľaci. „Nakrútil som asi dva-tri obrazy a poprosil produkčného, aby ma odviezol na pohotovosť. Zdravotníci si ma tam chceli nechať a napichali ma všetkými možnými injekciami.“ Herec sa však v nemocnici dlho ne- ohrial a pobral sa na pľac doháňať stratený čas.

V druhom prípade sa Slaninovi vypomstila prepracovanosť. „Tri hodiny v aute, šesť hodín na pľaci a málo spánku... Zrazu som skončil úplne vyčerpaný a poprosil štáb, nech ma odvezú na pohotovosť. Doktorka mi povedala, že mám zotrvať v oddychovom režime a Heriban nech sa o mňa stará,“ smeje sa Slanina. Ten však na lôžku opäť dlho nevydržal a ponáhľal sa pred kamery.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...
(Ilustračná foto)
Zlé správy: Znovu to stúpa! Tento okres má problém, dajte si pozor
Influencerka zomrela po páde z vyhliadkovej plošiny.
Smrť kvôli FOTKE! Známa influencerka († 39) zomrela po páde z vyhliadky: Všetko je na VIDEU
Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť
Záplavy v Rusku.
Katastrofa v Rusku, 21 miest je ohrozených: Okamžitá evakuácia!