Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2016 13:48 | Správy | Domáce správy

Matovič prišiel s obvinením: Sprisahanie v parlamente, takto sa podľa neho chcú poslanci obohatiť!

V Národnej rade SR je sprisahanie za zvýšenie platov poslancov od budúceho roka o 26 percent. Tvrdí to líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Podľa neho takúto tichú dohodu zorganizoval medzi koaličnými i opozičnými poslancami predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). "Neštúrajte do zákona o platoch poslancov a keď to vy nebudete otvárať, my nepredložíme klasické zmrazovanie platov poslancov, ktoré sa každý rok predkladá," opísal na piatkovom brífingu spôsob dohody Matovič.

Líder OĽaNO-NOVA sa spoliehal, že ako za posledné štyri roky, aj teraz príde s iniciatívou zmrazenia platov poslancov koalícia. "Až tento týždeň som sa dozvedel o tomto návrhu Andreja Danka, že ticho zbraní, vy opozícia na to neupozorňujte a my s tým nič nebudeme robiť," povedal Matovič. Od januára 2017 sa tak má podľa jeho slov zvýšiť poslanecký plat o 26 percent, čo je o 927 eur v prípade poslanca, ktorý nepochádza z Bratislavského kraja.

Matovič tvrdí, že takúto dohodu môže zastaviť jedine predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) cez skrátené legislatívne konanie. "Preto ho vyzývam, aby na najbližšom zasadnutí vlády bolo schválené skrátené legislatívne konanie a predložený návrh na zmrazenie platov poslancov," uviedol. Ako poslanec parlamentu dnes tiež predloží návrh na takéto zmrazenie, odkopírovaný od vládnych poslancov z minulého roka. "Taký istý návrh dám, aby bol v legislatívnom procese, ale vzhľadom na to, že musia prebehnúť dve schôdze a medzičasom ma asi z parlamentu vyrazia, tak zrejme tento môj návrh zákona schválený nebude," povedal Matovič.

 

On sám je proti tomu, aby sa platy poslancov nateraz zvyšovali, keďže podľa jeho slov narastá zadlženie štátu a kým v roku 2006 bolo na úrovni 15,2 miliardy eur, ku koncu minulého roka to podľa neho boli už 41,3 miliardy eur. Väčšina poslancov si podľa neho vyššie mzdy nezaslúži, a to pre svoju nečinnosť. "Niektorí osem mesiacov de facto neprehovorili v parlamente, nepredložili návrh zákona či žiadne riešenie, čím chcú ľuďom pomôcť a za tých osem mesiacov v priemere každý jeden z nich mesačne dostal 3000 eur v podstate za nič," podotkol líder OĽaNO-NOVA.

Riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Zuzana Čižmáriková pre TASR uviedla, že predseda parlamentu Andrej Danko nebude reagovať na Igora Matoviča. Úrad vlády (ÚV) SR sa voči jeho tvrdeniam ohradil. ,,Strana Smer–SD presadila zmrazovanie platov ústavných činiteľov v roku 2008 a odvtedy sa zmrazujú pravidelne a stane sa tak aj v roku 2017. Poslanec Matovič o tom dobre vie a ako vždy len hrá divadlo pre verejnosť," skonštatoval ÚV SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Rozbili česko-ukrajinský gang! Narobil obrovské škody: Neuveriteľné zárobky
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!