Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2016 05:20 | Správy | Politika

Verejnoprávna televízia sa zmieta v škandále: Potopí Kočner šéfa správ RTVS?!

Prepisy textových správ a mailov medzi poslancom Gáborom Grendelom a novinármi dočasne odstavili z funkcie šéfa spravodajstva a publicistiky RTVS a pravú ruku riaditeľa Václava Miku (53) Lukáša Dika.

Na súkromné konverzácie upozornil podnikateľ z mafiánskych zoznamov Marián Kočner. Diko čelí podozreniam, že zasahoval do vysielania Správ a Rada RTVS tak chce skúmať, či nedošlo k ovplyvňovaniu ich nezávislosti. Sám Diko si zobral dovolenku a hovorí, že je to snaha o jeho diskreditáciu.

Tlačová konferencia Mariána Kočnera, na ktorej upozornil na prepisy komunikácie medzi poslancom Gáborom Grendelom a niektorými novinármi, bude mať dohru na viacerých miestach. Stránka, na ktorú Kočner minulý týždeň poukázal, už nie je v prevádzke, napriek tomu sa komunikáciou bude zaoberať aj Generálna prokuratúra. Podľa hovorkyne Andrey Predajňovej sa bude prešetrovať oprávnenosť monitorovania komunikácie, ale aj dôvodnosť a závažnosť vymieňaných informácií.

Otvoriť galériu

Vecou sa v stredu zaoberala aj Rada RTVS, ktorá odobrila vytvorenie špecializovanej komisie, ktorá posúdi, či v predmetnom období mohlo byť spravodajstvo RTVS ovplyvňované. Jej vytvorenie oznámil generálny riaditeľ verejnoprávneho telerozhlasu Václav Mika. „Zriadim komisiu na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov RTVS,“ oznámil na zasadnutí.

 

Obvinenia odmieta

Jedným z ľudí, ktorí s Grendelom komunikovali, bol práve šéf spravodajstva RTVS Lukáš Diko. Pravosť esemesiek, v ktorých ho mal navádzať poslanec Grendel nevylúčil, avšak Rade RTVS adresoval list, v ktorom akékoľvek ovplyvňovanie spravodajstva odmieta. „Všetky považujem za účelovú diskreditáciu a podlú manipulatívnu konštrukciu, namierenú proti mojej osobe, ako aj spravodajstvu RTVS,“ napísal. Okrem iného doplnil, že počas toho, ako bude špeciálna komisia skúmať možné ovplyvňovanie spravodajstva, bude čerpať dovolenku. Celou situáciou sa teraz bude zaoberať aj Výbor NR SR pre kultúru a médiá. Poslanec za SNS Anton Hrnko totiž adresoval Mikovi list, v ktorom sa tiež pýta na nezávislosť spravodajstva verejnoprávnej televízie.

Príliš priateľské vzťahy sú na škodu

Tomáš Czwitkovics, mediálny analytik

- Dovolenka, ktorú si Lukáš Diko zobral, je korektný prístup, pretože nechá nejaký orgán, aby to celé posúdil. Vo všeobecnosti nie je dobré, ak novinári udržiavajú príliš priateľské vzťahy s politikmi a hovorcami, ak sa ľudia dostanú na druhú stranu barikády, mali by si držať odstup. Ale ak sa tí ľudia dlhé roky poznajú, je samozrejmé, že komunikácia vyzerá inak. Ale na základe tónu komunikácie by som určite neusudzoval, že nejaký novinár je zaujatý.

Ako sa Diko obhajuje:

- Všetky medializované informácie považujem za účelovú diskreditáciu a podlú manipulatívnu konštrukciu, namierenú proti mojej osobe, ako aj spravodajstvu RTVS.

- Za uplynulé roky sa nám spolu s celým tímom podarilo výrazne skvalitniť verejnoprávne spravodajstvo, nikdy sme sa nedali zatiahnuť do politických súbojov.

- Určite som urobil aj chyby, no nič som neukradol, nezobral som úplatok, vždy som postupoval podľa najlepšieho svedomia a vedomia v prospech našich divákov a poslucháčov.

Otvoriť galériu

Čo mali obsahovať sms s Grendelom

- vulgárne nadávky

- sexuálne narážky na kolegyne

- snaha pretlačiť veci zo strany Grendela

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kpt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!