Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2016 00:05 | Správy | Domáce správy

Slovensko má úžasné jablká, ale sady strácame: V čom je problém?

Za normálnych okolností by sme povedali, že sezóna šťavnatého ovocia je v plnom prúde. Keďže však väčšine ovocinárov aprílové mrazy zničili veľkú časť úrody, sezóna tento rok pokrivkáva.

Ovocinárov u nás ubúda a rozhodne za to nemôžu iba mrazy. Slovensko by vďaka klimatickým podmienkam mohlo byť jablková veľmoc, ibaže nie je... Pestovanie jabĺk má na našom území prastarú tradíciu, pretože máme ideálne klimatické podmienky. Ovocinári ich prirovnávajú k tým, ktoré sú v najlepších jablčných oblastiach na svete - Tirolsku či okolí Bodamského jazera. Napriek tomu je na Slovensku čoraz menej jabloní aj ovocinárov. Tým, čo to ešte nevzdali, podrazil tento rok nohy nečakaný aprílový mráz. V niektorých sadoch sa podarilo zachrániť aspoň časť úrody, no stálo to mnoho úsilia aj peňazí.

 

Podľa konateľa spoločnosti Plantex a prezidenta Ovocinárskej únie Slovenska Mariána Vargu byť ovocinárom na vôbec nie je jednoduché, pretože okrem pestovania musíte zvládať aj meteorológiu, chémiu a v neposlednom rade ekonómiu.

Otvoriť galériu

Mrazy

V sadoch vo Veselom pri Piešťanoch pestujú jablká na 100 hektároch. Na prvý pohľad to tu vyzerá idylicky. Zamestnanci sú v pracovnom švungu, sem a tam prevážajú debničky plné jabĺk, zimná úroda je ešte na stromoch a jesenná sa pripravuje na odvoz. Avšak aj tu v apríli úradoval mráz, pre ktorý sad v skutočnosti šliape iba na pol plynu.

„Za sedem mrazivých nocí sme na intenzívnu protimrazovú ochranu minuli približne 10 % celoročných nákladov. Ak by sme tak neurobili, mohli sme prísť úplne o celú úrodu,“ vysvetľuje Varga. V sadoch museli dokonca zasahovať helikoptéry. „Pri inverzii stláčali teplejší vzduch dolu. Používali sme aj parafínové sviece. Viete si predstaviť, čo to bolo za silu, keď vám poviem, že za pár nocí sme minuli päťročné zásoby sviečok!? Za každú cenu sme sa snažili aspoň o trošku zdvihnúť teplotu. Robila sa aj protimrazová závlaha, keď sa kvety obalia do ľadu, ktorý ich udržuje v teplote približne -1 stupeň. Ľad kvety chráni aj vtedy, keď je vonku teplota povedzme -6 stupňov,“ opisuje záchranu úrody.

Otvoriť galériu

Ozajstné jablká

Predstava nočného sadu, kde horia stovky sviečok, je veľmi romantická, no pracovníkom, ktorí v noci makali, aby sme si na jeseň mohli pochutnať aj na slovenských jablkách, to až také romantické nepripadalo. „O stromy sa v noci staralo približne sto ľudí, no škody sú aj tak veľké. V priemere sme po minulé roky mávali 8 000 ton jabĺk, teraz neviem, či budú aspoň štyri. A ešte aj z toho, čo zostalo, veľká časť ide iba na džemy a kvas.“ Také silné jarné mrazy neudreli viac ako 60 rokov. „Niektoré jabĺčka, ktoré vydržali, majú na sebe také mrazové prstence. Chuťovo sú stále výborné, no ich vzhľad nie je bezchybný. Takéto jablko je problém predať.“

Otvoriť galériu

Podľa slov Vargu v regionálnom predaji ľudia dokážu akceptovať, aj keď má plod chybu krásy, pretože je to príroda a chápu to. Tento fakt však nechápu alebo nechcú chápať veľké reťazce. „Zameriavajú sa najmä na vizuálnu kvalitu. O niektorých jablkách, ktoré k nám prúdia z iných krajín, napríklad prímorských, ľudia hovoria, že to sú silikónové jablká. Navonok krásne, ale chuť je fádna.“

Jablčná veda

V sade sú rozmiestnené maličké meteostanice, kde sa sleduje úplne všetko. Ovocinári však musia spolupracovať aj s hydrometeorologickým ústavom. A nielen s naším, ale napríklad aj s českým, nemeckým, tureckým. „Sledujeme vpád arktického vzduchu a podobne. Ovocinárstvo v dnešnej dobe nie je iba o pestovaní. Je to veľká alchýmia,“ prezrádza Varga, ktorý stromy prirovnáva k ľuďom. „Jeden je citlivejší, iný vydrží viac. Nezávisí to iba od odrody, ale strom od stromu môže byť iný. Niekedy dokonca dve jablká z rovnakého stromu môžu chutiť úplne inak. Na niektoré môže slniečko svietiť viac, na iné menej.“ Ovocinári sčasti vedia predpovedať, aký bude budúci rok. Zatiaľ to podľa Vargu vyzerá veľmi sľubne, len aby sa počasie zasa nezbláznilo.

Otvoriť galériu

Rôzne odrody

V sade neďaleko Piešťan pestujú približne 20 odrôd. „Ťažko povedať, ktorá je najobľúbenejšia, pretože každý má iné preferencie. Ponúkame širokú škálu od sladkej Evelyn po kyslejšie Grany Smith,“ hovorí Varga počas toho, ako nás sprevádza voňavým skladom pomedzi naskladané debničky.

Firma každoročne organizuje jablčné samozbery, ktoré sa tešia veľkej obľube. „Samozber je však veľmi náročná aktivita pre každého pestovateľa, pretože ak chcete spustiť samozber, všetky jablká musia byť navlas rovnaké. Ak je na strome aj také, aj také, ľudia to naoberajú, a keď prídu k ďalšiemu stromu a náhodou zbadajú krajšie, tak tie, čo už nazbierali, pozahadzujú na zem a naberú si lepšie,“ približuje správanie niektorých zákazníkov.

Podpora

Byť poľnohospodárom na Slovensku a napríklad v Rakúsku, je veľký rozdiel. V zahraničí ovocinárom pomáhajú, u nás to také jednoznačné nie je.

„Tak to poviem - Česi pomáhajú, Maďari pomáhajú, dokonca aj Poliaci pomáhajú, aj keď oni nemali takmer žiadne škody, pretože ich jablone zakvitli neskôr. Uvidíme, čoho sa dočkáme na Slovensku...“ hovorí Varga s nádejou v hlase a tvrdí, že ich sad mal ešte pomerne šťastie. „Museli sme prepustiť 120 sezónnych pracovníkov, no sú také sady, ktoré krachujú. Predávajú techniku a pozemky, neošetrujú sady, pretože nemajú peniaze. Ak sa im nepomôže, bude na Slovensku ešte menej ovocinárov a to je škoda, pretože napriek názoru, ktorý tu prevláda, pôda nie je iba na stavebné účely,“ vysvetľuje situáciu Varga a na záver dodáva, že by sme si naše slovenské jablká mali vážiť. Také sa totižto dopestujú iba málokde na svete.

7 obľúbených odrôd

Jonagored - Populárna odroda, pochádza z Belgicka. Chuť je sladká a veľmi dobrá.

Otvoriť galériu
Jonagored.
Zdroj: iStock

Rubinola - Je zimná odroda, pochádza z Česka. Nazývajú ju aj vianočné jabĺčko, pretože práve ona často končí na štedrovečernom stole. Aj pri dlhodobom skladovaní si zachováva skvelú sladkú chuť.

Otvoriť galériu
Rubinola.
Zdroj: iStock

Pinova - Je žltej farby, ktorú prekrývajú široké červené pásy. Dužina je pevná, chutná, sladká a aromatická.

Otvoriť galériu
Pinova.
Zdroj: iStock

Granny Smith - Je to veľmi stará, ale stále obľúbená odroda. Dužina je pevná a jemne kyselkavá.

Otvoriť galériu
Granny Smith.
Zdroj: iStock

Red Cap - Supermoderná odroda, pochádza z USA. Jej plody majú zvláštny tvar, sú sýtočervené a sladučké.

Otvoriť galériu
Red Cap.
Zdroj: iStock

Gala - Skorá zimná odroda, ktorá má žiarivo červenú šupku so žltým mramorovaním. Vyznačuje sa šťavnatou dužinou jemne sladkej chuti a príjemnou arómou.

Otvoriť galériu
Gala.
Zdroj: iStock

Fuji - Strieda sa na ňom bledočervená a žltozelená farba. Je pevné, sladkasté a veľmi dobre skladovateľné. Pochádza z Japonska.

Otvoriť galériu
Fuji.
Zdroj: iStock

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
So svojím výkonom sa zapíše do Guinessovej knihy rekordov.
Foto
Neuveriteľný príbeh: Chlapec s Downovým syndrómom zabehol maratón! Prešiel cieľovou čiarou a...
Raquel v kostýme jaskynnej ženy v snímke Milión rokov pred Kristom očarila Hollywood.
Foto
Dražba šiat hollywoodskej sexbomby († 82): Odpadnete, akú sumu za ne dali!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko varuje pred konfliktom svetového formátu: Reč padla opäť na jadrové zbrane