Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2016 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Toto ste o Kredenci nevedeli! Parochne s vôňou slivovice a problémový smiech

Cuky a Luky, Janko Rehotský, Hesso Jašterák, pani Kiska, Buki... Tieto postavičky a mnohé ich zľudovené výroky dobre poznáte, no stále je toho veľa, čo ste nevedeli o skeč šou Kredenc, ku ktorej patria. Tu sú tie najväčšie zaujímavosti zo zákulisia jej výroby.

Ako sa rodil názov?

Pôvodne boli v hre názvy ako Fašírka, Klobása a Guláš, ktoré mali naznačovať, že relácia bude pestrou zmesou rôznych skečov. Potom však Danovi Danglovi počas cesty autom napadol názov Kredenc, s ktorým všetci nadšene súhlasili, a navyše si povedali, že rozumieť mu bude aj rakúsky riaditeľ Markízy, keďže ide o slovo prevzaté z nemčiny.

Problémy so smiechom

Je známe, že nakrúcanie najviac komplikuje smiech hercov. Najväčším problémom je v tomto smere paródia na Farmu - Karma. Len čo vylezie z maskérne Juraj Kemka zamaskovaný za baču a dvakrát si fúkne popod fúzy, vyprskne Michal Kubovčík a aj ostatní majú na mále. Prvá klapka je teda pokazená a keď sa všetci vysmejú, ide sa na druhú. Následne sa však J. Kemka rozhodne prikrášliť si scenár a výsledkom je ďalší výbuch smiechu. A tak je na rade tretia klapka, štvrtá, piata... Rovnako problematické je aj nakrúcanie paródie na Búrlivé víno, kde exceluje Michal Kubovčík ako Emil Horváth. „Ale najväčšie smiechy sú v šatni, keď Mišo príde a z ničoho nič dá miesto pozdravu Horvátha,“ prezrádza PR manažér produkčnej spoločnosti Noemo Martin Frimmer.

Otvoriť galériu

Parochne s vôňou slivovice

Veľmi dôležitou súčasťou tvorivého tímu je umelecký maskér Juraj Petráň, ktorý má v Bratislave svoju požičovňu kostýmov, kde nájdete aj všetky šaty z Kredenca. Vyrába ich sám, rovnako ako parochne, fúzy či brady. Žiadne umeliny, všetky sú z ozajstného ľudského porastu. Stráži si ich ako oko v hlave, no jedna nehoda počas nakrúcania ho poriadne zabolela. „Točili sme paródiu na SuperStar a Roman Pomajbo, ktorý hral Soukupa, mal podľa scenára prísť s taškou. Žiadnu však nemal, tak si jednu požičal od maskéra Ďura,“ rozpráva M. Frimmer. No v tej taške bolo plno parochní, vrátane jedného bonusu. „Na začiatku nakrúcania mu jeden z kameramanov priniesol z domu skvelú slivovicu a Ďuro si ju strčil medzi tie parochne. Roman to nevedel a s vervou hodil tašku k stolu. Fľaša sa rozbila a všetky tie drahé parochne sa namočili...“ Maskér nad nimi vraj strávil celý nasledujúci víkend - dookola ich bolo treba prať, sušiť, česať...

Otvoriť galériu

Ako sa dostať do komparzu?

 

V Kredenci sa okrem hereckých hviezd neustále motá aj rôzny komparz. Dostať sa doň môžete rôznymi spôsobmi, ale asi najjednoduchšie je prihlásiť sa do agentúr, ktoré sa tomuto venujú. Alebo je fajn poznať produkčného Mariána Pálku. Ten pravidelne dohadzuje ľudí, o ktorých vie, že si radi zahrajú a sú spoľahliví. „Potom je tu ešte najlacnejší komparz - my zo štábu,“ vysvetľuje M. Frimmer. „Na posteľ v nemocnici si môže ľahnúť ktokoľvek z nás a máme radosť, že nás vidia naši blízki v televízii a navyše vieme, že nemáme čo pokaziť.“

Ako sa organizujú herci?

Keďže súčasťou Kredencu je mimoriadne vyťažená partia hercov, nakrúcanie sa plánuje s niekoľkomesačným predstihom. Už v máji všetci vedeli, že v septembri ich čaká 10 dní práce, vždy v utorok a v stredu od ôsmej rána do šiestej do večera. „Ako sme zistili, točiť dva dni po sebe je ideálne, v ten tretí deň cítiť, že už tam tá energia nie je, no občas točíme aj tri po sebe, keď sa inak nedá,“ dodáva PR manažér.

Otvoriť galériu

Mítingy

Celý tvorivý tím sa nepravidelne stretáva na takzvaných mítingoch. Ide v podstate o pracovné raňajky s párkami a s kávou, kde sa preberá, čo je nové, čo vyšlo, čo nevyšlo. Herci totiž v televízii starostlivo sledujú výsledky svojej práce a majú chuť zanalyzovať ich. Okrem raňajkových stretnutí sa všetci vídajú dva- až trikrát do roka aj na večerných posedeniach pri vínku, kde sa bilancuje. Buď sa objedná podnik, alebo sa veselá spoločnosť zíde vo svojich priestoroch. „Minule sme si objednali jedlo cez jednu cateringovú spoločnosť, v ktorej zhodou okolností pracuje Mário Toráč, ktorého tak trochu imituje Ďuro Kemka v Bukim. Prišiel nás celý večer obsluhovať a bol veľmi milý,“ spomína M. Frimmer.

Otvoriť galériu

Kto píše scenáre?

Na scenároch sa okrem Dana Dangla podieľajú samotní herci. Michal Kubovčík vkladá slová do úst Hessa Jašteráka a pripravuje tiež vstupy Janka Rehotského. Zuzana Šebová s Petrou Polnišovou píšu Cuky a Luky či v minulosti Ilonu a Želu. A veľmi aktívna je manželka Juraja Kemku Adriana. „Zo začiatku chcela písať najmä politickú satiru a niektoré jej veci sme odvysielali. Na to, že nikdy nepísala scenáre, sú niektoré skeče skvelé, napríklad Buki,“ konštatuje M. Frimmer a pokračuje: „Väčšinou píše priamo na Ďura, lebo ho najlepšie pozná. Mimochodom, absolútne najobľúbenejšia vec štábu je jej výtvor V hlbokej diline. Keď sa stretneme na večernom mítingu, púšťame si to dookola. Vieme totiž, aká robota je za tým všetkým. Obaja herci, Ďuro a Roman, musia mať celý čas chladnú tvár. Je tam strašne veľa pokazených klapiek.“

Chcú divadelnú verziu

Tvorcovia majú do budúcna aj jednu veľkú ambíciu - veľmi by chceli z Kredenca spraviť divadelnú verziu. „Chystáme to, no pre krátkosť času zatiaľ nie je čas na skúšanie,“ prezrádza M. Frimmer, no optimisticky dodáva: „Verím, že budúci rok by sme mohli ísť na šnúru. A náš plán je mať premiéru na veľkom javisku v Londýne.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?