Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2016 13:45 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Eva má doma zbierku vyše 1200 minerálov: Drahý poklad môžete nájsť priamo pod nohami!

Prepadla naozaj tvrdej vášni! Eva Horníková (34) z Martina už roky zbiera ľudovo povedané kamene. Keď sa však na ne zahľadíte, zistíte, že sú to prekrásne minerály rôzneho tvaru, druhu a farby.

Nadšená zberateľka sa zameriava najmä na neživú prírodu našej krajiny a jej domáca zbierka obsahuje približne 1 250 krásnych kúskov. Eva Horníková nie je profesionálny baník ani mineralóg. Vo svete minerálov sa však perfektne orientuje. Veď sa v ňom pohybuje od deviatich rokov. Odvtedy jej na poličke pribúdal jeden minerál za druhým a dnes ich tam je viac ako tisíc. „Bola som na dvore u starkej, ktorej práve priniesli uhlie. Niečo sa v tej kope krásne ligotalo. Začala som sa v nej hrabať a našla som vtedy veľmi pekný kameň, ktorý vyzeral ako zlato. Dnes už viem, že to bol markazit. Dodnes ho mám odložený,“ spomína si na svoje začiatky zberateľka, podľa ktorej máme na Slovensku veľa pekných minerálov. Aj keď to už nie je také jednoduché ako pred polstoročím, na prechádzke napríklad v blízkosti baní majte oči otvorené a možno sa aj vám podarí nájsť krásny suvenír priamo pod nohami.

Banícke Slovensko

Oblasť Slovenska je bohatá na nerastné minerály. Svedčí o tom aj pomerne rozsiahla história baníctva. Rozvinulo sa najmä v časoch Rakúsko-Uhorska, pretože krajina potrebovala drahé kovy na razenie mincí, ale taktiež kamene. Postupne sa oblasť stredoslovenských banských miest stala jednou z najpokrokovejších ťažobných oblastí v celej Európe. „V Stredoslovenskom kraji v okolí Banskej Bystrice sa ťažila meď, preto je Slovensko bohaté najmä na minerály medi. Postupne bane zanikli, no poklad v nich zostal,“ opisuje minerály v starých baniach Horníková a pokračuje: „Vďaka prístupu vzduchu prvé minerály, z ktorých kedysi baníci získavali meď, začali oxidovať, a tak sa vytvárali sekundárne minerály medi, ako napríklad azurit. Chodia sa zbierať na haldy. Pretože mám tento kúsok Slovenska pod nosom, tak chodím najčastejšie zbierať práve sem.“

Otvoriť galériu

Ťažký koníček

A nie iba preto, že niektoré vzorky vážia aj pár kíl. Ťažké je aj ich hľadanie a zber. „Predstavte si, že prídete do lokality, kde sú všade navôkol hory, a vy hľadáte miesto, ktoré má povedzme 20×20 metrov, a voľným okom ho nevidieť. Máme však zberateľské databázy, kde ľudia, ktorí objavia nejaké lokality, poskytnú aj mapku s GPS súradnicami alebo si zberatelia medzi sebou na burzách hovoria, kam ísť,“ hovorí zberateľka. Často však môže byť tento koníček aj nebezpečný. „Keďže väčšina hodnotných minerálov je už pozbieraná, musia ísť zberatelia hlbšie a hlbšie. Navštevujú staré bane, čo nie je vždy bezpečné, pretože aj výstuže, ktoré držia steny štôlní, sú už dlho nepoužívané. My s priateľom nechodíme do banských diel, minerály hľadáme povrchovo, v okolí baní, tam, kde sa vyvážala haldovina. Aj keď sa takto už nedajú nájsť úplne prekrásne kúsky, niekedy sa predsa len zadarí,“ hovorí Horníková a ukazuje nám krásny azurit nájdený tohto roku na Pieskoch pri Španej Doline.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Drahý opál

Baníkov zaujímalo niečo úplne iné ako zberateľov, preto mnohé pekné minerály končili vyvezené na haldách. „Sú však aj lokality, kde to neplatí, ako napríklad Dubník, kde sa ťažil drahý opál. Pekný kus sa na haldách iba ťažko nájde, pretože všetko, čo bolo pekné, sa vyťažilo a predalo,“ vysvetľuje zberateľka, ktorá opál z Dubníka považuje za národný kameň Slovenska. „Tak ako Česi majú vltavín, my máme tento krásny opál. Obchodovalo sa s ním ešte za čias Rimanov. Predpokladá sa, že v mnohých zlatých šperkoch, koré sa z tej doby zachovali, sa nachádza práve dubnický opál. Keď ním potočíte, hádže farebné iskričky všetkých farieb. Práve preto si ho veľmi cenili. Smaragd bol zelený, rubín červený, zafír modrý a zrazu prišiel kameň, ktorý obsahoval všetky tieto farby. Pre nich bol cennejší ako zlato, preto hovorím, že podľa mňa je práve dubnický opál náš národný kameň,“ myslí si Horníková.

Otvoriť galériu

Najdrahšie minerály sú väčšinou také, ktoré sú buď zo starého zberu, alebo pochádzajú z dnes zasypaných banských diel. „Všeobecne platí, že čím sú minerály staršie, tým sú drahšie. Aj tu sú však výnimky a toto pravidlo nemusí platiť úplne vždy. Sú aj také, ktoré už nemáte šancu nájsť, pretože sú všetky vyzbierané.“

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Sny

Eva Horníková hovorí, že nie je zberateľ, ktorý by si mohol povedať, že má úplne všetko. „Minerálov je veľmi veľa. Problémom je zohnať typové minerály, ktoré sa ako prvé našli na Slovensku. Ja mám doma zopár takých a som na ne veľmi hrdá. Spomeniem napríklad vzácny schafarzikit.“ Aj keď by ste to nepovedali, aj zberateľstvo podlieha móde. „Boom je väčšinou vtedy, keď sa nájde niečo nové. Potom, ako vzorky prídu do obehu, sa strhne trošku taká hystéria - všetci to chcú mať.“ Eva má tiež ešte pár zberateľských snov. „Už síce mám jeden celestín zo Španej Doliny, ale chcela by som ešte jeden nejaký väčší,“ prezrádza majiteľka 1 250 minerálov, medzi ktorými je aj zatiaľ druhý najväčší zafír nájdený na území Slovenska.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!