Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2016 13:05 | Prominenti | Domáci Prominenti

Markíza ide v reality show Ostrov na hranu: Každodenné utrpenie si vyžiadalo svoju daň!

Pražiace slnko, hlad, smäd a nebezpečenstvo na každom kroku. Súťažiaci z reality show Ostrov si v odľahlej exotike prechádzajú každodenným peklom.

Okrem náročných fyzických úloh, ktoré musia plniť, aby sa dočkali vytúženej mastnej odmeny, sú vystavení nedostatku jedla a vody. Čelia tiež horúčavám a rôznym nástrahám, pri ktorých už dokonca niekoľkokrát tiekla krv. Odborníci varujú pred možnými fatálnymi dôsledkami na organizmus. Čo na to kompetentní v Markíze?

Súťažiaci z reality šou Ostrov, ktorí bojujú o tučnú výhru 100 000 eur, kvôli vidine rozprávkovej sumy podstupujú hotové utrpenie. Na exotických Filipínach sú totiž odkázaní len na to, čo ponúka matka príroda, a na svoje sily, ktoré im dochádzajú. Okrem toho, že majú nad hlavami tropické slnko a prístrešok im poskytujú len okolité stromy, škvŕka im v žalúdkoch.

„Stále len ryža, ryža a zase ryža, už mám toho fakt dosť,“ posťažovala sa viditeľne vyčerpaná Mária Giertlová, ktorej sa zaleskli oči šťastím až vo chvíli, keď ochutnala malý kúsok mäsa z uloveného kraba. O chutnom jedle však môžu všetci len snívať. „Tak by som si dal hranolčeky! Keby sme mali múku a ryžu, urobím také guľôčky,“ zafantazíroval Mišo Sýkora, keď vysilený odpočíval v tieni. Niektorí súťažiaci sú už doslova na konci so silami. „Prechádzam si tu peklom, už fakt nevládzem,“ vyjadril sa so slzami na krajíčku Marko Rovňák, ktorý dokonca po jednej z disciplín odpadne od vyčerpania.

Otvoriť galériu

 

Je to nebezpečné

Súťažiaci, ktorí v šou konzumujú väčšinou kokosové orechy a pri troche šťastia aj ryby či nezrelé banány, už nemajú dostatok síl na fyzicky náročné súboje, ktoré musia pravidelne podstupovať. „Uvedomujem si, že patrím medzi slabších členov tímu, tá úloha bola fakt nad moje sily,“ priznala zničená Marianna Srp po jednej z fyzicky náročných úloh. Súťažiaci sa musia popasovať aj s rôznymi zraneniami a chorobami.

„Už sedem hodín mám silné bolesti. Asi ma budú musieť odtiaľto odniesť v bezvedomí!“ zastonal Dominik Turčan, ktorý trpel až tak, že musel z ostrova odísť na vyšetrenie. Odborníci pri pohľade na trápenie účastníkov markizáckej šou dvíhajú varovný prst. „Podávanie extrémnych fyzických výkonov na ostrom slnku môže niekedy hraničiť až so životom, lebo ľudia môžu mať skryté zdravotné problémy,“ krúti hlavou fitnestréner Martin Šmahel. Markíza sa však bráni. „Dostatok pitnej vody je samozrejmosť. Každý z ostrovov ponúka súťažiacim plodiny a morské živočíchy, ktoré im dodajú živiny. Ďalšie potraviny môžu získať v jednotlivých Hrách o odmenu. Na všetko dozerá tím holandských lekárov, ktorí sú v prípade potreby pripravení zasiahnuť,“ dozvedeli sme sa od PR manažérky televízie Adriany Podobovej.

Otvoriť galériu

Zahrávajú sa so životom

Martin Šmahel, fitnestréner

- Podávanie extrémnych fyzických výkonov na ostrom slnku môže niekedy až hraničiť so životom, lebo ľudia môžu mať skryté zdravotné problémy, o ktorých nevedia ani oni sami. Na extrémne podmienky musí byť človek pripravený, zvyknúť si na ne, inak sa telo unaví, dochádza ku kŕčom z nedostatku tekutín a soli. Potom treba správne narábať so silami a šetriť si energiu a strava by mala pokrývať veľký energetický výdaj.

Strata imunity

Katarína Skybová, odborníčka na výživu

- Jednostranný alebo nevyvážený príjem potravy môže veľmi ohroziť zdravotný stav. Nedostatok živín sa v prvom rade prejaví na psychickej odolnosti, nespokojnosti a je tu nebezpečenstvo poklesu imunity, môžu sa objaviť rôzne bakteriálne ochorenia, úrazy a vyčerpanie, keďže organizmus nemá možnosti regenerácie. Pri nedostatočnom príjme tekutín a stravy v extrémnych podmienkach môže dôjsť až ku kolapsu organizmu.

Tráviace ťažkosti

Etela Janeková, internistka

- Pokiaľ je človek zdravý, tak sa prispôsobí aj horším životným podmienkam, ale prísun tekutín je nutný. Ak má niekto chorobu a berie lieky, vtedy je potrebný aj pravidelný prísun potravy, inak môže nastať fatálne zhoršenie zdravotného stavu až zlyhanie organizmu. Ak by bolo hladovanie nedobrovoľné, mohli by nastať rôzne ochorenia v dôsledku veľkého stresu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Magdaléna Magdová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo