Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2016 10:56 | Správy | Zahraničné správy

Namiesto zabitia komárov sa dopustili veľkého omylu, obyvatelia sú pobúrení: Dvor mi vyzerá ako po výbuchu atómovej bomby!

Úrady v americkom štáte Južná Karolína chceli zabiť komáre, no namiesto toho zabili milióny včiel.

Tamojší včelári sú pobúrení a hovoria o masovom zabíjaní. "Dvor mi vyzerá ako po výbuchu atómovej bomby," povedala novinárom Juanita Stanleyová, majiteľka včelárstva Flowertown v okrese Dorchester. Tvrdí, že prišla o dva milióny včiel. Na facebookovom profile svojej firmy zverejnila fotografie mŕtvych včiel. Musela spáliť aj úle, keďže postriekané a kontaminované boli aj tie. Úrady totiž tento raz vykonali letecký postrek, ktorý zasiahol všetko bez rozdielu. Doteraz postrekovali len z vozidiel.

Včelári sa tiež sťažujú, že úrady ich o postreku dostatočne neinformovali a vykonali ho neskoro ráno, keď sú včely už aktívne. Predstavitelia okresu však tvrdia, že včelárov varovali. Oznámenie o postreku zaslali miestnym médiám najprv dva dni vopred a potom večer pred postrekovaním. Tvrdia, že poslali aj e-maily a každému včelárovi osobne telefonovali. Včelári ale hovoria, že oznámenie neobsahovalo detaily o spôsobe postreku a druhu použitej chemikálie a ich otázky zostali nezodpovedané.

"Keď predtým postrekovali z áut, vopred mi o tom povedali a mohla som si včely ochrániť. Ale teraz mi o tomto leteckom postreku nikto nezavolal. Nikto mi nič nepovedal," sťažuje sa Juanita a dodáva: "Postrekovali o ôsmej, keď sú už všetky moje včely vonku a pracujú." Úrady postrek vykonali čase od 06.30 do 08.30 h a použili sprej s chemikáliou Naled. Tá je podľa jej výrobcu pre včely vysoko toxická. Úrady majú preto chovateľov včiel pred postrekom varovať, aby ich nechali zatvorené v úľoch.

 

To však nepomôže divým včelám. Postreky sa preto majú vykonávať najneskôr dve hodiny po svitaní, keď aktivita komárov klesá a včely, naopak, začínajú lietať. Podobne sa môže postrek vykonať najskôr dve hodiny pred západom slnka, keď sú už včely späť v úľoch, no komáre sú vtedy práve najaktívnejšie. Predstavitelia okresu Dorchester sa pred médiami včelárom ospravedlnili a na webovej stránke okresu informovali, že žiadne letecké postreky už nie sú plánované. Sľúbili tiež, že pred každým ďalším postrekom z vozidiel pošlú oznam tri až päť dní vopred a registrovaných včelárov budú kontaktovať aj telefonicky alebo e-mailom.

Viaceré americké štáty, najmä na juhu krajiny, v týchto týždňoch intenzívnejšie bojujú proti komárom. Kým doteraz striekali komáre pri premnožení či na žiadosť obyvateľov, teraz sa pridali aj obavy z komárov nakazených vírusom zika. V Južnej Karolíne potvrdili dva prípady nakazenia sa týmto vírusom, obe osoby si to však priniesli z ciest do Južnej Ameriky. Lokálna nákaza vírusom sa zatiaľ objavila len na malom území pri Miami na Floride. Úrady tam už lokalizovali nakazené komáre. Rovnako tam používajú sprej s obsahom Naledu, ktorý je proti komárom veľmi účinný. Postrekujú však len z vozidiel.

V Európskej únii je chemikália Naled zakázaná. Vedecká komisia v Bruseli uviedla, že Naled sa v prítomnosti slnečného žiarenia mení na dichlorvos (dichlorvinyldimetylfosfát, DDP), ktorý môže spôsobiť genetické mutácie. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Agentúry na ochranu životného prostredia (USEPA) je Naled v malých koncentráciách pre ľudí a zvieratá neškodný. Obe ustanovizne tvrdia, že Naled používajú už 50 rokov a nijaké negatívne následky zatiaľ neboli dokázané.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili