Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2016 14:01 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Kauza pozemkov v Lamači zaváňa podvodom: Predaj Pente rieši kriminálka!

Niečo tu nehrá. Nový Čas začiatkom augusta informoval o podivnom predaji polovice pozemku v Lamači spoločnosti Bory patriacej finančnej skupine Penta za 36,70 €/m2.

Starosta mal poslancov ubezpečovať, že žiaden reštituent si na pozemok nenárokuje, no opak sa stal pravdou. Prípad sa postupne dostal do rúk prokuratúry a súdu, po novom ho má na stole dokonca Národná kriminálna agentúra (NAKA). Podľa niektorých poslancov im totiž starosta mimo kamier predložil zmluvu o spolupráci medzi mestskou časťou a Bormi, ktorá podľa právnika môže zaváňať podvodom.

Predaj polovice pozemku spoločnosti Bory, ktorá mala na ňu predkupné právo, dostal do varu nielen poslancov, ale aj pôvodnú majiteľku pozemku najmä pre cenu, ktorú ukázal znalecký posudok. Ten ho totiž posudzoval ako poľnohospodársku pôdu napriek tomu, že starosta Peter Šramko už predtým vyjadril súhlas k výstavbe. Na neadekvátnu cenu upozornila aj poslankyňa Eva Černá. „Starosta to argumentoval tým, že Lamač o nič nepríde, lebo v rámci zmluvy o spolupráci Lamač dostane takmer 120-tisíc €,“ prezradila Novému Času. Túto zmluvu predložil poslancom starosta na júnovom zastupiteľstve, avšak za chrbtom verejnosti.

S mestom sa nerozdelia

Prítomný na zastupiteľstve bol aj poslanec Radoslav Olekšák. „Pri tejto zmluve by sme sa nedelili s mestom. Čo sa týka samotného predaja, tak 60 % ide mestskej časti, zvyšok bude mať mesto. Suma 120-tisíc je slušná na investičné aktivity,“ tvrdí poslanec. Ako vysvetlil, Bory by vytvorili špeciálny účet v prospech mestskej časti. Tá by predkladala faktúry, ktoré by boli z tohto účtu hradené. Podľa hovorcu Penty Gabriela Tótha sú takéto zmluvy „vždy verejné a spravidla účelovo viazané, pričom o použití prostriedkov rozhodujú práve poslanci mestských častí spolu so starostom“. Olekšák Novému Času potvrdil, že poslanci zmluvu parafovali. V praxi to znamená, že ju predbežne odsúhlasili. Už pred predložením bola však podľa poslankyne Gabriely Bizoňovej podpísaná Bormi. „Zmluva o spolupráci nie je štandardne prijatá, nakoľko bola parafovaná mimo kamier. Tiež sa mi nezdá štandardné, že cena za predaj pozemkov sa rozdeľuje na dve sumy, ktoré každá iným spôsobom nadobúda spôsob ich využitia. Takýmto spôsobom sa obchádza magistrát,“ myslí si.

Otvoriť galériu

Boli vypovedať

 

Na celý prípad si posvietila NAKA, kde boli vypovedať už niekoľkí poslanci. Ako potvrdil Olekšák, vyšetrovatelia si z lamačského úradu vzali zmluvy aj mailové komunikácie. Starosta Šramko nám v SMS správe napísal, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nepovažuje za vhodné vyjadrovať sa pre médiá. Mesto sa nám do uzávierky nevyjadrilo.

Môže ísť o podvod

- právnik Marek Benedik

Otvoriť galériu
Marek Benedik
Zdroj: anc

Ak by bola zmluva o spolupráci uzavretá za účelom ”navýšenia“ pôvodnej kúpnej ceny, tak to spôsobuje neplatnosť kúpnej zmluvy. Prejavy vôle zmluvných strán týkajúce sa predaja nehnuteľnosti by sa totiž nachádzali na dvoch listinách, hoci sa podľa zákona majú nachádzať len na jednej. Pokiaľ má dostať hlavné mesto 40 % z kúpnej ceny a mestská časť ho uvádza ohľadom skutočnej ceny nehnuteľnosti do omylu a mesto tak dostane menej, môže to napĺňať znaky trestného činu podvodu. Ak už bola táto zmluva podpísaná jednou stranou a predložená druhej strane, považuje sa to za návrh zmluvy. Keby ju podpísal aj starosta, zmluva je uzavretá.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou