Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Hororový pôrod v Trenčíne: Nataša rodila v nemocnici sama, bábätko spadlo na zem!

Ako sa toto môže stať v 21. storočí?! Mamička Nataša (32) zo západného Slovenska zažila pri pôrode hrôzy, ktoré nechcú ženy prežiť ani v najhoršom sne.

Jej dcérka sa už pýtala na svet, no sestry a lekárka prvorodičku odbili s tým, že plod je vysoko a ešte má čas. O 12 minút nato z Nataše bábätko doslova vypadlo na zem. Šokujúce je, že sa to stalo v trenčianskej pôrodnici, ktorá sa už roky drží na čele rebríčka najlepších slovenských zdravotníckych zariadení. 

 

Mal to byť ich najšťastnejší deň v živote. Nataša s priateľom prišli v júni do trenčianskej pôrodnice, aby na svet priviedla svoju prvorodenú dcérku. Príprava na pôrod bola podľa nej v poriadku, potom sa to však zvrtlo na drámu. „Okolo 13. hodiny ma dali do pôrodnej sály, kde mi prepichli plodovú vodu, no na prvýkrát sa to nepodarilo a poškriabali hlavičku malej. Problém nastal vtedy, keď mi vpichli niečo na urýchlenie,“ opisuje hororový pôrod mladá žena. Keď sa dostavili kontrakcie, sestrička ju napomenula, aby sa nevysiľovala kričaním, zatvorila dvere a pustila rádio...

Otvoriť galériu

Porodila sama

Po dvoch hodinách, keď Nataša cítila, že sa hlavička maličkej posúva nižšie, vybehol jej priateľ po lekárku. Tá jej urobila CTG vyšetrenie. „Povedala mi, že nerodím, že ešte nie je v pôrodných cestách a že sa mám ďalej prechádzať. Tak som išla, no cítila som znova ten istý tlak,“ hovorí Nataša. Jej priateľ opäť vybehol nájsť zdravotnícky personál, no bolo už neskoro a Nataša medzitým sama porodila. „Stála som, dala som sa trochu do podrepu a malá zo mňa úplne vypadla. Spadla na zem,“ opisuje drámu prvorodička. Sestrička podľa jej slov prišla asi po 40 sekundách a len zalomila rukami. Potom ju dali na stôl, kde dievčatku, ktoré našťastie nedopadlo na hlavičku, ale na bok, prestrihli pupočnú šnúru.

Otvoriť galériu
Tu sa dráma odohrala.
Zdroj: an, anc, tv joj

Primár si sype popol na hlavu

Nataša má na personál po tomto otrasnom zážitku ťažké srdce. „Je to pre mňa hrozné najmä psychicky a rozmýšľam do budúcnosti. Zatiaľ lekári tvrdia, že je malá v poriadku. Ale nikto nám nevie zaručiť, že to nebude mať následky,“ dodala Nataša, ktorá poslala podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý tam vykoná kontrolu. „Klientka mala plné právo požiadať úrad o vykonanie dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou. Ten teraz na základe podnetu vykoná šetrenie u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a zistí, či postupoval v súlade s právnymi predpismi, a či klientke ako pacientke poskytol všetky diagnostické a terapeutické výkony,“ uviedol právnik Jozef Lukajka z Advokátskej kancelárie BÁNOS.

Otvoriť galériu

Nový Čas oslovil aj primára pôrodnice Petra Kaščáka. Ten sa preslávil tým, že dostal vyhadzov za to, že v pôrodnej sále povolil nakrúcanie videoklipu. „Som z toho nešťastný a mrzí ma to. Vieme, že k tomu budeme musieť podať vysvetlenie na úrade. Z môjho hľadiska je podstatné, že sa dieťatku nič nestalo,“ povedal Kaščák.

Čo sa odohralo v pôrodnici

Otvoriť galériu

7:09

Natašu hospitalizujú.

13:15

Lekárky prepichujú plodovú vodu, bábätku poškriabu hlavičku.

14:15

Nataša hovorí sestre o silných kontrakciách, tá jej odvetí, aby sa nevysiľovala kričaním. Zatvorí dvere na sále a pustí rádio.

16:05

Jej partner privolá sestry, lebo cítila hlavičku postupovať nižšie.

16:10

Urobia jej CTG vyšetrenie. Lekárka tvrdí, že nie je možné, aby rodila, lebo dieťa je vysoko.

16:22

Nataša povedala priateľovi, že rodí. Ten išiel po pomoc, bábätko medzitým vypadlo na zem.

16:23

Prichádza lekárka, potom sestra, ktorá zalomila rukami. Bábätko zdvihli zo zeme a prestrihli pupočnú šnúru.

Nedávno vyhodili opitú sestričku

Zlé meno urobila nemocnici v Trenčíne pred pár dňami aj zdravotná sestra (55) na novorodeneckom oddelení. O bábätká sa starala opitá, namerali jej 1,2 promile. „Obvinená ako zdravotná sestra bola pod vplyvom alkoholu počas služby. Počas nej kúpala novorodencov, odoberala pomocou ihly z prsta vzorku a vykonávala aj iné zdravotné úkony s novorodencami,“ povedal hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. Sudkyňa vydala trestný rozkaz, dala jej pokutu 300 eur a sestričku z práce vyhodili.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, hc, Eva Pristašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!