Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2016 07:55 | Správy | Politika

Zalove výroky o odchode Fica naštvali straníkov: Pomsta za ignoráciu v Smere?!

Takúto spúšť neočakával! Slová europoslanca a zakladateľa strany Smer Borisa Zalu (61) o tom, že Robert Fico by mal do roka skončiť, spôsobili obrovský rozruch nielen na verejnosti, ale aj v radoch ich vlastných zákonodarcov.

Zalovi zazlievajú najmä to, že si dovolil otvoriť ústa a poukázal na problémy najsilnejšieho vládneho zoskupenia. Europoslanec tvrdí, že sa strane snaží úprimne pomôcť, no z kuloárov vychádzajú informácie, že malo ísť dokonca o osobnú pomstu.

 

Dlhoročného člena Smeru rozzúril fakt, že Robert Kaliňák stále zostáva na poste ministra vnútra aj po škandalóznych odhaleniach okolo Ladislava Bašternáka. Zala si tak pustil ústa na špacír a tvrdí, že minister spolu s Ficom by mali v najbližších mesiacoch odísť, aby nabrali nových voličov. „Súčasné úzke vedenie, predovšetkým Fico a Kaliňák, nie je schopné osloviť tú vrstvu obyvateľstva, ktorá je dnes voľná - mladí, liberálne mestské vrstvy, zelení, sociálni demokrati, proeurópski citiacich,“ povedal Novému Času Zala.

Otvoriť galériu

Po jeho prejave sa spustila veľká vlna kritiky z radov smeráckych zástupcov v slovenskom parlamente. „Som smutný z toho, že k tomu pristupuje Boris týmto spôsobom,“ povedal Miroslav Číž. Pridal sa aj poslanec Ľuboš Blaha: „Je to nedôstojné a trápne, ľavičiari nad Zalom krútia hlavou.“ Zo zdrojov v parlamente dokonca zaznieva, že Zala skritizoval vedenie strany kvôli pomste za to, že jeho návrhy na poslednom predsedníctve nebrali vážne. On to popiera. „Predkladám serióznu analýzu na základe odborných argumentov. To nemá žiaden osobný rozmer, nemám v sebe nič zahorknuté. Len hľadám spôsob, ako Smer navrátiť k sociálnej demokracii,“ vysvetlil pre Nový Čas Zala.

Politický analytik Eduard Chmelár vidí veci jednoznačne. „Aj z výrokov ďalších europoslancov vyplýva, že v Smere sa niečo naozaj deje a panuje tam veľká nervozita. Snahy Borisa Zalu o reformu strany sú prejavom krízy, ktorá ich nevyhnutne čaká. Smer je mocenský monolit, ktorý nemôže dopadnúť inak, ako dopadlo HZDS,“ nešetrí kritickými slovami odborník. Zároveň dodáva, že europoslanci si otvorili ústa najmä preto, že nemajú čo stratiť aj po tom, ako im samotný Fico niekoľkokrát vyslovil nedôveru. „Toto je svojím spôsobom posledný pokus časti Smeru otočiť to, ale nemyslím si, že bude úspešný,“ uzatvára Chmelár s tým, že Smer sa nemôže vrátiť k sociálnej demokracii, keďže ňou v pravom zmysle slova nikdy ani nebol.

SMERÁCI: Čo si myslíte o Zalovej kritike?

Miroslav Číž (62)

Otvoriť galériu

Som smutný z toho, že k tomu pristupuje Boris týmto spôsobom. Zdá sa mi hlboko kontraproduktívne, púšťať sa do verejnej polemiky v čase predsedníctva. Som hlboko nespokojný so stavom civilizácie vôbec, ale vláda v tej situácii robí, čo môže a zaslúži si skôr ocenenie za svoju prácu. Nebude to mať dôsledky na pána Zalu, sme demokratická strana, ale pravdepodobne emotívne prejavy nejakých ľudí možno očakávať.

Jana Laššáková (64)

Otvoriť galériu

Je mi ľúto, že pán Zala cez médiá vyjadruje svoje problémy. Mal by to vyjadriť tam, kde sa to má - na straníckych orgánoch. Ja nevidím žiaden problém. Vôbec nie sme v takej situácii, ako to opisuje pán europoslanec.

Dušan Muňko (71)

Otvoriť galériu

Viete, koľko pán Kaliňák odpracoval? Alebo Robert Fico? Nechcem komentovať europoslancov, ktorí sú viac-menej v Bruseli. Predseda povedal, že bude programová konferencia a budú aj personálne zmeny.

Robert Madej (35)

Otvoriť galériu

Je leto, myslím si, že ľudia potrebujú od politiky viac oddychovať. Práve preto, že je leto, tak si myslím, že sa tak veľmi rýchlo a efektívne na takéto otázky reagovať nedá. Dnes nevidím dôvod na zmenu.

Ľuboš Blaha (36)

Otvoriť galériu

Je to nedôstojné a trápne, ľavičiari nad Zalom krútia hlavou. Smer je v dôvere Robertovi Ficovi úplne jednotný, Zalov názor je absolútne marginálny a vo svojej osobnej vojne proti Kaliňákovi je spolu s ďalšími dvoma europoslancami izolovaný. Hodnotová diskusia, samozrejme, v strane prebieha a posilnenie ľavicových tendencií v Smere ako vyhranený socialista uvítam. Fica však považujem za väčšieho ľavičiara, a ak niekto posunie Smer doľava, tak to bude on, nie Zala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť