Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2008 08:37 | Správy | Zaujímavosti

Milióny ľudí sa zapojili do iniciatívy Hodina Zeme

DUBLIN - Výtvory civilizácie, od rímskeho Kolosea až po Opera House v austrálskom Sydney, sa v sobotu zahalili do tmy v rámci ekologickej kampane Hodina Zeme. Cieľom iniciatívy je poukázať na plytvanie elektrickou energiou a na hrozbu, ktorú predstavujú klimatické zmeny.

Environmentálna organizácia WWF vyzvala vlády, firmy a domácnosti, aby aspoň na 60 minút vymenili elektrické svetlo za sviečky. Akcia odštartovala v rôznych kútoch Zeme o 20.00 h miestneho času. Hodina Zeme debutovala vlani v Sydney a zapojili sa do nej dva milióny ľudí a 2000 firiem. Výsledkom bol pokles emisií skleníkových plynov o 10,2 percenta počas jednej hodiny.

V tomto roku sa do kampane zapojila okrem južného Pacifiku aj Európa. Symbolické vypnutie svetiel alebo redukciu osvetlenia na historických pamiatkach a známych monumentálnych dielach plánuje aj niekoľko amerických miest. Má sa to týkať okrem iných napríklad aj mosta Golden Gate v San Franciscu.

"To, čo je na tom úžasné, je skutočnosť, že to prekračuje politické hranice a prebieha aj na miestach ako Čína, Vietnam, Papua-Nová Guinea. Zdá sa, že to pohlo s každým," uviedol šéf iniciatívy Hodina Zeme Andy Ridley. Predstavitelia kampane dúfajú, že sa im podarí presvedčiť 100 miliónov ľudí, aby na hodinu vypli zbytočne zapnuté elektrické svetlá.

V Sydney, kde sa v minulom roku do iniciatívy zapojilo približne 2,2 milióna ľudí, sa za búrky sprevádzanej bleskami ponorili do tmy aj dva tamojšie najznámejšie architektonické diela, Opera House a most Harbour Bridge. "My nielen rečníme, ale aj konáme," povedal v tejto súvislosti austrálsky minister životného prostredia Peter Garrett. Ako dodal, do Hodiny Zeme sa tentoraz zapojila väčšina vládnych úradov v krajine.

Ako prvé zhasli svetlá na Novom Zélande a na Fidži. V meste Christchurch zostalo v tme viac ako 100 firiem a tisíce domácností. Viac než dve desiatky veľkomiest a 300 menších miest po celej planéte plánuje menej trvajúce, prevažne symbolické vypnutie svetiel.

Bez svetla zostal známy budhistický chrám Wat Arun v thajskom Bangkoku, nákupné a kultúrne strediská vo filipínskej Manile, niekoľko zámkov vo Švédsku a Dánsku, parlament v Budapešti, niekoľko pamätihodností vo Varšave, londýnska City Hall aj katedrála v Canterbury.

Prví v Európe vypli v rámci Hodiny Zeme elektrinu Gréci. Na ostrove Aegina, neďaleko Atén, väčšina tamojších obyvateľov pochodovala za svetla sviečok k prístavu. V tme zostali aj niektoré časti samotných Atén, vrátane za bežných okolností osvetlenej radnice.

V rozľahlom Phoenix Parku v írskom Dubline sa zišli astronómovia v márnej nádeji, že osvetlenie v meste sa zredukuje dosť na to, aby bolo vidno Mliečnu dráhu a niektoré slabo viditeľné vesmírne telesá.

Do kampane sa nezapojilo írskych viac než 7000 pubov - sčasti z obáv, že sobotňajší podnapití návštevníci by mohli začať rozbíjať poháre, prevracať stoličky alebo sa podpáliť od sviečok. Podobne sa na akcii neplánovali zúčastniť Francúzsko, Nemecko, Španielsko či inštitúcie EÚ.

Internetový vyhľadávač Google pritiahol pozornosť na Hodinu Zeme v niektorých krajinách zatemnením svojich inak bielych domovských stránok a výzvou adresovanou svojim návštevníkom: "Vypli sme svetlá. Teraz ste na rade vy".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!