Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2016 07:05 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Pavol Rusko stojí pre Maják nádeje pred novým škandálom: Takto mali kšeftovať s Kočnerom!

Doplatia na kšefty nevinní? Pred pár dňami prekvapil bratislavský staromestský úrad list, v ktorom sa píše, že budova Majáka nádeje, ktorému v roku 2002 poskytol budovu za symbolických 100 korún (3,30 €), je v exekúcii.

Na svedomí to má mať riaditeľ združenia, exminister hospodárstva a bývalý šéf TV Markíza Pavol Rusko. Podľa miestneho úradu došlo k nezákonnému pokusu o prevod nehnuteľnosti. Rusko sa podľa nich snaží zbaviť Staré Mesto predkupného práva a budovu posunúť podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Exminister zas ukazuje prstom na samosprávu. Útočisko pre týrané ženy a deti vzniklo v roku 2002 spoločnými silami Starého Mesta a Nadácie Markíza v čase, keď bol spolumajiteľom televízie Pavol Rusko.

Mestská časť si chcela predkupným právom poistiť to, aby sa so zdužením nenakladalo inak ako za účelom sociálnej pomoci. Podozrenia o nekalých praktikách Pavla Ruska prišli na konci minulého roka, kedy avizoval, že chce Maják nádeje predať. „Nadobudli sme podozrenie, že Rusko chce zneužiť majetok a žiadali sme, aby mu bolo zabránené nakladaním s touto budovou,“ povedala staromestská poslankyňa a členka dozornej rady Majáka nádeje Veronika Remišová (OĽaNO). Eximinister všetky tieto obvinenia považuje za nezmysly. Okresný súd síce vydal predbežné opatrenie, krajský súd ho však zrušil.

Otvoriť galériu

Nečakaná exekúcia

List o tom, že Maják nádeje je v exekúcii, prišiel ako blesk z jasného neba. Podľa samosprávy sa Rusko snaží fiktívnymi právnymi úkomni zmeniť vlastníka nehnuteľnosti tak, aby si Staré Mesto nemohlo uplatniť predkupné právo za podmienok, za ktorých bola budova predaná. Úrad sa bude brániť právnymi krokmi. Od decembra 2015 totiž začal Rusko uzatvárať zmluvy s Kočnerovými firmami. Podľa Remišovej pritom nemal potrebný súhlas správnej rady. Výsledkom všetkého sú dlhy vo výške 600-tisíc eur. Podľa Ruska je na vine Staré Mesto.

 

„S Kočnerom sme mali dohodu o zámene priestorov Majáka nádeje a Five Star Residence v tej istej hodnote. Prišlo ale predbežné opatrenie a nemohli sme nič robiť. Staré Mesto nám to znemožnilo a my sme museli uhradiť zmluvnú pokutu 500-tisíc eur,“ prezradil Novému Času. Zvyšných 100-tisíc eur si mal od Kočnerovej firmy požičať na úpravu priestorov.

„Maják sme chceli predať spolu so samosprávou. Nepredali sme ho, lebo mali predkupné právo. Oni sa machináciami snažili získať nehnuteľnosť pre seba, postaviť tam byty. Udávali nás, posielali na nás kontroly a políciu len preto, aby sme sa zľakli a vycúvali,“ uzavrel Rusko. Na názor sme sa spýtali aj Kočnera. "Nejaký somár na meste pokazil dobrý zámer. Vyriešili by sa dve veci. Ženy a deti by bývali v novom a čistom a bola by možnosť ubytovať študentov v slušnejšom, ako je súčasná situácia, keďže som tu chcel vybudovať internáty," prezradil nám Kočner.

Takto spolu kšeftovali

Otvoriť galériu
Takto spolu kšeftovali
Zdroj: kf, Tivi.sk

Boli úhlavní nepriatelia

V roku 1998 napochodovala Kočnerova firma Gamatex s ochrankou do TV Markíza, ktorej šéfoval Rusko. Kočner si nárokoval na 51 percent televízie. Spor pokračoval súdom, Kočner nakoniec predal Gamatex Ruskovej STS Markíza. Medzi mužmi to iskrilo aj pri príchode automobilky KIA. Kočner skúpil časť pozemkov pod fabrikou a chcel vyrokovať vyššiu sumu. V roku 2014 podnikateľ odkúpil Ruskovu luxusnú vilu v Záhorskej Bystrici v čase, keď sa exminister zmietal v dlhoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!