Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2016 15:35 | Tip od Vás | Slovensko

Klienti Hechter Slovakia sa dočkali, konateľ cestovky prehovoril: Pravda o vašich dovolenkách!

Majú sa zákazníci Hechter Slovakia niečoho obávať? Nitrianska cestovka po medializácii problémov v spoločnosti zaujala k situácii jasné stanovisko.

Po tom, čo na verejnosť prenikli informácie o zákaze predaja zájazdov, ktorý pre Hechter Slovakia vydala Slovenská obchodná inšpekcia, sa do redakcie Nového Času začali ozývať desiatky vystrašených čitateľov. Niektorí si vysnívanú dovolenku kúpili len pred pár dňami, ďalší na ňu túžobne čakajú už niekoľko mesiacov. Jediné, čo ich v tejto chvíli spája, je neistota.

"Dnes (v piatok - pozn. red.), najneskôr v ďalší pracovný deň budeme mať papier o bankovej záruke," uviedol na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave konateľ firmy Robert Žember. Cestovné kancelárie totiž musia mať podľa zákona uzatvorené buď poistenie insolventnosti, alebo bankovú záruku pre prípad úpadku. Tieto zábezpeky slúžia na to, aby sa mal dovolenkárom v prípade úpadku z čoho vyplatiť návrat domov zo zájazdu, prípadne, aby sa im mali z čoho vrátiť peniaze za kúpené zájazdy.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) pri kontrole CK Hechter Slovakia zistila, že od 15. júna tohto roka nemá uzatvorené takéto poistenie a nemá ani bankovú záruku. Keďže predávala dovolenky aj po tomto termíne, zakázala jej predaj zájazdov. Cestovná kancelária mala pôvodne uzatvorené poistenie s Allianz Slovenskou poisťovňou na celý tento rok. Poisťovňa im však zmluvu vypovedala. "Podľa nás je táto zmluva vypovedaná neoprávnene, ale o tom rozhodne súd," uviedol Žember. Firma totiž už podala žalobu na súd, ktorý by mal o tomto probléme rozhodnúť.

Žember priznal, že cestovná kancelária uhradila poisťovni niektoré platby s omeškaním. "Áno porušili sme našu zmluvu tým, že sme meškali s platbou. Ale nie je medzi dobrými obchodnými partnermi zvyklosťou, aby vypovedali zmluvu," dodal. S poisťovňou pritom cestovná kancelária podľa Žemberu spolupracovala dlhé roky. Hechter je však podľa jej konateľa v dobrej finančnej kondícii a má uhradené všetky svoje záväzky.

Otvoriť galériu

Dovolenky ľudí podľa neho nie sú nijako ohrozené, cestovná kancelária totiž naďalej normálne funguje. Keďže je uprostred sezóny, dovolenkári priebežne odlietajú na zájazdy a prilietajú z nich. Cestovná kancelária podľa jej predstaviteľov okrem už prisľúbenej bankovej záruky rokuje s ďalšou poisťovňou o uzatvorení príslušného poistenia.

"Allianz Slovenská poisťovňa v reakcii pre TASR uviedla, že poistná zmluva so spoločnosťou Hechter Slovakia bola vypovedaná v súlade s platnou poistnou zmluvou a všeobecnými poistnými podmienkami z dôvodu opakovaného neplnenia si zmluvných povinností voči poisťovni," vyjadrila sa k udalostiam poisťovňa Allianz.

SOI: Je to na klientovi

Rozhodnutie, či nastúpiť na kúpený zájazd s cestovnou kanceláriou (CK) Hechter Slovakia, je podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) na zvážení samotného spotrebiteľa. Cestovná kancelária by však podľa inšpekcie mala v rámci zákonných a zmluvných povinností, a tiež s prihliadnutím na svoje dobré meno včas a riadne informovať ľudí o tom, či im v súvislosti so zájazdom nehrozí riziko.      

Napríklad týkajúce sa reálneho zabezpečenia zaplatených služieb, prípadne dopravy na miesto a z miesta pobytu. "V prípade neposkytnutia zmluvne dohodnutých služieb sa môže spotrebiteľ domáhať náhrady škody v súdnom konaní," priblížila hovorkyňa SOI Danuša Krkošová. Podľa inšpekcie je pritom na samotnej cestovnej kancelárii, keďže v tomto čase nespĺňa zásadnú zákonnú povinnosť voči klientom, aby zaujala ústretový postoj voči spotrebiteľom v prípade ich individuálnych požiadaviek.

"Správanie cestovnej kancelárie voči jej klientom v tejto závažnej situácii bude brať do úvahy aj Slovenská obchodná inšpekcia pri svojich ďalších krokoch v rámci prebiehajúcej kontroly," avizovala Krkošová. CK na svojej internetovej stránke klientov ubezpečuje, že ich dovolenky nie sú nijako ohrozené. "Všetky finančné záväzky voči domácim a zahraničným obchodným partnerom sú splnené," uvádza Hechter Slovakia.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné