Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2016 08:29 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Nehoda slovenského autobusu v Srbsku, 5 ľudí je mŕtvych: Svedectvo z miesta tragédie!

Pri nehode slovenského autobusu zahynulo v utorok ráno v Srbsku najmenej päť ľudí.

Viete o nehode niečo viac? Ozvite sa na tip@novycas.sk alebo na telefónnom čísle 0918/620 001.

Zranenie utrpelo najmenej 14 osôb. Informovala o tom na svojej webstránke belehradská televízna stanica B92 s odvolaním sa na informácie srbského ministerstva vnútra. Piati ľudia zahynuli po tom, ako sa autobus prevrátil a zostali pod ním uväznení. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že viacerí zranení turisti sú hospitalizovaní v okolitých nemocniciach. "Na miesto sme poslali našu konzulku z Belehradu. Taktiež aj policajného pridelenca. Ide tam aj česká konzulka, nakoľko tam údajne boli aj českí turisti," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček s tým, že pomoc turistom na mieste už poskytuje honorárna konzulka z Nišu.

Podľa informácií Nového Času bolo v autobuse 12 Čechov a 17 Slovákov. Medzi obeťami sú aj dve Češky. Minister vnútra Robert Kaliňák vyhlásil, že slovenské obete boli vo veku 34, 62 a 68 rokov. Presnými vekmi si však nebol presne istý. Minister počty zranených neupresnil, ani to, kedy sa dostanú na Slovensko.

Otvoriť galériu
Nehodu slovenského autobusu neprežilo 5 cestujúcich.
Zdroj: Branko Janačković/RAS Srbija

Honorárna konzulka Slovenska v srbskom meste Niš Stela Jovanović pre Čas.sk uviedla, že spolu so slovenskou a českou konzulkou osobne v nemocniciach riešia problémy slovenských a českých cestujúcich, ktorí sa zranili pri nehode. Potvrdila tiež, že zahynulo päť cestujúcich. "Snažíme sa vytvoriť pre zranených cestujúcich čo najlepšie podmienky," dodala honorárna konzulka.

Otvoriť galériu
Nehodu slovenského autobusu neprežilo 5 cestujúcich.
Zdroj: Branko Janačković/RAS Srbija

Autobus mal podľa prvých informáciií zísť z vozovky v úseku medzi mestom Aleksinac a obcou Ražanj v utorok o 3:30 ráno. Zo záberov, ktoré zverejnil srbský spravodajský portál B92, vyplýva, že autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus zišiel z vozovky a zastavil sa vedľa nízkeho diaľničného násypu. To, že havarovaný slovenský autobus patrí cestovnej kancelárii Aeolus so sídlom v Nitre pre TASR potvrdili aj zamestnanci firmy. Majitelia cestovnej kancelárie vycestovali na miesto nehody, bližšie informácie o nehode zatiaľ jej zamestnanci nemajú. Príčina vážnej dopravnej nehody sa vyšetruje. Doprava na diaľnici nemusela byť prerušená. 

Šoféroval skúsený vodič

Autobus šoféroval skúsený vodič. Má 55 rokov a viac ako 15 rokov šoféruje na takýchto trasách. Podľa informácií Nového času šofér vypovedá na polícii.

Majiteľ cestovnej kancelárie bezprostredne po nehode kontaktoval slovenskú ambasádu v Belehrade a sám okamžite odcestoval na miesto nešťastia. "Priamo na mieste vybaví tamojší autobus, ktorý prevezie cestujúcich, ktorí budú môcť cestovať, späť na Slovensko," skonštatovala Lörincová. Pracovníci cestovnej kancelárie podľa jej slov v súčasnosti riešia poistné udalosti súvisiace s ošetrením dovolenkárov.

Otvoriť galériu
Nehodu slovenského autobusu neprežilo 5 cestujúcich.
Zdroj: Branko Janačković/RAS Srbija

Riaditeľ Klinického centra v Niši Miodrag Lazič podľa B92 oznámil, že v jeho zdravotníckom zariadení bolo prijatých 14 osôb zranených pri nehode slovenského autobusu. Jeden má zranenia ťažké a zvyšných 13 ľahké. Lazič televízii RTS upresnil, že do nemocnice boli zranení turisti privezení okolo piatej hodiny ráno. Jeden zo zranených má podľa neho vážne zranenia hrudného koša, pacient sa musel podrobiť operácii. Medzi zranenými je aj jedno dieťa, ktoré ale utrpelo ľahšie zranenia a v nemocnici nemusí zostať. Podľa informácií RTS cestujúci v čase nehody spali.

Zranených prijmú bratislavské nemocnice

"Minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa osobne prostredníctvom telefonického hovoru so srbským ministrom zdravotníctva Zlatiborom Lončarom informoval o stave a zraneniach pasažierov autobusu. Rovnako je T. Drucker v telefonickom spojení s našou veľvyslankyňou v Srbsku," priblížil komunikačný odbor rezortu. Zranených ľudí majú prijať v nemocniciach UNB na Kramároch, v Ružinove a Petržalke. Jedno dieťa majú prijať v Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava.

 

Otvoriť galériu
Nehodu slovenského autobusu neprežilo 5 cestujúcich.
Zdroj: Branko Janačković/RAS Srbija

V autobuse bolo podľa informácií blic.rs 29 ľudí a dvaja vodiči. Najmladší cestujúci mal podľa RTS 15 rokov. Slovenský autobus sa vracal z Korfu. Havarovaný autobus pritom nebol jediný, ktorý sa z Korfu vracal. Dokopy sa domov viezlo približne 200 ľudí. "V ten istý deň sa vracalo viac našich autobusov, jeden dokonca prechádzal o pár minút neskôr okolo miesta tragédie. Policajti mu nedovolili zastať na mieste, jeho vodiči nás však o udalosti informovali," povedala Lörincová.

Srbský šofér: Záchranári a hasiči ratovali, koho mohli

Popri mieste tragédie išiel krátko po nehode srbský šofér osobného auta Bojan (45).  "Vracal som sa ráno domov zo služobnej cesty. Bál som sa, že zadriemem, tak som si silno pustil rádio. Prebrali ma autá hasičov a záchranárov, ktoré okolo mňa prefrčali. Po chvíli som zbadal, že zasahujú pri autobuse, ktoré bolo mimo cesty. Podľa môjho názoru mohol šofér zastať, alebo mu mohlo prísť nevoľno. Nie je vylúčená ani technická porucha, napríklad defekt pneumatiky... Lebo len tak sa ten autobus nedostal mimo cestu... Záchranári pomáhali cestujúcim, ktorí nehodu prežili. Nebol tam chaos, policajti včetkých šoférov žiadali, aby pokračovali v ceste. Je to smutné, že niekoľko cestujúcich nehodu neprežilo..." dodaj Bojan.   

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí