Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
utorok 17. 9.
Olympia
16°C  Polooblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2016, 03:00 | Správy | Domáce správy

Naši kuchári vybojovali zlato: Neuveríte, s čím ohúrili Slováci svet!

Tradičná ingrediencia sa zmenila na fantastickú pochúťku, ktorá zožala úspech v zahraničí.

Dvaja mladí kuchári vymysleli na svetovej gurmánskej súťaži v Bulharsku prílohu z typicky slovenského jedla. Dobrota z obyčajných jačmenných krúp nazvaná „krupoto“ bola súčasťou 5-chodového menu. Jedinečná príloha však porotcov očarila natoľko, že Michal Milec (32) zo Žiliny a Karol Sklenár (31) z Liptovského Mikuláša si domov odniesli zlato.

Kuchári sa vrátili zo súťaže Balkan Culinary Competition 2016 v Bulharsku so zlatým ocenením absolútnych víťazov. Uspeli v konkurencii 300 špičkových kuchárov z celého sveta. Príloha, ktorú uvarili ako súčasť 5-chodového menu, je jednoduchá, zdravá a chutí skvelo. Ich špecialita sa volá krupoto a varí sa z tradičnej suroviny - jačmenných krúp. Oproti rizotu je táto nezameniteľná dobrota jemne horkastá, al dente, s chrumkavým povrchom a svojou lahodnou smotanovou chuťou určite poteší nejeden jazýček. „Roztriasli sa mi kolená, keď som si uvedomil, že sme zlatí. Vyhrali sme preto, lebo sme kreatívni a moderní,“ usmieva sa Michal Milec, ktorý pracuje v žilinskej reštaurácii Atrium ako šéfkuchár.

Pastva pre oči: Otvoriť galériu

Pochúťka za 15 minút

Potrebujeme:

  • jačmenné krúpy
  • maslo
  • cibuľku
  • cesnak
  • slaninku
  • huby
  • parmezán
  • smotanu
  • biele víno
  • limetkovú kôru
  • muškátový orech

Postup:

Jačmenné krúpy predvaríme a necháme chvíľu odstáť. Na panvici roztopíme maslo, postupne pridáme nadrobno nakrájanú slaninku, cibuľku a cesnak. Ďalej pridáme aj huby, krúpy, parmezán, biele víno, limetkovú kôru, muškátový oriešok a smotanu na zahustenie a stuhnutie. Podávame ako prílohu k hovädziemu mäsu, ale krupoto je výborné aj samostatné.

Diskusia / 1
Autor: Jana Rojková, Novy Cas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Aktuality.sk Kočnerova Threema Správy Prémiové čítanie Podcasty Šport TV program Počasie Horoskopy
Premiér Robert
Komentár Daga Daniša: Oligarchovia presedlávajú na „projekt Drucker“ Aktuality.sk
(ilustračné foto).
Na Slovensko sa rúti studený front, teploty pôjdu dramaticky dole: Mrazivá predpoveď!
Minister princ
Aktualizované
Minister bin Salmán: Saudskoarabský trh s ropou bude plne funkčný do konca septembra
Tragédia, ktorej
Tragédia, ktorej sa nedalo zabrániť: Obidve autá porušili zákaz vjazdu, ich stret dopadol príšerne
Tréning Juventusu
Praskli mu nervy? Higuaín kopol do jedného z trénerov
DJ-ka Bonnie
Foto
Žena sa počas tehotenstva vykŕmila na 104 kíl: Premena roka! Z bacuľky je ultraštíhla sexica
Humanitárna loď
Záchranárska loď Ocean Viking má na svojej palube už 109 migrantov vrátane 22 detí
Karel Gott (80)
Foto
Ťažko chorý Karel Gott ukázal, ako sa na ňom podpísala rakovina: Najnovšia fotka maestra
Young Boy Student
Kvíz
TOP 11 kníh, ktoré by ste mali poznať: Priradíte ich k správnemu autorovi?
Budú úspešní? Vodní slalomári si na „slovenskom“ kanáli veria
Diana Hágerová sa
Diana Hágerová odhalila svoju závislosť: Bez tohto nevyjde z domu ani na krok!
Jasmina Alagič
Foto
Koniec tajnostiam! Rytmus prvýkrát ukázal Sanela v celej kráse: Jeho výraz nemá chybu
Foto
Sexice prezradili to, čo zaujíma každého chlapa: Toto je kľúč k ženskému srdcu!