Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
streda 21. 8.
Jana
24°C  Jasno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2016, 03:00 | Správy | Domáce správy

Naši kuchári vybojovali zlato: Neuveríte, s čím ohúrili Slováci svet!

Tradičná ingrediencia sa zmenila na fantastickú pochúťku, ktorá zožala úspech v zahraničí.

Dvaja mladí kuchári vymysleli na svetovej gurmánskej súťaži v Bulharsku prílohu z typicky slovenského jedla. Dobrota z obyčajných jačmenných krúp nazvaná „krupoto“ bola súčasťou 5-chodového menu. Jedinečná príloha však porotcov očarila natoľko, že Michal Milec (32) zo Žiliny a Karol Sklenár (31) z Liptovského Mikuláša si domov odniesli zlato.

Kuchári sa vrátili zo súťaže Balkan Culinary Competition 2016 v Bulharsku so zlatým ocenením absolútnych víťazov. Uspeli v konkurencii 300 špičkových kuchárov z celého sveta. Príloha, ktorú uvarili ako súčasť 5-chodového menu, je jednoduchá, zdravá a chutí skvelo. Ich špecialita sa volá krupoto a varí sa z tradičnej suroviny - jačmenných krúp. Oproti rizotu je táto nezameniteľná dobrota jemne horkastá, al dente, s chrumkavým povrchom a svojou lahodnou smotanovou chuťou určite poteší nejeden jazýček. „Roztriasli sa mi kolená, keď som si uvedomil, že sme zlatí. Vyhrali sme preto, lebo sme kreatívni a moderní,“ usmieva sa Michal Milec, ktorý pracuje v žilinskej reštaurácii Atrium ako šéfkuchár.

Pastva pre oči: Otvoriť galériu

Pochúťka za 15 minút

Potrebujeme:

  • jačmenné krúpy
  • maslo
  • cibuľku
  • cesnak
  • slaninku
  • huby
  • parmezán
  • smotanu
  • biele víno
  • limetkovú kôru
  • muškátový orech

Postup:

Jačmenné krúpy predvaríme a necháme chvíľu odstáť. Na panvici roztopíme maslo, postupne pridáme nadrobno nakrájanú slaninku, cibuľku a cesnak. Ďalej pridáme aj huby, krúpy, parmezán, biele víno, limetkovú kôru, muškátový oriešok a smotanu na zahustenie a stuhnutie. Podávame ako prílohu k hovädziemu mäsu, ale krupoto je výborné aj samostatné.

Diskusia / 1
Autor: Jana Rojková, Novy Cas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Aktuality.sk Kočnerova Threema Správy Prémiové čítanie Podcasty Šport TV program Počasie Horoskopy
Ivan Kmotrík
Státisíce od Tiposu končia vo firmách, kde figuruje Kmotrík Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Miestami turisti
Foto
Nedávna tlačenica na Rysoch nebola ojedinelá: Pred 44 rokmi to tam vyzeralo ešte horšie
Vázu vyrobili
Dôchodcu prekvapila dražba starej vázy: Čakal 1 000 eur, dostal 250-tisíc
Objavitelia
Foto
Pikantný objav jaskyniarov na východe: V Priapuse našli 1,5-metrový falus
Dvojica si
Celebritná kaderníčka Mihaličková po nedávnej svadbe: Čaká ju už piate sťahovanie
Loď Open Arms
Foto
Loď Open Arms zakotvila na Lampeduse: Posledných 83 migrantov je na pevnive
A row of European
Rada Európy je znepokojená: Trápi ju výmena starostov na juhovýchode Turecka
Veľvyslanec USA ide rokovať s Talibanom: Usiluje sa o podporu mierového procesu
Sviatok
Foto
Maďari oslavovali sviatok svätého Štefana: Nesmel chýbať tradičný ohňostroj
hacker hands at
Web ruského veľvyslanectva v Británii mal rozsiahly výpadok: Išlo u útok hackerov!
Lukasz Piebiak.
Námestník poľského ministra odstupuje: Je obvinený z nenávistnej online kampane
Vstup do jaskyne
Dramatický boj o život v Tatrách: Uviaznutých jaskyniarov ratujú horskí záchranári
Americký
Foto
Donald Trump má dôvod na radosť: Do rodiny priletel bocian!