Dvaja mladí kuchári vymysleli na svetovej gurmánskej súťaži v Bulharsku prílohu z typicky slovenského jedla. Dobrota z obyčajných jačmenných krúp nazvaná „krupoto“ bola súčasťou 5-chodového menu. Jedinečná príloha však porotcov očarila natoľko, že Michal Milec (32) zo Žiliny a Karol Sklenár (31) z Liptovského Mikuláša si domov odniesli zlato.
Kuchári sa vrátili zo súťaže Balkan Culinary Competition 2016 v Bulharsku so zlatým ocenením absolútnych víťazov. Uspeli v konkurencii 300 špičkových kuchárov z celého sveta. Príloha, ktorú uvarili ako súčasť 5-chodového menu, je jednoduchá, zdravá a chutí skvelo. Ich špecialita sa volá krupoto a varí sa z tradičnej suroviny - jačmenných krúp. Oproti rizotu je táto nezameniteľná dobrota jemne horkastá, al dente, s chrumkavým povrchom a svojou lahodnou smotanovou chuťou určite poteší nejeden jazýček. „Roztriasli sa mi kolená, keď som si uvedomil, že sme zlatí. Vyhrali sme preto, lebo sme kreatívni a moderní,“ usmieva sa Michal Milec, ktorý pracuje v žilinskej reštaurácii Atrium ako šéfkuchár.
Pochúťka za 15 minút
Potrebujeme:
- jačmenné krúpy
- maslo
- cibuľku
- cesnak
- slaninku
- huby
- parmezán
- smotanu
- biele víno
- limetkovú kôru
- muškátový orech
Postup:
Jačmenné krúpy predvaríme a necháme chvíľu odstáť. Na panvici roztopíme maslo, postupne pridáme nadrobno nakrájanú slaninku, cibuľku a cesnak. Ďalej pridáme aj huby, krúpy, parmezán, biele víno, limetkovú kôru, muškátový oriešok a smotanu na zahustenie a stuhnutie. Podávame ako prílohu k hovädziemu mäsu, ale krupoto je výborné aj samostatné.