Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2016 11:38 | Správy | Európa

5 nástrojov podpory Európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré možno nepoznáte, ale stoja za to

Kultúrne dedičstvo neznamená len ohliadanie sa do minulosti, produkuje tiež sociálny a environmentálny kapitál súčasnosti.

Má potenciál obnovovať v občanoch zodpovednosť a pocit spolupatričnosti k miestu. Bez pochopenia koreňov skrátka niet možnosti napredovať. Kultúra v sebe vždy spájala politické a spoločenské prvky - nie je tomu inak ani v našej dobe. Kultúra a naša kultúrna minulosť je oblasťou, ktorá môže prepájať silnejšie ako “tvrdý biznis”, kultúra je nositeľom príbehov. K čomu môže prispieť kultúrna výmena na medzinárodnej úrovni? Ako tieto idey prakticky podporuje Európska komisia na celoeurópskej úrovni?

 1. Kultúrne konferencie a stretnutia odborníkov. Nedávno sa v Bruseli konala každé dva roky sa opakujúca konferencia European Culture Forum. Cieľom tohto medzinárodného fóra je formovať európske kultúrne politiky, uvádzať do praxe ideály formulované v dokumente European Agenda for Culture (Európska agenda pre kultúru), a podnecovať debatu a činnosti zaujímavých kultúrnych iniciatív. Fórum sa tiež zaoberá otázkami a prioritami Európskej komisie ako inovácie, pracovné príležitosti, sociálna súdržnosť a medzikultúrny dialóg a ich praktickými riešeniami.

2. Návrh na Európsky rok kultúrneho dedičstva 2018. Štatút Európskych rokov má za cieľ podnietiť celoeurópsku debatu o určitom fenoméne, oblasti európskej politiky. Práve na poslednom European Culture Forum, v apríli 2016, bol predložený aktuálny návrh do Európskeho parlamentu. O tomto návrhu následne bude rozhodovať Európsky parlament a Rada. Bude sa tak diať akurát počas predsedníctva SR. Tematické európske roky fungujú od roku 1983 a zvýrazňujú a podporujú vždy istú líniu a tému politík EÚ. K tematickému roku sa konajú mnohé sprievodné podujatia, od odbornej po popularizačnú úroveň, v každom členskom štáte je určená organizácia zodpovedná za komunikáciu tejto témy.

 

3. Značka „Európske dedičstvo“ je akciou Európskej únie, vybudovanou na základe medzivládnej iniciatívy z roku 2006, a oficiálne ustanovenou rozhodnutím Európskeho parlamentu a Rady v roku 2011. Cieľom je posilniť pocit príslušnosti Európanov – najmä mladých ľudí – k Európskej únii na základe spoločných hodnôt a prvkov histórie a kultúrneho dedičstva Európy, ako aj úctu k národnej a regionálnej rozmanitosti. O udelenie značky sa môžu uchádzať pamiatky hmotného i nehmotného kultúrneho dedičstva ako i prírodné lokality, ktorých význam presahuje hranice jedného štátu. Slovenská republika do zoznamu Európskeho dedičstva navrhla tieto lokality: Predrománska cirkevná architektúra na Slovensku: Kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch a Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch, Hrad Červený Kameň, Mohyla na Bradle a rodný dom generála Milana Rastislava Štefánika v Košariskách a Mincovňa Kremnica.

Značku by sme mohli prirovnať k Európskej verzii UNESCO - rozdielom však je, že všetky tieto lokality, či fenomény nehmotného dedičstva majú silný celoeurópsky dopad a rozmer a ako celok podčiarkujú spoločné európske hodnoty, na ktorých budujú ďalšie politiky. Zoznam sa postupne rozširuje a zatiaľ je doňho zapísaných 29 lokalít.

4. Európska komisia okrem toho každoročne udeľuje cenu za výnimočný počin v oblasti obnovy kultúrneho dedičstva Europa Nostra. Európska cena za ochranu kultúrneho dedičstva - Europa Nostra je cenou za výnimočnosť od reštaurovania budov a ich adaptáciu na nové použitie, po urbánnu a rurálnu obnovu krajiny, interpretácie archeologických nálezísk a starostlivosť o umelecké zbierky. Vyzdvihuje navyše výskum, službu venovanú ochrane dedičstve organizáciami i jednotlivcami i vzdelávacie projekty spojené s ochranou kultúrneho dedičstva. Cena sa udeľuje v týchto kateogóriách: Pamiatková ochrana, Výskum, Mimoriadna práca v oblasti dedičstva, Vzdelávanie, odborná príprava a osveta Každoročne je vyhlasovaná verejná výzva, kam môžu organizácie posielať svoje projekty. Medzinárodná porota vyberá najlepšie a tie sú následne honorované a ďalej prezentované. Cena slúži na lepšiu viditeľnosť neziskových a často dlhodobých projektov. Slovenské projekty majú svetu čo ponúknuť, avšak záujem o túto cenu je pomerne nízky.

5. Dni európskeho dedičstva (The European Heritage Days) je iniciatívou, ktorá každoročne prepája európske organizácie a počas jednotlivých podujatí, ktoré sú koncentrované v jednom septembrovom týždni sprístupňuje pamiatky a projekty 20 miliónom divákov ročne v 50 účastníckych štátoch. Za touto iniciatívou stojí Európska komisia a Rada Európy spolu s národnými koordinátormi. Počas DEKD sa pre verejnosť otvárajú mnohé pamiatky, ktoré sú zvyčajne uzavreté. Pre každý rok je určená téma podujatia. Na rok 2016 je to „Pamiatky a my“.

Slovenská kancelária programu Kreatívna Európa pripravila k tejto aktuálnej a mnohovrstevnatej téme interdisciplinárnu konferenciu s názvom Kreatívne dedičstvo, ktorá sa uskutoční 8. júna 2016 v Slovenskej národnej galérii. Pri príležitosti hodnotenia minulosti sa chceme pozerať do budúcnosti. Chceme sa venovať otázkam motivácií občanov a organizácií zaoberajúcimi sa reštaurovaním, záchranou a podporou dedičstva. Slovensko nepatrí k tradičným svetovým veľmociam v tejto oblasti, kritizovať dnešný stav nie je problém, dôležitejšie je hľadať východiská a ponúkať riešenia. Aká je teda súčasná prax a jej možné dôsledky? Ako sa na Slovensku staráme o naše hodnoty a ich udržateľné uchovanie? Otázkou konferencie, na ktorú sa pokúsime odpovedať v rámci rôznych sub-disciplín bude hľadanie limitov kvality ochrany kultúrneho dedičstva a možností zlepšenia podpory kultúrneho dedičstva a jeho financovania.

Viac: http://www.cedslovakia.eu/clanky/kreativne-dedicstvo

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023