Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2016 05:59 | Správy | Domáce správy

Slovenskom otriasa šialený prípad: Štvorica školáčok sa podujala na spoločnú samovraždu!

Už nemuseli byť na svete! Školáčky vydesili celé svoje okolie spoločným pokusom o samovraždu. Stret­li sa ráno pred cestou do školy a namiesto na vyučovanie išli k jednej z nich domov.

A tam dospeli k osudnému rozhodnutiu, z ktorého mrazí. Lucia (16), Patrícia (14) a Kristína (14) pojedli smrteľné dávky liekov a zapili ich alkoholom. Štvrtá kamarátka Nikolka (14) našťastie lieky neužila. Keď videla, že jej kamarátky upadajú do bezvedomia, privolala záchranku. Vďační rodičia jej so slzami v očiach ďakujú za záchranu ich dcér. Ak by totiž zaváhala len o pár minút, dievčatá by nemali šancu prežiť.

Z ich skutku sú vydesení rodičia, kamaráti, učitelia aj susedia v mestskej časti Martina - Tomčanoch. O takomto desivom spoločnom pokuse o samovraždu zatiaľ nepočul nikto. Štyri kamarátky zo základnej školy sa stretli skoro ráno. Nešli však ani do školy, ani do areálu. Zamierili k Lucii (16) domov. „Videla som ich ísť o štvrť na desať do domu. A o trištvrte hodiny tu už húkali záchranky,“ vraví šokovaná suseda.

Lieky zapili alkoholom

Dievčatá pojedli psychiatrické lieky, jedným z nich bol Medrol, a zapili ich alkoholom. Detský organizmus skolaboval okamžite a jedna po druhej upadali do bezvedomia. Našťastie sa spamätala jedna z nich - Nikolka. „Hovor na tiesňovú linku sme prijali o desiatej hodine dopoludnia. Dve 14-ročné dievčatá boli prevezené na jednotku intenzívnej starostlivosti a jedno 16-ročné na ARO v nemocnici v Martine,“ informoval hovorca záchranárov Jozef Minár. Ak by Nikolka zavolala záchranku o desať minút neskôr, kamarátky by boli mŕtve.

 

Spolužiakov dievčat správa o tom, že dievčatá skoro zomreli, vydesila. „Takto to nemali riešiť. Ak ich niečo trápilo, mali to radšej niekomu povedať,“ zhoduje sa väčšina z nich. Detská školská psychologička pripustila, že mohlo ísť aj o neuváženú frajerinu a deti podcenili účinok tabletiek. Dievčatá boli pritom v škole známe ako veselé a neproblémové.

Najťažší šok pre rodičov

Mama jedného z dievčat Jana (35) sa zrútila. „Moja dcéra mi povedala, že chcela spáchať samovraždu a že svoj čin neľutuje,“ hovorí so slzami v očiach. „Trpí depresiami už rok, aj kvôli ťažkej rodinnej situácii chodíme k lekárke. Hneď sme doma začali veci riešiť tak, aby sa mohla vrátiť do iného prostredia. Ďakujem Nikolke za záchranu života mojej dcéry,“ hovorí zronená matka.

Dievčatá o život bojovali v martinskej nemocnici do stredy. Po tom, ako ich stav stabilizovali, ich hospitalizovali na psychiatrickom oddelení. „Sme šokovaní. Toto si história našej školy nepamätá,“ povedala riaditeľka Súkromnej základnej školy pre žiakov s vývinovými poruchami učenia Ľubica Hlavatá. Prípadom sa zaoberá aj polícia.

Viac detí sa v samovražde podporí

Miron Zelina, psychológ a pedagóg

- Stúpa počet detí, ktoré takéto niečo urobia. Začína to na jemných formách sebapoškodzovania, ako je rezanie si do kože, či vytrhávanie vlasov, a končí sa to až samovraždou. Tie deti nevedia presne povedať motív svojho činu. Celkovo sa dá povedať, že im chýbajú zábrany a pud sebazáchovy. Agresia sa v poslednom období zvyšuje, môže byť za tým beznádejnosť či protest. Práve v období puberty sú deti frustrované. Riešia, čo bude ďalej s ich životom, čo budú robiť, a vyjde im z toho, že sa neoplatí žiť.

A keď sa ich dá dokopy viac, posilnia sa v tomto pocite a potom sú odhodlanejšie. Nie je to len o osobnosti dieťaťa. Vplývajú tam spoločensko-kultúrne faktory. Aj v minulosti boli deti týrané a chudobné, ale toľko prípadov sebapoškodzovania a samovrážd sme neevidovali. Jedinou prevenciou je zmena školského systému. S deťmi sa treba rozprávať o tom, čo prežívajú a otvorene o všetkom hovoriť. Nepodceňujte deti, že sú ešte malé a nič nevedia. Všetko s nimi preberajte, doma, v škole i v médiách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nin, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry