Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2016 12:05 | Správy | Domáce správy

Sloboda zvierat ide do boja: Zakáže zákon zvieratá v cirkuse?

Klaun, akrobati a artisti. Takto vyzerajú cirkusy napríklad v Grécku či na Cypre, kde platí zákaz používania akýchkoľvek zvierat v manéžach.

Niečo podobné sa môže stať aj na Slovensku.  Sloboda zvierat tvrdí, že zákon, ktorý to zakáže bude čoskoro predložený do parlamentu. Ministerstvo pôdohospodárstva je vo svojom vyjadrení opatrnejšie a  hovorí len o vytvorení  pracovnej skupiny, ktorá sa týmto problémom bude zaoberať. Na cirkus okolo cirkusov zareagovala aj nová ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, ktorá sa osobne zúčastní na rokovaní tejto pracovnej skupiny. 

Manéž plná artistov, klaunov nie je vo svete žiadna rarita. Veľa krajín schválilo zákon, že v manéži sa zvierat nedočkáte. „Na Slovensku nie je zatiaľ schválený žiadny cirkus,“ vysvetlil Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky. Všetky, ktoré k nám prídu, sú zahraničné. Ochranu zvierat a ich stav však v každom jednom cirkuse, ktorý k nám príde, veterina kontroluje. Túto povinnosť zastrešuje zákon o veterinárnej starostlivosti.

„U nás majú ochranári dvere otvorené a môžu sa presvedčiť o realite života zvierat. Oni však namiesto toho otravujú našich klientov, rozbíjajú nám okná na autách, sprejujú kamióny, ničia pútače,“ upozornil Antonín Aleš, majiteľ a principál rodinného cirkusu Aleš. Pod iniciatívu zákazu zvierat v cirkuse sa podpísala najmä Sloboda zvierat. „Chceli by sme zostaviť zoznam, na ktorom by boli uvedené zvieratá, ktoré v cirkusoch môžu vystupovať,“ uviedla Silvia Čaňová zo Slobody zvierat. Podľa nej už rokovali s pracovnou skupinou, ktorú vytvorili spolu s ministerstvom pôdohospodárstva.

„Navrhujeme, aby sa nemohli používať všetky mäsožravé, mačkovité a psovité šelmy, medvede, slony, žirafy, primáty, hrochy či morské cicavce,“ upresnila Čaňová. Keďže však na našom území nie je schválený žiadny cirkus, takúto novelu zákona musí notifikovať Európska komisia. Tá by upozornila všetky krajiny, že na Slovensko môžu prísť len s predstavením bez zvierat. „Verím, že zvíťazí zdravý rozum a deti nebudú zvieratá spoznávať len na počítači, ale aj reálne v živote ich budú mať možnosť vidieť,“ verí, naopak, majiteľ cirkusu Aleš.

 

Principál: My ich netýrame, sú naše všetko! 

Antonín Aleš (60), cirkus Aleš:

Otvoriť galériu

- Cirkus bez zvierat nebude nikdy cirkus. Ochraňovať a strážiť treba všetky tie vzácne zvieratá, ktoré nemilosrdne pytlaci strieľajú po celom svete. Naše zvieratá sa narodili tu, nevedia žiť vo voľnej prírode. Obvinenia, že zvieratá týrame, sú smiešne. Ony nás živia, sú naše všetko a my im aj všetko dávame. Bič, čo sa používa pri drezúre koní, nie je na bitie, je to moja predĺžená ruka.

Syn cvičí tigre. Keby bol bezohľadný a ubližoval im, myslíte, že by to prežil? Naopak, ony ho milujú a robia to z lásky a za odmenu. V každom meste sme pod kontrolou veterinárov. Nič nám neodpustia a všetko máme vždy v poriadku. Dokonca nám povedia, že zvieratá sú na tom lepšie ako v niektorých zoo. V cirkuse máme 70 zvierat, z toho je polovica voľne žijúcich, ale žiadne by bez človeka neprežilo.

Šéf veterinárov: Všetko máme pod kontrolou

Na všetky vystúpenia v manéžach, ktoré sa dejú na území Slovenska, dohliada Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS). Ako sú zvieratá chránené zákonom a ako by to bolo, ak by prešiel parlamentom odpovedá Jozef Bíreš zo ŠVSP.

Otvoriť galériu
Jozef Bíreš
Zdroj: anc

Zastrešuje zákon o veterinárnej starostlivosti aj zvieratá žijúce v cirkuse?

- Ochrana zvierat, ktorá je v tomto zákone, platí pre všetky druhy zvierat. Len tam je iniciatíva, že nepoužívať v cirkusoch voľne žijúce zvieratá. Len Slovensko nemá zatiaľ schválený cirkus žiadny.

Ale k nám chodia cirkusy zo zahraničia. Platil by v tom prípade zákaz vstupu na naše územie, ak by takýto zákon vyšiel?

- Toto treba ošetriť na Európskej komisii a urobiť notifikáciu, že Slovensko prijalo zákon. Potom komisia musí potvrdiť, že na Slovensku sa nebudú v rámci cirkusu predvádzať žiadne voľne žijúce zvieratá. Nie je to len rozhodnutie danej krajiny, ale rozhodnutie v rámci európskeho priestoru. Musia byť o tom všetky štáty informované.

Kontrolujete cirkusy, ktoré u nás vystupujú?

- Je to povinnosťou. Vždy keď nejaký príde na Slovensko, musí požiadať príslušný mestský úrad o priestor a úrad je zasa povinný nám toto oznámiť. Napríklad dňa toho a toho príde cirkus s takými a onakými druhmi zvierat. Príslušná regionálna správa tam hneď nastúpi na kontrolu. Zisťuje sa okrem dokladov aj zdravotný stav zvierat. Robíme kontroly aj počas vystúpení, aj oddychu zvierat.

Stalo sa vám, že dostal cirkus pokutu alebo nemohol vystupovať?

- Mám dojem, že aj minulý týždeň boli niektoré zvieratá v zlom zdravotnom stave, a tak tieto mali zakázané sa predvádzať. Bolo nariadené, aby veterinár urobil vyšetrenie a liečbu. Jednému zasa uhynul slon, pátrali sme po celej genéze, prečo sa to tak stalo, kto ho liečil, aké lieky boli podávané. Určite to máme pod kontrolou.

Podľa vás stačí tento zákon alebo je potrebná novelizácia?

- Pokiaľ je všeobecná verejná mienka, že zvieratá v cirkusoch netreba predvázať, budem to akceptovať a treba doriešiť legislatívu.

Ministerka zvolala pracovnú skupinu

Peter Hajnala, ministerstvo pôdohospordárstva a rozvoja vidieka

Otvoriť galériu

- Pracovná skupina je zriadená a má nejaký návrh. Sú tam však rozdielne stanoviská ministerstsva a Slobody zvierat. Ministerstvo môže urobiť nejaké opatrenia, ale nie príliš razantné, pretože zasa na druhej strane sú ľudia, ktorým by napríklad úplný zákaz používania zvierat v cirkusoch prekážal. Na ministerstve nie je zatiaľ nič schválené ani ujasnené. Nejaké opatrenia sa spravia, ale nie také razantné, ako si predstavuje Sloboda zvierat.

U nás platí zákon o veterinárnej starostlivosti, ktorý kontroluje aj cirkusy. Aj keď bude nejaký návrh, tak to nebude nový zákon, ale len novela zákona o veterinárnej starostlivosti. Tento zákon momentálne dostatočne chráni zvieratá a je jedno, či sú to zvieratá v cirkuse, alebo v maštali. Môžem povedať, že pani ministerka zvolala pracovnú skupinu, ktorá rieši otázku zvierat v cirkuse, vypočuje si obe strany a rozhodne o ďalšom postupe.

Čo si o návrhu myslíte?

Otvoriť galériu

Daniel (33), deti Marco (5) a Lilien (3)

„Do cirkusov chodievame a deti to tam majú rady vyslovene kvôli zvieratám. Bez nich by tam zrejme ani nešli.“ 

Otvoriť galériu
Martina (38) a Ninka (2)
Zdroj: Michal Hanko

Martina (38) a Ninka (2)

„Na Ninku len dozerám, ale moje deti tam chodili vždy s nadšením a páčilo sa im to. Neviem si predstaviť cirkus bez zvierat.“ 

Otvoriť galériu

Ivana (32) a Marek (4)

„Syn zvieratá miluje a ja sa cirkusom nebránim. Ak si však mám vybrať, radšej ho vezmem do zoo.“

Ako je to v iných krajinách? 

Zákaz divožijúcich zvierat:

Chorvátsko

Belgicko

Slovinsko

Estónsko

Holandsko

Poľsko

Izrael

Mexiko

Peru

Zákaz nedomestikovaných zvierat:

Rakúsko

Dánsko

Všetky druhy zvierat:

Grécko

Cyprus

Bosna a Hercegovina

Čína

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nina Lednická, iglu, hum

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY