Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2016 12:13 | Správy | Zahraničné správy

Čierny zoznam daňových podvodníkov: V kontroverznom dokumente sa objavili mená Messiho, Jackieho Chana a ďalších!

V Panama Papers figuruje rad celebrít aj vysokých štátnikov.


Medzi stovkami osôb a firiem, ktorým mala právna firma Mossack Fonseca pomáhať v uplynulých rokoch obchádzať daňové zákony, je napríklad aj španielsky režisér Pedro Almodóvar, futbalista Lionel Messi, teta španielskeho kráľa či argentínsky prezident Mauricio Macri. Informoval o tom španielsky denník El Mundo. Podľa serveru BBC medzi klientmi firmy bola alebo je tiež asi sedemdesiatka bývalých i súčasných štátnikov.

Na jedenásť miliónov dokumentov v Paname sídliacej poradenskej firmy Mossack Fonseca zverejnilo v nedeľu niekoľko popredných svetových médií. Má z nich vyplývať, ako firma pomáhala klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.

Spoločnosť Mossack Fonseca sa ale obhajuje, že za 40 rokov nikdy nebola obvinená z kriminálnej činnosti. Zakladanie offshoreových spoločností, či pôsobenie politikov v ich vedeniach samo o sebe nie je ilegálne. Záleží na legislatíve danej krajiny, ako na vec pozerá. Politici napríklad mohli porušiť zákon, keď nepravdivo informovali o svojom majetku. Zakladanie offshoreových firiem v takzvaných daňových rajoch sa využíva na zníženie daňového zaťaženia, čo niekde môže byť tiež nezákonné.

 

Medzi klientov firmy podľa Panama Papers, ako sa uniknutým dokumentom v médiách začalo hovoriť, bol podľa denníka El Mundo napríklad nový argentínsky prezident Mauricio Macri, ktorý bol od roku 1998 niekoľko rokov šéfom bahamskej firmy Fleg Trading Ltd., čo vtedy oficiálne nepriznal.

Pred parlamentom by mal podľa denníka El Mundo v pondelok vysvetľovať skrývanie príjmov cez daňové raje tiež islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson, ktorý mal byť spoluvlastníkom firmy Wintris Inc.. To ale neuviedol vo vyhlásení o majetku, keď bol pred niekoľkými rokmi zvolený za poslanca.

Medzi klientami firmy Mossack Fonseca figuruje aj futbalista Lionel Messi, hviezda FC Barcelona, ​​ktorý už čelí obvineniu za nepriznané štyri milióny eur z rokov 2007 až 2009. Podľa denníka El Mundo z dokumentov Panama Papers tiež vyplýva, že daniam sa cez firmu na Britských Panenských ostrovoch vyhýbali aj španielsky režisér Pedro Almodóvar so svojím bratom Agustínom.

Tiež sestra bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. princezná Pilar dlhé roky tajila, že stojí na čele offshoreovej firmy v Paname.

Podľa denníka El Mundo Panama Papers tiež odhalili, že slávny holywoodskej herec Jackie Chan je akcionárom šiestich spoločností so sídlom na Panenských ostrovoch, považovaných za jeden z daňových rajov.

Medzi klientov firmy Mossack Fonseca sú či boli tiež bývalý a už zosnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, súčasný predseda brazílskeho senátu Eduardo Cunha, azerbajdžanský exprezident Ilham Alijev, marocký kráľ Muhammad VI., mexický prezident Enrique Peña Nieto, exprezident Argentíny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Dokumenty Panama Papers pochádzajú z interných záznamov firmy a týkajú sa obdobia 1977 až 2015. Podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku je medzi nimi aj 283 Čechov, ktorí vlastnia akcie jednej alebo viacerých offshoreových firiem zriadených spoločnosťou Mossack Fonseca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť