Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2016 13:01 | Prominenti | Domáci Prominenti

Kristína zaspievala Kotlebovi za 500 eur: Drsný odkaz od umelcov!

Nedomyslela to? Len nedávno odsúdila umelecká obec kontroverzného župana Mariana Kotlebu (38) za stopnutie divadelnej hry Kováči.

Jedna umelkyňa však, zdá sa, problém s extrémistami nemá. Speváčka Kristína (28) totiž v rovnaký deň - 14. marca, odspievala na akcii v Brezne dve pesničky. Za to si od mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko, ale aj od kolegov z brandže zliz­la riadnu kritiku. Vystúpenie speváčky za 500 eur si totiž objednal samotný Kotleba!

Otvoriť galériu

Ide o neziskovú mimovládnu organizáciu. Patrí k 90 národným pobočkám celosvetového hnutia proti korupcii Transparency International. Jej poslaním je znižovať korupciu cez zvyšovanie transparentnosti a znižovanie byrokracie. Sleduje mocných, presadzuje riešenia a zapájanie ľudí do boja proti korupcii.

Otvoriť galériu

Vystúpenie Kristíny na Udeľovaní cien Mateja Bela v Brezne rozčertilo mimovládku Transparency International Slovensko (TIS). Speváčka roka v ankete OTO 2015 dostala podľa zmluvy 500 eur, ktoré vysolila Banskobystrická župa. Tú má pod palcom Kotleba, ktorý v ten istý deň stopol divadelné predstavenie Kováči. „Umelci by mali vždy dobre zvažovať, na aké vystúpenia prijmú pozvanie od politikov či verejných inštitúcií,“ vyhlásil šéf protikorupčného hnutia Gabriel Šípoš.

Otvoriť galériu

 

„Obzvlášť pri politikoch na hrane rešpektu k demokracii a ľudským právam, ako je Marian Kotleba, a to rovno v deň výročia slovenského fašistického štátu sa nám zdá nevhodné,“ dodal Šípoš, podľa ktorého to vysiela zlý signál mladým ľuďom. „Mnohí z nich Kotlebovým falošným a nebezpečným víziám už aj podľahli. Pokiaľ sa nepridáme všetci, extrémistom sa tu bude naďalej dariť,“ povedal Šípoš. Kristínino vystúpenie pre Kotlebu odsúdili aj kolegovia z umeleckej brandže. „Pre mňa je to neprípustné. Fašizmus nemá čo v demokratickom štáte hľadať,“ povedala herečka Henrieta Mičkovicová.

Kristina sa bráni

Speváčka kritiku odmieta. „Niekto mi chcel ublížiť. Som z toho sklamaná. Vyjadrenia TIS na moju osobu a spájanie ma s politikou považujem za vykonštruované hlúposti,“ bráni sa Kristína. Umelkyne sa ostro zastal aj jej dvorný textár Kamil Peteraj. „TIS nech idú niekam a nech riešia skutočné problémy, nie hlúposti, ktorým neveria ani trojročné deti. Kristína je apolitická speváčka,“ odkázal Peteraj. Samotná Banskobystrická župa si z kritiky ťažkú hlavu nerobí. „Naozaj nevidíme dôvod, aby sa k tomu vyjadrovala zahraničná mimovládna organizácia patriaca súkromným osobám,“ vyhlásil riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík.

Henrieta Mičkovicová (48)

Otvoriť galériu

herečka

- Každý si musí veľmi dobre rozmyslieť, čo robí. Ja ju za to súdiť nebudem, ale pre mňa je to neprípustné. Ide o hazard. Fašizmus nemá čo v demokratickom štáte hľadať.

Michaela Čobejová (45)

Otvoriť galériu

herečka

- Je to nevhodné, pretože každý známy človek svojou prítomnosťou na akýchkoľvek akciách pomáha preukázateľne extrémistickej strane, aby pôsobila štandardne a legitímne. Aj hlásenie sa k apolitickosti je istý druh politického názoru.

Petra Polnišová (40)

Otvoriť galériu

herečka

- Ja by som pozvanie na takéto vystúpenie určite neprijala, lebo mám dosť vyhranený názor na banskobystrického župana a spôsob, akým ten kraj vedie. A myslím, že je plno iných možností a ponúk, ktoré rada prijmem.

Otto Weiter (60)

Otvoriť galériu

spevák

- Vzhľadom na to, čo sa momentálne deje na politickej scéne, by som takúto ponuku neprijal. Ak je pravda, že vystúpila za 500 eur, tak to nahráva myslieť si, že sa prikláňa ku Kotlebovej politike, lebo pokiaľ viem, jej honorár býva vyšší.

Richard Stanke (49)

Otvoriť galériu
Richard Stanke
Zdroj: anc

herec

- Mohla si to dať do súvislosti a zistiť si, pre koho ide vystupovať. Najmä v prípade Banskobystrického samosprávneho kraja by som bol opatrný za danej politickej situácie. Myslím, že tých 500 eur ju nevytrhlo z biedy, len si utŕžila hanbu.

Diana Mórová (46)

Otvoriť galériu
Diana Mórová
Zdroj: anc

herečka

- Nebola som tam a nepoznám všetky okolnosti, za akých vystúpila. Ale myslím, že jej manažér mohol zvážiť, za akých okolností mala vystúpiť, a zobrať do úvahy aj politickú situáciu.

Robo Opatovský (40)

Otvoriť galériu

spevák

- Osobne by som na akomkoľvek podujatí, ktoré organizuje banskobystrický župan nevystúpil a už pri dátume 14. marec by som zbystril pozornosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rg, mm

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?