Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2016 05:55 | Prominenti | Domáci Prominenti

Veľká noc v Jojke: Ktoré moderátorky skončili vo vani?

Veľkonočný pondelok už nie je, čo býval. Najmä mestskí chlapci úplne ignorujú, že treba poriadne vyoblievať spolužiačky a staršie ročníky len s  úsmevom spomínajú, koľko bolo počas tohto sviatku v minulosti výskotu, radosti alebo aj spravodlivého hromženia na príliš bujarých alebo podnapitých polievačov.

My sme sa rozhodli vo veľkonočnom štýle nafotiť rôzne generácie známych televíznych tvárí a zároveň sme sa ich spýtali, aký je ich vzťah k tomuto dňu.

Seriálové decká vodou šetria

Otvoriť galériu

Tínedžeri majú v slovenských veľkonočných zvykoch poriadne medzery, ba priam ich úplne ignorujú. „Ja nepolievam,“ zaskočil nás najstarší z trojice bratov zo seriálu Naši Gregor Miler (16) a ešte to aj zaklincoval: „Myslel som si, že nikto nikdy v našom veku nechodil polievať.“ Veľmi podobne sa k celej veci stavia aj trinásťročný David Krajčík. „Ja tak maximálne polejem mamu, sestru a babku. Spolužiačky nie,“ tvrdí. „Tak mamu symbolicky polejem. Inak to beriem ako úplne normálny deň,“ prizná konečne farbu aj Gregor. Našťastie, situáciu zachraňuje ich najmladší seriálový brat, ktorého hrá Max Bolf (11). „Ja niekedy polievam, podľa nálady a len tak zo srandy,“ tvrdí, no postupne sa rozbieha. „Keď chodievam aj s kamarátmi, tak normálne oblievame spolužiačky, niektoré len tak rozprašovačom, ale jednu sme dali aj do vane,“ pochváli sa spokojne.

 

Počas fotenia sme ako polievačkovú obeť mladým pánom vybrali kolegynku zo sitkomu Dovidenia, stará mama, Terezku Smolcovú (11). Tá má, naopak, skúsenosti s veľkonočným pondelkom viac, než by možno chcela. „My oslavujeme Veľkú noc každý rok na chate,“ začína svoje rozprávanie. „Asi najväčší šibač je môj otec, ktorý ma vyšibe a obleje asi 30 vedrami. A jedna šibačka bola taká, že ma naozaj hodil do jazera. Kopala som ho, škriabala... Skončila som však celá premočená v bielych šatách – tie sú teraz už originál hnedé,“ smeje sa, no vtedy jej nebolo všetko jedno. „V ten deň som ho úplne neznášala. Schovala som sa do izby pod perinu, bola som iba v pyžame a strávila som tam celý deň,“ priznáva. Ako sa však zdá, tento rok chce celú situáciu zvládnuť oveľa dôstojnejšie. „Už som silnejšia a mám menší plán!“ sľubuje.

Muži zarábali, ženy trpeli

Otvoriť galériu
Adriana Kmotríková a Ján Mečiar
Zdroj: Marián Ďatko/Joj

Ako ďalších sme vo veľkonočnom štýle nafotili moderátorov spravodajstva Jojky, ktorí tu zastupujú strednú generáciu. „V detstve to bol pre mňa väčší zážitok, aj keď sa musím priznať, že som to bral skôr materialisticky. Šibačka bola skvelá príležitosť ošklbať ženy z príbuzenstva o nejaké obeživo. Dodnes si pamätám, ako som si vďaka tomu našetril 300 Kčs na vláčik, po ktorom som veľmi túžil,“ usmieva sa Ján Mečiar, ktorý je aktívnym polievačom dodnes, ale len odtiaľ potiaľ. „Jemne vyšibem manželku a zľahka ju poprskám vodou,“ dodáva. Na finančný efekt šibačky si spomína aj jeho kolega z Krimi novín Michal Farkašovský. „Veľká noc pre mňa vždy bola o tešení sa na veľa rodinných návštev a vypolievané dvadsaťkorunáčky, ktoré k tomu nejako patrili. Vždy sme si to plánovali spolu s dedkom a stihli sme popolievať všetky susedky, tety aj sesternice. Každý rok sa potom doma opakoval rovnaký problém. Teta s babičkou pripravili slávnostný obed a my s dedkom sme už naozaj po toľkých návštevách neboli schopní nič zjesť.“ Dnes vraj vníma Veľkú noc inak. „Už je pre mňa oveľa viac o význame dní, ktoré predchádzajú pondelku,“ vysvetľuje.

Ženská časť jojkárskeho spravodajstva má na tieto sviatky trochu iné spomienky. „U nás sa polievalo divoko, so studenou vodou a najlepšie vôňou fialkových voňaviek. Žiadne mokré koberce sa nekonali, chalani a príbuzenstvo ma vytiahlo na dvor pred domom a bola ‚veselá Veľká noc’ – samozrejme, pre nich,“ krúti hlavou Monika Bruteničová a Danka Strculová prikyvuje. „U nás doma platí prísny zákaz! Určite je to trauma z detstva. Neviem, ako je to dnes, ale keď sme my boli malí, na Liptove sa polievalo dva týždne pred a dva týždne po Veľkej noci – ľadovou vodou z potoka. A keď som nebola dosť rýchla, skončila som v tom potoku celá... Takže dnes znesiem studenú vodu len v bazéne, sprche po behu a z diaľky,“ smeje sa. Jediná, ktorá nebola vystavená krutosti okolia, je Adriana Kmotríková. „V našej rodine chlapi oblievačku dodržiavali, ale myslím, že len tak z povinnosti. Oblievanie vodou som nezažila ani žiadne kúpanie vo vani.“ Pokiaľ ide o Veľkú noc, skôr sa jej vybavujú iné tradície, ktoré dodržiavali. „Museli sme napríklad držať pôst, lebo stará mama so starým otcom na to veľmi dbali. Chodievala som aj na veľkonočnú omšu v nedeľu, to bola veľká slávnosť.“ Jej hlavným polievačom je posledné roky syn, no podobne ako mnohí mladíci to veľmi neprežíva. „Nikto ho k tomu nevedie, keďže jeho otec polieval vždy len veľmi decentne, aby sa nepovedalo. Nemá doma príklad. A my dve s dcérou mu to určite nenaordinujeme, že – a teraz nás obleješ!“ uzatvára so smiechom.

On polieval gavaliersky, ona týždeň rozvoniavala

Otvoriť galériu

Staršiu generáciu tu zastupujú herci zo seriálu ZOO František Kovár (69) a Zuzana Tlučková (54). „Keď som bol úplne malý, chodievali sme šibať len v našom dome. Boli sme tam asi siedmi narodení v jeden rok a mali sme nejakých 5-6 kamarátok, ktoré tam bývali,“ spomína F. Kovár, ktorý, samozrejme, neskôr ako školák chodil šibať spolužiačky. „To už sme vedeli, kto nám kde čo dá, a priznám sa, najviac sme sa tešili, keď sme niekde dostali vaječný koňak. No, samozrejme, len málo,“ usmieva sa. No niečo bolo aj nad koňačík... „No a keď nám dali niekde korunu! Viete, vtedy boli papierové trojkorunáčky a päťkorunáčky, a to už bol celý majetok.“ Nikdy vraj nepatril ku krutým polievačom. Práve naopak. „Zažili sme aj takých, ktorí dávali dievčatá do vane. My sme boli proti tomu. Dokonca sme sa aj ujednotili na voňavke, aby z toho daná osoba nemala šok.“ Dnes má počas pondelka jednu pomerne nevďačnú úlohu. „So synmi a vnukom, chodíme po rodine a ja robím šoféra,“ priznáva.

Otvoriť galériu
Bu bu bu... Teda, šiby ryby.
Zdroj: Stanislava Topoľská/Joj

Z. Tlučková sa vraj ešte ako dievčatko na polievačku veľmi tešila. „Pár dní pred Veľkou nocou sme s mojou mamou nafarbili vajíčka a vyzdobili byt. Ráno sme nachystali slávnostný stôl no a potom som sa už nevedela dočkať mojich kamarátov a spolužiakov, ktorí pri polievaní boli gavalieri a žiadna vaňa alebo vedrá plné vody sa nekonali.“ O čo však bolo menej vody, o to viac sa dostali k slovu voňavky. „Statočne som potom ‚voňala’ niekoľko dní,“ spomína a predsa len vytiahne aj menej pekný zážitok. „Môj strýko mal zvyk poriadne nás dievčatá vyšibať. A treba povedať, že intenzita šibania bola priamoúmerná promile alkoholu. Takže neskôr sme radšej na Veľkú noc chodili do prírody a vyhli sa tak radostnému šľahaniu korbáča.“ Dnes si vraj oblievačku užíva po svojom. „Posledné roky sa snažím využiť sviatky a idem si niekam oddýchnuť. Väčšinou je to nejaký wellness,“ dodáva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!