Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2016 14:48 | Správy | Domáce správy

Most-Híd definitívne ROZHODOL o vstupe do vlády: Zásadný záver rokovania!

Republiková rada Mosta-Híd dnes definitívne rozhodla o svojom ďalšom osude.

Strana rozhodla, že vstúpi do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou. Zo 44 prítomných členov rady 41 hlasovalo ZA vládu so Smerom, SNS a #Sieťou.

Zsolt Simon končí v strane Most-Híd. Republiková rada totiž odobrila vstup strany do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou. "Avizoval som, že pokiaľ sa strana rozhodne a vstúpi do tejto koalície, tak nebudem pracovať v klube Most-Híd. Oznámil som, že sa vzdávam členstva v strane a všetkých svojich volených funkcií v strane," povedal po rokovaní rady Simon.

Pre odchod sa rozhodol aj preto, že podľa neho strana s 6,5 percentami má zachrániť alebo pomáhať vzniku vlády Smeru-SD a SNS. Poukázal, že väčšinu vládnych kresiel obsadí Smer-SD a SNS, Most-Híd a #Sieť budú mať menšinu. "Charakter tejto vlády sa nezmení," myslí si. Nevie si predstaviť, že by sedel v parlamente na strane so Smerom-SD a SNS.

V Národnej rade SR Simon zostáva a bude pôsobiť ako nezaradený poslanec. Neplánuje založiť novú stranu, ani nerieši vstup do SMK. Je mu ľúto, že končí v Moste-Híd, ktorú zakladal. "Na nikoho sa tu ale nehnevám, máme len iný názor," poznamenal. Na dnešnom zasadnutí Republikovej rady Mosta-Híd v Bratislave bolo prítomných z 50 členov 44. Štyridsiati boli za vstup do vlády, traja vrátane Simona proti a jeden sa zdržal.

Okrem Simona bol proti koalícii aj František Ondrušek. "Hlasoval som podľa svojho svedomia a vedomia. Nemám svedomie asistovať pri tom, aby táto strana zanikla," povedal s tým, že zrejme odíde zo strany. Nazdáva sa, že strana bude ťažko vysvetľovať vstup do takejto koalície. Najväčší problém má s tým, že Most-Híd zrejme nepresadí vo vláde nič podstatné.

O nomináciách Mosta-Híd na ministrov spravodlivosti a životného prostredia a štátnych tajomníkov rozhodne predsedníctvo strany. Republiková rada to v sobotu neriešila. Povedal to podpredseda László Solymos, ktorý sa spomína ako možný minister životného prostredia.

Nepovedal, či sa o post bude uchádzať, ani či sa na riadenie envirorezortu cíti. "Neviem, či tam budem, potom budem odpovedať na takéto otázky. Rozhodne predsedníctvo," poznamenal Solymos. Podpredsedníčka Lucia Žitňanská už potvrdila záujem o post ministerky spravodlivosti.

Most-Híd obsadí v novej vláde okrem postov ministrov spravodlivosti a životného prostredia aj päť štátnych tajomníkov. Ako možní štátni tajomníci sa spomínajú Andrea Vitkóová na spravodlivosti, Árpád Érsek na doprave a Peter Krajňák na školstve.

Štátnych tajomníkov má mať Most-Híd aj na ministerstvách životného prostredia a práce. Za Žitňanskú a zrejme Solymosa nastúpia náhradníci Gabriel Csicsai a Edita Pfundtner. Za Érseka by mal nastúpiť Péter Vörös.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!