Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2016 09:30 | Správy | Domáce správy

Odborári o napätej situácii v U. S. Steele: Tajný rozhovor s Ficom pred voľbami!

Zostal za dverami! Po tom, ako do Košíc priletel prezident korporácie United States Steel Mario Longhi, sa s ním chceli stretnúť aj odborári.

Vo fabrike to po oznámení prepúšťania 29 zamestnancov poriadne vrie, a tak čakali na reakciu najvyššieho vedenia. Šéf odborárov Mikuláš Hintoš však pozvanie na stretnutie s prezidentom nedostal, a to napriek tomu, že v minulosti na podobných podujatiach nikdy nechýbal. Rokovania medzi vedením U. S. Steelu a vládou SR už potvrdili obe strany. 

 

Podľa šéfa odborárov sa prezident košického U. S. Steelu už pred nejakým časom stretol s premiérom Robertom Ficom. „Dozvedel som sa, že prezident bol údajne premiérom požiadaný, aby vydržal a neuplatňoval výpovede pred voľbami, a že k tomuto problému sa následne vrátia,“ uviedol Mikuláš Hintoš. Rokovania medzi Ficom a vedením železiarní potvrdili obidve strany, ich obsah a priebeh však nekonkretizovali. Jedno zo zasadnutí sa pritom malo konať práve pred voľbami, začiatkom januára.

Otvoriť galériu

„Členovia vlády majú pravidelné rokovania s vedením spoločnosti U. S. Steel tak, ako bolo dohodnuté pri podpise memoranda,“ potvrdila hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Miriam Žiaková. Doplnil ju hovorca U. S. Steelu Ján Bača, podľa ktorého sú stretnutia zamerané na informácie o napĺňaní jednotlivých bodov memoranda. Stanovisko k vyjadreniam odborárov zaujala aj hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová. „Je to nezmysel. Predmetom stretnutia neboli nijaké otázky týkajúce sa predaja závodu ani počtu zamestnancov,“ reagovala.

Prílet prezidenta

Do Košíc ešte vo štvrtok pricestoval prezident korporácie United States Steel Mario Longhi a už v piatok dopoludnia sa stretol s manažmentom. „Na míting som pozvaný nebol, čo sa doteraz nestalo. Dostal som však pozvánku na stret­nutie s prezidentom U. S. Steel Košice na pondelok ráno,“ uviedol Mikuláš Hintoš, ktorý nesúhlasí s prepúšťaním 29 zamestnancov k 1. aprílu.

Hoci odborári tvrdia, že rozviazaním pracovných pomerov bolo porušené memorandum podpísané s vládou SR, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter to vidí inak. V piatok sa vyjadril, že memorandum porušené nebolo. Ako sa Hintoš vyjadril, pre dobrovoľný odchod z fabriky sa pred dvomi týždňami rozhodlo 85 ľudí, ktorí dostanú 10-mesačné odstupné. „V prípade 29 prepúšťaných sa to bude odvíjať podľa odpracovaných rokov. Pôjde teda o 3- alebo 4-mesačné odstupné s 2- alebo 3-mesačnou výpovednou lehotou,“ uzavrel šéf odborárov.

V hre je 4. najbohatší Slovák

Otvoriť galériu
Tomáš Chrenek.
Zdroj: čtk

Tomáš Chrenek je slovenský multimilionár žijúci v Prahe, ktorý vlastní spoločnosť Moravia Steel. V rebríčku slovenských milionárov za rok 2015 je na štvrtom mieste a jeho majetok sa odhaduje na 510 miliónov eur. V susedných Čechách je medzi boháčmi na 8. mieste s majetkom v hodnote 13,5 miliardy českých korún. Od decembra sa hovorí o predaji U. S. Steelu práve Chrenekovi, ktorého syn Tomáš má za manželku moderátorku Máriu Pietrovú. Hovorkyňa českej firmy, ako aj hovorca železiarenskej fabriky v Košiciach kúpu košického závodu odmietli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Robo Hakl, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!