Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2016 08:03 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Títo Ficovi poriadne znepríjemnili život: Piati poslanci dali premiérovi košom!

Predstaví Robert Fico už v stredu svoju tretiu vládu? Poriadne ho totiž tlačí čas. Každú chvíľu pribúdajú odídenci zo strán Sieť a Most-Híd, ktorí nechcú mať so Smerom nič spoločné.

Parlamentná väčšina 85 kresiel koalície Smer, SNS, Most-Híd a Sieť sa totiž doteraz zmenšila o 4 zvolených poslancov. Pridala sa k nim aj prvá náhradníčka zo strany Sieť. Ak by odišlo ešte päť ďalších, najsilnejšia strana by vládu nezostavila.

Niekoľko politikov je stále na vážkach, či vládu v tomto zložení podporia. Nový zlepenec sa musí teda poponáhľať, aby sa nescvrkol do menšiny. Odchod zo strán ohlásili piati ľudia - Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík a náhradníčka Zuzana Zimenová (všetci Sieť) a z Mosta odchádza spoluzakladateľ a doteraz nádejný minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Otázniky sú aj nad ďalšími poslancami. Podľa informácií Nového Času presvedčení nie sú minimálne Martin Fedor (Sieť) ani Lucia Žitňanská (Most-Híd). Tá síce chodí na rokovania, ale jej zotrvanie nie je isté. Ak by z novej koalície cuklo ešte päť ľudí, sen Fica o zostavení vlády by sa rozplynul. Premiér má však vo štvrtok v pláne cestu do Bruselu a v piatok o polnoci mu už končí mandát od prezidenta. Je teda možné, že vládu predstaví už dnes.

Odmietla post

Aj keď sa to Ficovi podarí, podľa politológa Chmelára o stabilite tejto vlády „nemôže byť ani reči“. Ako však dodal, Procházka s Bugárom určite prehovárajú ostatných, aby zostali a dali im ponuky. Podľa informácií Nového Času napríklad Zimenovej ponúkali „za poslušnosť“ post štátnej tajomníčky na ministerstve školstva, čo odmietla. Ak by to premiér predsa riskol a nechal zvoleným poslancom ďalšie dni na rozmýšľanie, či podporia zlepenec, skutočne by ich mohlo ubudnúť. To by mohlo robiť problémy aj v budúcnosti pri hlasovaniach. Ak by na ne opozícia chodila poctivo, aj koaličné strany by museli byť do nohy v parlamente, aby im prechádzali zákony.

Po zlyhaní úradníci

Ak by sa predsa len Ficovi nepodarilo zložiť do piatka vládu, na rad by prišiel prezident Andrej Kiska. Podľa ústavy by pokojne mohol vymenovať vlastnú úradnícku vládu a do pol roka by sa v parlamente uchádzala o dôveru. Ak by sa politici nedohodli na jej podpore, potom automaticky musí Kiska rozpustiť parlament, a tým by sa vypísali nové voľby. 

„Tento scenár nevyzerá pravdepodobne, hoci som presvedčený, že úradnícka vláda je to najpoctivejšie riešenie,“ tvrdí Chmelár s tým, že podľa prieskumov ľudia aj tak očakávajú predčasné voľby. „Otázne je, ako k nim dôjde. Ak krachne rodiaca sa vláda, tak ľudia prestanú úplne veriť politikom a vtedy Kotleba výrazne posilní. Ak sa však rozumne dohodnú, ľudia to pochopia a karty sa o rok rozdajú znova, no Kotleba nebude až takou hrozbou,“ uzavrel Chmelár.

Prečo sme to zabalili

Katarína Macháčková (45), Sieť

Otvoriť galériu

- Vo svojom živote som sa vždy snažila byť princi­piálna vo veciach, ktoré si principiálnosť vyžadujú. Pred voľbami som sľubovala našim voličom zmenu a jednoznačne som sa vyjadrovala, že do vlády so Smerom nepôjdeme. Tento svoj sľub dodržím.

Miroslav Beblavý (39), Sieť

Otvoriť galériu

- Prípravu koaličnej vlády so Smerom považujeme nielen za porušenie prísľubov, ktoré sme dali našim voličom, ale aj za veľmi zlé rozhodnutie pre Slovensko. Chcem jednoznačne povedať, že nebudem podporovať takúto vládu.

Simona Petrík (33), Sieť

Otvoriť galériu

- Zúčastňovať sa na takejto vláde je v rozpore s mojím hodnotovým nastavením a tiež so záväzkami, s ktorými som do politiky vstupovala.

Zsolt Simon (45), Most-Híd

Otvoriť galériu

- Je mi to všetko ľúto. Zakladal som túto stranu a teraz musím principiálne odísť. Neviem podporiť vládu Smeru, SNS, Mosta-Hídu a trosiek Siete. Takýto krok bude znamenať koniec strany Most-Híd. Moje skúsenosti mi nedovoľujú konať iným spôsobom. Moje hodnotové priority sa nezmenili.

Zuzana Zimenová (50), Sieť

Otvoriť galériu

- Keďže som prvá náhradníčka, považovala som za správne oznámiť, že ak by som nastúpila do parlamentu, nebudem podporovať vládu so Smerom a SNS. Nikdy som nebola členkou Siete. Oslovili ma ako nezávislú odborníčku s ponukou vytvoriť program pre oblasť vzdelávania. V takejto vládnej zostave nevidím priestor na to, aby sa dal presadiť.

Nerozhodní:

Lucia Žitňanská (51), Most-Híd

Otvoriť galériu

- Bývalá ministerka spravodlivosti prešla z potápajúcej sa SDKÚ, kde sa mala stať predsedníčkou, no východ si vybral Pavla Freša. Nikdy sa s nadšením o Smere a SNS nevyjadrovala. Jej zotrvanie by ju asi stálo mnoho vnútorných síl.

Martin Fedor (42), Sieť

Otvoriť galériu

- Niekdajší niekoľkomesačný minister obrany (2006). Podľa našich informácií jeho zotrvanie stojí na tom, či dostane post na ministerstve, alebo ho zase nechajú sedieť v parlamente.

Čo je zlepenec

Termín zlepenec prvýkrát použil Robert Fico v roku 2010. „Hrozí tu vláda pravicového zlepenca,“ uviedol vtedy. Počas Radičovej vlády tento výraz používal prakticky nepretržite, aby tým podkopal vážnosť koaličnej vlády. V roku 2016 je však nútený zlepiť vládu z doteraz nespojiteľných politických strán. Po volebných výsledkoch slovo zlepenec z premiérovho slovníka vypadlo.

Aj tu našla vznikajúca vláda prieniky

  • protikorupčné opatrenia
  • účinný protischránkový zákon
  • preukazovanie pôvodu majetku
  • zníženie dane z príjmu právnických osôb na 21 percent
  • zrušenie daňových licencií
  • znižovanie administratívnej záťaže pri podnikaní
  • výrazné zvýšenie verejnej investície do školstva
  • zníženie nezamestnanosti pod 10 percent
  • dobudovanie cestnej infraštruktúry
  • prehodnotenie zrušenia Inter City vlakov
  • zriadenie národného leteckého a lodného dopravcu
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Petra Klimešová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi