Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2016 05:29 | Správy | Zahraničné správy

Vatikán pokračuje v procese s prelátom: Obžalovaný sa priznal k úniku dokumentov v škandále Vatileaks II

Vatikánsky prelát sa v pondelok na súde priznal, že poskytol dôverné dokumenty médiám.

Ángel Lucio Vallejo Balda súčasne vyhlásil, že ho k tomu zmanipulovala jeho spoluobžalovaná, ktorá tvrdila, že je špiónka, informovala tlačová agentúra Reuters. Proces s Vallejom a ďalšími štyrmi obžalovanými v škandále známom ako Vatileaks II v pondelok pokračoval po viac než trojmesačnom odročení. Kauza sa týka vlaňajšieho vydania dvoch kníh založených na uniknutých dokumentoch, ktoré opisujú Vatikán ako miesto sužované korupciou, kde pápež František čelí tvrdému odporu voči svojmu programu.

Vallejo bol prvým obvineným, ktorý vypovedal. Po naliehaní obžaloby a predsedajúceho sudcu odpovedal "áno" na otázku, či poskytol novinárom uniknuté dokumenty. Povedal tiež, že autorovi jednej z kníh dal približne 85 hesiel a tým prístup k elektronickým dokumentom a e-mailovým kontám vo Vatikáne.

Väčšina z trojhodinového vypočúvania Valleja, 54-ročného španielskeho monsignora, sa týkala jeho vzťahu s Francescou Chaouquiovou (35), vydatou konzultantkou pre komunikáciu s verejnosťou. Obaja boli členmi medzičasom zrušenej komisie, ktorú pápež František vytvoril, aby mu radila v otázkach ekonomických a úradných reforiem.

 

Vallejo súdu povedal, že vzťah s Chaouquiovou bol "pre mňa ako kňaza jasne kompromitujúci". Spomenul napríklad, ako raz vošla do jeho izby v hoteli vo Florencii. Vallejo ju obvinil, že ho zastrašovala a zmanipulovala s cieľom získať stále pracovné miesto vo Vatikáne po ukončení práce ich komisie. Podľa vlastných slov dostal aj výhražné správy od Chaouquiovej manžela, ktorý pracoval pre vatikánsku komisiu ako odborník na informačné technológie.

Prelát vyhlásil, že sa následne cítil uväznený "v situácii, z ktorej niet úniku". Vallejo tvrdí, že mu Chaouquiová povedala, že je vysokopostavenou pracovníčkou talianskych tajných služieb, pričom mu ponúkala, že využije svoje konexie, aby mu vybavila stretnutie s prezidentom USA Barackom Obamom počas jeho návštevy Vatikánu v roku 2014.

Monsignora vrátili pred niekoľkými dňami do cely vo Vatikáne po tom, ako vyšetrovatelia zistili, že porušil podmienky domácej väzby, keď telefonicky komunikoval s novinármi. Chaouquiová, ktorá je v pokročilom štádiu tehotenstva, sa zúčastnila na pondelkovom pojednávaní a výraz jej tváre naznačoval, že nesúhlasí s tvrdeniami Valleja, píše Reuters.

Vatikán kriminalizoval zverejňovanie dôverných oficiálnych dokumentov v roku 2013 po predošlom škandále okolo ich úniku, ktorý médiá nazvali Vatileaks a ktorý prišiel pred rezignáciou pápeža Benedikta XVI. Novinári Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi minulý rok vydali knihy založené na dokumentoch, ktoré podľa vatikánskych predstaviteľov dostali od Chaouquiovej, Valleja a jeho asistenta Nicolu Maia.

Novinári sú obvinení z toho, že vyvíjali tlak na Valleja a Chaouquiovú, aby získali dokumenty. Obžalovaným hrozia v prípade uznania viny tresty vo výšky do ôsmich rokov väzenia. Chaouquiová, ktorej výpoveď sa očakáva budúci týždeň, poskytnutie tajných dokumentov poprela. Z piatich obžalovaných je obyvateľom Vatikánu len Vallejo, zvyšní sú talianski občania. Proces pokračuje v utorok ďalším vypočúvaním Valleja.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať