Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2016 06:55 | Správy | Politika

Kotleba očami psychológie: To, čo chce skryť, odhalili odborníci!

Za jeho úspechom nie je len volebný program, ale schopnosť osloviť svojich voličov. Zdá sa, že Kotleba má svoju sebaprezentáciu dobre nacvičenú.

To, čo chce skryť pred ľuďmi, však odhalili odborníci na neverbálnu komunikáciu - Nora Lauková a Dušan Straňák.

Otvoriť galériu
N. Lauková.
Zdroj: anc

Otvoriť galériu
D. Straňák.
Zdroj: anc

Očný kontakt

Lauková: Je veľmi prenikavý a výrazný. Jeho dĺžka je neprimerane dlhá, maskuje ním emočné prežívanie, neistotu a skutočne zamýšľané úmysly.

 

Zmiernil sa

Lauková: Jednoznačne oproti minulosti zmenil rétoriku, menej extrémne sa vymedzuje, viac aktívne počúva, parafrázuje a vecne, stručne a jasne argumentuje hlasom ľudí. V neverbalite sa snaží ustáť gestikuláciu a mimické prejavy, čo mu ide veľmi dobre. Vždy je vo vystretej pozícii, emócie prekrýva dýchaním, dokáže sa koncentrovať prirodzene na akýkoľvek konflikt bez emočného prejavu.

Nezaprie v sebe učiteľa

Lauková: Má silný vplyv na ľudí cez rozhodnosť, schopnosť strhnúť ich cez emócie, nadchnúť ich pre vlastnú spravodlivosť a podporiť ich potreby, pritom vyvolávať rešpekt a poslušnosť. Nemôžeme zabudnúť, že je to bývalý učiteľ, ktorý vie veľmi dobre aktívne počúvať, pýtať sa a analyzovať.

Poslušní okolo neho

Lauková: To, akými ľuďmi sa obklopuje, vyjadruje, že okolo seba potrebuje submisívnych ľudí, ktorí ho budú nasledovať, budú vykonávateľmi toho, čo očakáva, budú ho chváliť a nebudú v odpore.

Nízke sebavedomie

Lauková: Vo vnútri skrýva nízke sebavedomie. Hovorí o tom chýbajúci tzv. Amorov oblúk ukrytý pod fúzmi, ktorý prezrádza neústupčivosť, veľmi nízku citovú otvorenosť voči ostatným. Má schopnosť ovplyvňovať iných cez emócie, pričom si ľudí emočne veľmi nepripúšťa.

Skrýva výbušnosť

Lauková: Jeho slabou stránkou je podľa fyziognómie a reči tela uzavretý negatívny temperament. Je náročný na seba aj na iných, ťažšie spracováva osobnú kritiku, občas nemanažuje konflikty, je nevyspytateľný, prehru nevníma ako možnosť riešenia. Pri vysokom emočnom tlaku je netrpezlivý, može vydávať príkazy, pritom ich obťažne prijíma od iných.

Rozhodnosť

Lauková: Z pohľadu neverbality je to osobnosť, ktorá zakrýva skutočne prežité a prežívané emócie. Jeho silnými stránkami, ktorými sa prezentuje na verejnosti, sú priamosť, otvorenosť, rozhodnosť, energickosť, jednoznačnosť, cieľavedomosť, systematickosť a organizovanosť.

Dobre nacvičené

Straňák: Myslím si, že veľa jeho reakcií a prejavov je veľmi starostlivo pripravených a nacvičených, lebo prirodzené spontánne reakcie sú zväčša rýchlejšie. Badať však viditeľné zlepšenie v jeho rétorike, ako aj v neverbálnej komunikácii.

Silné slová

Straňák: Používa slovné spojenia, ktoré fungujú - napríklad nikdy nepovie Róm, ale vždy len Cigán. Rád používa silné slová ako - konkrétne, maximálne, naši praotcovia, aby americké čižmy nedupali po slovenskej zemi...

Robí sa vzácny

Straňák: Dáva si značne záležať na príchodoch a odchodoch. Má rád teatrálne príchody veľkým autom, vždy počká, kým sa nezapnú kamery, vystupuje z auta a upravuje sa, stále chvíľku mešká, čo zvyšuje jeho dôležitosť.

Arogancia

Straňák: Mimiku nemá veľmi výraznú, ale občas je v nej badateľný úškrn, prípadne mierny záklon tela, čo môže pôsobiť ako prejav arogancie na spôsob „myslím si o tom svoje“ alebo „toto je môj názor, čo s tým urobíte?“.

Vyhýbavé odpovede

Straňák: Na konkrétnu otázku vždy odpovie frázou a pokračuje svojou agendou, preto pôsobí dôveryhodne.

Narcizmus

Straňák: Na televízne kamery kladie dôraz. Keď sa vypnú, zo svojej roly čiastočne vystúpi. Je tam kus exhibicionizmu, až narcizmu, čo je u politikov veľmi časté.

Sila

Straňák: Prevláda uňho snaha ukázať silu a dominanciu. Chce ukázať, že je fyzicky fit, čo má mnoho Slovákov rado. Celkovo je jeho vystupovanie ochranárske a pôsobí, že je ochotný sa za svojich stúpencov „pobiť“, čo môže imponovať našej limbickej časti mozgu, ktorá sa rozhoduje veľmi pudovo.

Presvedčivý postoj

Straňák: Je preňho typický otvorený postoj - stáť naširoko, prípadne sa opierať oboma rukami o stôl. Jeho gestá pôsobia ako sčasti nacvičené, dodáva mu to však presvedčivosť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Michal Húska

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!