Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2016 13:00 | Správy | Domáce správy

Aké bude Slovensko s Kotlebom? O všetkom rozhodne jediná vec!

Úspech Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorá dostala 8,04 % percenta hlasov a v parlamente bude mať 14 poslancov, sa dá iba ťažko predýchať.

 Prečo dalo vyše 200 000 slovenských voličov hlas ľuďom, ktorí sa zdravia Na stráž! a netaja sympatie k vojnovému slovenskému štátu? Stáva sa zo Slovákov národ „náckov“?

Povolebné prieskumy ukázali, že strana Mariana Kotlebu (38) získala veľkú časť hlasov od prvovoličov, teda mladých ľudí krátko po osemnástke. Ale volili ho aj starší, veľakrát s vysokoškolským vzdelaním. Neprekáža im, že v minulosti Kotleba a spol. oblečení ako gardisti pochodovali ulicami, velebili Jozefa Tisa a jeho fašistický režim?

Voliči

 

„Väčšina voličov strany Kotleba - ĽSNS s veľkou pravdepodobnosťou naozaj nevníma hlas pre túto stranu ako hlas pravicovému extrémizmu alebo ako podporu neonacizmu či neofašizmu,“ hovorí Alena Kluknavská z Katedry politológie Univerzity Komenského, ktorá sa dlhodobo venuje skúmaniu pravicových extrémistických skupín. To bolo podľa nej badateľné už v roku 2013, keď Marian Kotleba vyhral regionálne voľby a stal sa banskobystrickým županom. „Už tie voľby ukázali, že Kotlebov program netvoria iba myšlienky, ktoré majú šancu rezonovať len u sympatizantov extrémistických prúdov, hoci časť jeho voličov naozaj sú extrémisti. Jeho stratégia má ohlas aj u širšej verejnosti.“

Otvoriť galériu

Novodobí gardisti

Do roku 2006 bol Kotleba oveľa tvrdší pri verejných vyhláseniach, netajil radikálne názory, ktoré zaváňali neonacizmom, a vychutnával si odkazy na symboliku vojnového fašistického režimu. Vtedy v kvázi gardistických uniformách pochodoval ulicami spolu s prívržencami svojej Slovenskej pospolitosti – národnej strany a básnil o víziách stavovského štátu.

Zmenil rétoriku

Dnes si dáva na takéto prejavy pozor aj preto, že Najvyšší súd práve pre ne Slovenskú pospolitosť zakázal. „Navonok prejavy, ktoré predtým viedli k rozpusteniu strany, ustúpili a do popredia vystúpila ostrá kritika elít a rómskej menšiny, v ostatnom období sa k tomu pridali aj utečenci.“ S novou stranou je tu nový Kotleba – teda stále ten istý, ale rafinovanejší.

„Dnes voličom ponúka radikálnu interpretáciu sociálnej reality a ľudia, ktorí sú frustrovaní, ktorí vnímajú nespravodlivosť a neprávosť, sú ochotní akceptovať až prijímať aj autoritatívne alebo netolerantné a xenofóbne postoje. Lebo majú pocit, že nik iný sa o ich problémy naozaj nezaujíma,“ vysvetľuje politologička. „Kotleba im tak ponúka rámec, keď sú tieto myšlienky prezentované ako oprávnený a spravodlivý hnev slušných ľudí, ktorí sa cítia diskriminovaní konaním politikov a ohrození rómskou menšinou a v ostatnom období aj utečencami. Je však potrebné zdôrazniť, že nejde len o protestný hlas, ale že touto voľbou ľudia naznačili, že sú ochotní za istých okolností podporiť aj extrémne návrhy a verejne s nimi vyjadriť súhlas.“

ĽSNS hovorí o zobraní dávok Rómom, ktorých označuje za „parazitov v osadách“, o skoncovaní s „cigánskym terorom“, je za vystúpenie „zo zločineckého paktu NATO”, vyhráža sa zásahmi vlastnej domobrany… To môže niektorým ľuďom znieť logicky, ale len bez toho, aby sa zamysleli nad dôsledkami takýchto riešení.

Nejasné pozadie

Kotleba verejne vystupuje ako tvrdý sebavedomý muž. Obklopuje sa holohlavými svalnáčmi, ktorí ako on nosia čudné svetre vojenskej kaki farby. Záhadou zostáva, ako sa bývalý stredoškolský učiteľ informatiky dostal k takému vplyvu a moci.

„Keďže Kotleba - ĽSNS a jej predstavitelia sú skeptickí nielen voči politikom, ale taktiež voči novinárom, aktivistom a odborníkom, nevieme presne, aké je organizačné pozadie a hlbšia organizačná štruktúra strany. Poznáme kandidátov strany, no nepoznáme ich osobnosti. Vo všeobecnosti sa však extrémna pravica spolieha na charizmatického lídra, ktorý má silnú pozíciu nielen v strane, ale taktiež intenzívne prezentuje stranu na verejnosti,“ vysvetľuje Kluknavská a zdôrazňuje: „Vôbec nepoznáme pôvod financovania strany.“

Na ako dlho?

Hoci po voľbách sa proti Kotlebovi demonštrovalo a ozývajú sa hlasy za zákaz jeho strany, je zrejmé, že v parlamente s ním musíme nateraz počítať. Svoje mandáty získali predsa len v demokratických voľbách...

„Na základe vývoja v iných krajinách môžeme očakávať, že majú predpoklad, aby sa ešte nejaký čas na národnej úrovni udržali. Veľa však bude záležať na tom, ako zvládnu svoje pôsobenie v parlamente,“ myslí si politologička. Zatiaľ sa ostatní politici snažia Kotlebu ignorovať, prezident Kiska sa s ním odmietol baviť. Lenže to môže byť riziko. „Môže sa totiž stať, že získa ešte väčšie sympatie, keď sa dostane do pozície obetného baránka, ktorý bude prezentovať, že mu skorumpovaní politici hádžu polená pod nohy pri úprimnej snahe o pomoc krajine,“ varuje politologička.

Rizikom by mohli byť aj predčasné voľby, o ktorých sa už dnes hovorí. „Existuje možnosť, že tak ako regionálne voľby ukázali ľuďom, že Kotlebu nevolia len náckovia alebo prívrženci extrémizmu, tak aj výsledok uplynulých parlamentných volieb presvedčí ešte viac voličov. Existuje však aj možnosť, že by získal rovnako, prípadne menej hlasov, pretože niektorí voliči svojím hlasom len chceli vyjadriť protest, aby politickým predstaviteľom takpovediac nastavili zrkadlo, ale nemysleli si, že sa Kotleba do parlamentu naozaj dostane,“ uzatvára Kluknavská. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo