Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2016 10:55 | Správy | Politika
Video

Čo sa deje v Sieti: Deň po prevalení tajného rokovania odchádza kľúčová osobnosť?

Poriadne to tam vrie. Vyzerá to tak, že lídra strany Sieť Radoslava Procházku (43) momentálne nezamestnávajú len politické rokovania týkajúce sa zostavenia vlády.

Po zverejnení fotiek v Novom Čase, ktorý ho spolu s podpredsedom strany Andrejom Hrnčiarom zachytil pri odchode zo stretnutia s premiérom Robertom Ficom, sa zdvihla vlna nedôvery a pochybností v jeho vlastnej strane. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca Miroslava Beblavého (39). Okrem toho zdroj Nového Času tvrdí, že na pondelkovom rokovaní predsedníctva mal „gazda pravice“ presviedčať spolustraníkov na spoluprácu so Smerom. Zamotal sa opäť do vlastnej siete?

„Sieť sa nezúčastní rokovaní s Robertom Ficom,“ tvrdil sväto-sväte Procházka novinárom po pondelkovom stretnutí lídrov strán, ktoré sa dostali do parlamentu u prezidenta Andreja Kisku. Na otázku, či sa s premiérom stretol od volieb zas povedal. „Áno, boli sme spolu včera,“ prezradil s tým, že mimo televíznych debát to nebolo. Faktom však je, že spolu s Ficom sa v žiadnej televíznej diskusii nestretli. Premiér po voľbách vystúpil len v televízii TA3. Za Sieť tam Procházka nebol, namiesto neho prišiel Miroslav Beblavý. Nový Čas pritom videl Procházku spolu s Hrnčiarom vystupovať z auta, ktoré odchádzalo v nedeľu podvečer z Úradu vlády. Po vystúpení z neho nám dokonca Procházka zamával. Keď sa ho Nový Čas pýtal, čo tam robil odpovedal, že je irelevantné, kde bol a čo robil.

Otvoriť galériu

Beblavý chce vysvetlenia

Toto Procházkove zahmlievanie a nejasné formulácie budú mať zrejme dopad na dianie vo vlastnej strane, v ktorej sa voči nemu budí nedôvera. „Vzbudilo to aj u nás veľmi silné reakcie. Ak by mal Nový Čas pravdu, tak by to bola pre mňa veľmi vážna vec. Narušilo by to moju dôveru v mojich kolegov v strane, keďže takú informáciu som od nich nedostal o takomto rokovaní,“ hovorí štvorka na kandidátke Siete Miroslav Beblavý. Žiada, aby im to Procházka s Hrnčiarom vysvetlili. Na otázku, či odíde zo strany, ak sa naozaj potvrdí, že sa s Ficom stretli, jeden z hlavných piliérov strany Beblavý, odpovedal: „Ja nie som človek silných a prehnaných slov. Ak by mal pravdu Nový Čas a oni nehovorili pravdu, tak je to pre mňa zásadný problém. Keď poviem, že je to zásadný problém, tak by som to aj zásadne riešil,“ dodal Beblavý.

Otvoriť galériu

Presviedčali na spoluprácu

 

Jeho nedôveru pravdepodobne naštrbilo aj pondelkové rokovanie predsedníctva strany. Tu podľa zdroja Nového Času mal Procházka s Hrnčiarom prehovárať kolegov na spoluprácu so Smerom. Nový Čas sa to snažil overiť u lídra Siete, no celý deň nedvíhal telefón. „To je úplná blbosť, ja som nepresviedčal kolegov na spoluprácu so Smerom, my sme si interne rozprávali nejaké svoje názory. A nie je dôvod aby som ja vynášal niečo z predsedníctva,“ bránil sa Hrnčiar. Podpredsedníčka strany a primátorka Prievidze Katarína Macháčková to však nevylúčila. „Je to vecou interného rokovania predsedníctva. Nemyslím si, že by sme sa o takýchto veciach mali vyjadrovať navonok,“ povedala a zložila telefón. Úrad vlády Ficove stretnutie s predstaviteľmi Siete nepoprel. Do dnešného dňa sa k nemu nevyjadrili. Včera však Smer vyšiel na verejnosť s vyhlásením, že Fico osloví so snahou vytvoriť novú vládu predstaviteľov SNS, Mostu a Siete. Procházka tak zrejme bude stáť pred voľbou, či mu je prednejšie vládnutie, alebo stabilita vo vlastnej strane. Podľa nášho zdroja mal totiž Beblavý spolu s Macháčkovou pohroziť, že ak sa so Smerom spoja, oni odídu zo strany.

Otvoriť galériu

Ako sa zamotával (prepis z brífingu)

Procházka: - Sieť sa na takom rokovaní nezúčastní.

Novinári: - Ani sa nezúčastnila? Už bolo/nebolo také stretnutie? Už ste sa s pánom premiérom nestretli?

Procházka: - Nie. (pauza) Rokovanie o zostavení vlády?

Novinári: - Akékoľvek stretnutie po voľbách...

Procházka: - My sme vôbec nerokovali o žiadnom zostavení vlády ani s Richardom Sulíkom, ani s Igorom Matovičom, ani s Robertom Ficom, ani s Bélom Bugárom.

Novinári: - Stretli ste sa s Robetom Ficom?

Procházka: - Stretol som sa. Boli sme spolu (váhanie) včera...

Novinári: - Myslíme mimo televíznych debát.

Procházka: Nie.

Čo na tlaky v Sieti hovorí analytik?

Eduard Chmelár

„Tu sa bude hrať a kupčiť s hlasmi jedna radosť. Týmto ľuďom akoby vidina vládnej moci zatemnila mozog, lebo všetci len rokujú o rozdelení kresiel, ale zabúdajú na to, že toto je taká patová situácia, že by sa lídri nemali hrnúť do novej vlády. Robert Fico urobí všetko pre to, aby tú vládu poskladal a dá tým partnerom možno aj ponuky, ktoré sú dnes pre nich nepredstaviteľné - že vo vláde nebudú stranícke špičky, že im dá viac kresiel, než im prislúcha, že im dá možno aj premiéra, keď s ním pôjdu. On hrá o veľa ako všetci ostatní, ale všetci míňajú energiu na niečo, čo môže občanov veľmi nahnevať.

Otvoriť galériu
Eduard Chmelár, politický analytik
Zdroj: anc, sita, tasr, mh

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť