Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2016 09:59 | Správy | Domáce správy
Infografika

Spoveď chlapca, ktorý sa snažil oživiť svoju spolužiačku po tragédii na sánkovačke: Mišku som kriesil 10 minút!

Srdcervúca spoveď chlapca, ktorý sa snažil oživiť svoju kamarátku.

Po tom, ako školáčka Miška († 12) tragicky zahynula na lyžiarskom výcviku, jej najbližší prežívajú doslova muky. Zdrvená rodina sa pýta, kto bude za zbytočnú smrť ich milovaného dievčatka pykať. Miškin brat Jakub oslovil jej spolužiakov, vďaka čomu sa dozvedel neuveriteľné veci. Jeden z chlapcov bol pri bezvládnom tele spolužiačky ako prvý a snažil sa tragédiu ešte zvrátiť. 

Mesto Košice, oddelenie školstva, ako zriaďovateľ je so školou v kontakte. „Do ukončenia vyšetrovania okolností políciou sa k tragédii nemôžeme vyjadrovať,“ uviedla hovorkyňa radnice Linda Šnajdárová. Školy sú povinné samy prijať technické a výchovné opatrenia počas lyžiarskych zájazdov, pretože majú vlastnú právnu subjektivitu. „Až po oficiálnom identifikovaní príčin budú podľa výsledku prijaté opatrenia,“ doplnila Linda Šnajdárová. Tragická smrť na svahu v lyžiarskom stredisku Plejsy stále vyvoláva množstvo otázok. Miška († 12) sa vo štvrtok vybrala s kamarátkou Veronikou (13) sánkovať na klzáku. Smiech a radosť prerušil náraz do stromu a skál. Najbližší nebohej šiestačky prežívajú najťažšie obdobie v živote a hľadajú vinníka nešťastia.

Otvoriť galériu

„Začal som pátrať na vlastnú päsť. Spolužiaci mi povedali, že sa pýtali učiteliek, či sa môžu ísť sánkovať. Bolo im povedané, že áno. Boli s nimi aj chvíľu vonku. No jeden z chlapcov mi prezradil, že potom išli asi na päť minút do chaty, pretože neboli vhodne oblečené. A stalo sa to práve vtedy, čo nám aj potvrdila jedna z učiteliek,“ hnevá sa Miškin brat Jakub, pre ktorého sú nepochopiteľné aj ďalšie súvislosti. „Vraj Miška bola jediná, ktorá nemala počas sánkovačky prilbu. Ako je možné, že ju vôbec pustili?“ pýta sa smutne Jakub. Nezodpovedané zostáva aj, čo robili deti na zjazdovke, na ktorú je večer vstup zakázaný.

Osudné okamihy

Otvoriť galériu

 

K Miške po nešťastí dobehol ako prvý jeden z jej spolužiakov, ktorý okamihy hrôzy prerozprával Jakubovi. „Prišiel som k Veronike, ležala na zemi. Bola tak potichu, pri vedomí, len zahmkala. A potom som sa pozrel doprava a tam ležala Miška na skale,“ opísal chlapec dramatickú situáciu. „Prišiel som k nej a pohladkal aj ju, že Miška, nerob sa, toto nie je veľmi veľká sranda. A zrazu som ju nadvihol a cítil som, že už nie je pri vedomí. Dal som ju do stabilizovanej polohy. Otvoril som jej ústa, aby jej nezapadol jazyk. Vyzliekol som jej bundu, dal ju pod ňu. Asi desať minút som podával prvú pomoc, potom dobehli učiteľky,“ dodal školák.

Kde sa stala chyba?

Brat Jakub nie je spokojný ani s informáciami, že zásah záchranárov sa mal skomplikovať. „Chlapec, ktorý dával Miške prvú pomoc, volal záchranárov. Povedali mu, že z Popradu vrtuľník letieť nemôže. Tak sa potom opýtali, či sa to nedá z Košíc,“ dopĺňa Jakub.

Otvoriť galériu

Podľa informácií Nového Času na linke 112 zaznamenali hovor o 18.18, no záchranári do terénu vyrazili až o 18.26! „Informáciu o udalosti sme dostali na linku 155 o 18.26 hod. a následne operátor kontaktoval vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu a dve najbližšie pozemné ambulancie v Margecanoch a v Krompachoch,“ informoval hovorca záchranárov Boris Chmel.

Nový Čas oslovil v súvislosti so zásahom aj ministerstvo vnútra, ktoré spravuje linku 112. Ministerstvo potvrdilo, že pripravuje odpovede na otázky, no do uzávierky ich neposlalo. Polícia je na správy o priebehu vyšetrovania skúpa. „Vzhľadom na citlivosť prípadu bližšie informácie poskytovať nebudeme,“ uviedol policajný hovorca Alexander Szabó.

Miškini spolužiaci sa v pondelok ešte neučili. Školu už navštívil bezpečnostný technik, vedenie komunikuje s políciou a škola spolupracuje aj so psychológom. Fotka zlatovlasého dievčatka stojí na lavici pokrytej čiernym súknom. Horí pri nej sviečka a stoja tam biele kvetiny a basketbalová lopta. „Nebudem sa vyjadrovať, pretože prebieha vyšetrovanie,“ smutne uzavrela riaditeľka školy Annamária Kmiťová.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Robo Hakl

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila