Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2016 13:06 | Správy | Domáce správy
Video

Hororová smrť Mišky († 12) na lyžiarskom výcviku: Čo robila na trati a kto je za tragédiu zodpovedný?

Obrovskú bolesť prežívajú rodičia Mišky († 12). Svoju dcérku, nádejnú basketbalistku, poslali na lyžiarsky výcvik a v piatok sa im mala oddýchnutá vrátiť domov.

Namiesto toho prišla najhoršia správa ich života. Ich milovaná dcérka zahynula pri nepochopiteľnom úraze v lyžiarskom stredisku Plejsy. K tragédii došlo vo štvrtok podvečer, keď sa Miška vybrala sánkovať na klzáku spolu s kamarátkou Veronikou (13). Smiech a radosť kruto prerušil náraz do stromu. Rodičia majú jasno v otázke viny za tragédiu. „Prečo sa šmýkali na klzákoch a navyše potme a bez dozoru, to veru nevieme pochopiť. Mali vôbec prilby...?“ pýta sa zdrvený otec.

Čo robili na zjazdovke?

Školáčky na trati nemali čo robiť, podľa prepravného poriadku sa popoludní pre verejnosť uzatvára, keďže v tom čase v stredisku upravujú zjazdovky ratrakom. Podľa informácií Nového Času sa na lyžiarskom kurze nevyskytli žiadne problémy a pedagógovia sa aj podľa pracovníkov strediska o žiakov riadne starali.

Otvoriť galériu

 

„Obe dievčatá sa na strmej neosvetlenej zjazdovke spustili na snehových klzákoch. V dôsledku rýchlej jazdy ich nedokázali ovládať ani zastaviť a následne narazili do stromov a skál vedľa zjazdovky,“ uviedol policajný hovorca Alexander Szabó. Školáčky utrpeli vážne zranenia a v náročnom teréne mali privolaní hasiči i záchranári plné ruky práce.

Ťažko zranenú Mišku previezli vrtuľníkom ešte vo štvrtok večer do košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. „Pacientka bola v hlbokom bezvedomí a mala ťažké poranenia celého tela. Oživovali ju už počas transportu, a hoci traumatológovia naďalej pokračovali v oživovaní, bolo, žiaľ, neúspešné,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. Z krompašskej nemocnice previezli v piatok predpoludním do Košíc aj Veroniku, ktorú čaká operácia, utrpela totiž zranenia dolných i horných končatín.

Otvoriť galériu

Kto je zodpovedný?

Pred vstupom do budovy košickej ZŠ Drábová už v piatok visela čierna vlajka. „Je to obrovská tragédia,“ zmohla sa na jedinú vetu zástupkyňa riaditeľky Oľga Hladtová. Šokované deti podvečer priviezol autobus pred školu, kde ich čakali rodičia. Učiteľský dozor sa nevyznamenal ani po ich príchode. Rýchlo deti nahnal do školy a nereagoval na žiadne otázky. Na emotívne dosť vypätú situáciu dohliadali aj policajné hliadky. Žiaci boli veľmi smutní, slzy mali na krajíčku.

Najťažšie to však prežívali najbližší Michaely - rodičia Juraj (41) a Iveta (38) a babka Mária (70). „Kde je naša Miška? Kto je za to zodpovedný?“ Kde boli učitelia, prečo im dovolili sánkovať sa...?“ nariekala babka a dodala: „Miška bola dievča do voza i do koča. Krásne maľovala, také zlatíčko. Bože môj, koľko nešťastia nás postihlo!“

Veľmi nešťastný otec pre Nový Čas v slzách dodal: „Až okolo ôsmej večer nám učiteľka zavolala, čo sa stalo. Prečo sa šmýkali na klzákoch a navyše potme a bez dozoru, to veru nevieme pochopiť. Mali vôbec prilby...?“ Miška mala dvoch starších súrodencov, brata a sestru, ktorí tiež ťažko prežívajú nečakanú stratu. Tragédiu vyšetruje polícia. „Vyšetrovateľ už začal stíhanie pre prečin usmrtenia a prečin ublíženia na zdraví,“ informoval policajný hovorca Alexander Szabó.

Nebezpečný klzák

Oleg Ďuriš, dobrovoľný horský záchranár

Je to veľmi obľúbená zimná hračka pre deti, ale rodičia si málokedy uvedomujú, aká môže byť nebezpečná. Nielenže by mali byť neustále pre kĺzajúcich sa deťoch, ale hlavne by si mali overiť dojazd, miesto dojazdu a nebezpečné prekážky na trati, kde sa šmýkajú. Klzáky sú všeobecne ťažko ovládateľné a pri tvrdom podklade dokážu na krátkom úseku vyvinúť vysokú rýchlosť.

Samkovi († 8) vzali život boby

Podobná tragédia sa stala vo Veľkom Lipníku v roku 2010. Samko († 8) si užíval vianočné prázdniny s kamarátmi bobovaním na dedinskej ulici, keď vtom na nich vletel do terénneho auta, ktoré ulicou prechádzalo. Vodič tvrdil, že šiel pomaly, zrážke však zabrániť nedokázal. Na miesto nešťastia bol okamžite privolaný vrtuľník, no lekár už ťažko zranenému chlapčekovi pomôcť nedokázal.

Na chate Energetik zavládla pochmúrna nálada. Malých lyžiarov chatár spolu s pedagógmi v piatok zavrel pred vonkajším svetom a nik z nich nevysvetlil, čo sa v osudný večer stalo. „Je to strašné, viac vám však k tomu povedať nemôžem, lebo v čase nešťastia som deťom pripravovala večeru,“ prezradila kuchárka, ktorá jediná z uzamknutej chaty vyšla.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kz, iglu, hkl, ee

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka