Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2016 05:00 | Správy | Politika

Ficova podozrivá dotácia: Odklepol 20 miliónov gaunerom?

Poriadne záhadná firma! Počas víkendu sa premiér Robert Fico pochválil tým, že do Banskej Bystrice príde preinvestovať 89 miliónov eur firma RKN Global so sídlom v Dubaji.

Mala by zamestnať 1 200 ľudí za nadpriemerné platy a už budúci týždeň im chcú schváliť dotáciu 20 miliónov eur. Veronika Remišová z Obyčajných ľudí však upozornila na to, že technologickými partnermi spoločnosti sú firmy, ktoré sídlia v ukrajinskom Kyjeve. Na tom by ešte nemuselo byť nič zvláštne, keby neboli súčasťou konzorcia EDAPS, ktorej šéf spolu s ďalším predstaviteľom boli obžalovaní z korupcie veľkých rozmerov.

Spoločnosť v Banskej Bystrici postaví závod na výrobu cenín, platobných kariet a čistopisov osobných dokladov. Firma nemá na internete žiadne referencie a jej pozadie smeruje do Spojených arabských emirátov, konkrétne do Dubaja. Fico hovorí, že 80 percent výroby na Slovensku sa bude vyvážať, pričom zamestnajú najmä pracovníkov s vysokoškolským diplomom, ktorí budú mať nadpriemerné zárobky. 89 miliónov eur, ktoré chcú na Slovensku preinvestovať, zadotuje vláda 20 miliónmi eur. Veronika Remišová z Obyčajných ľudí však hovorí, že tento projekt nebude serióznou investíciou. „Ide v podstate o schránkovú firmu a tipujem, že ich oficiálna adresa v Dubaji „Office: E-3-O318“ je iba pár kancelárií,“ tvrdí kandidátka OĽaNO.

Ukrajinskí podnikatelia

Remišová konštatuje, že podľa internetovej stránky RKN Global sú jej technologickými partnermi štyri spoločnosti, ktoré sídlia v ukrajinskom Kyjeve - VTI, Holography, Polly-Service a YS Design. „Okrem grafického štúdia uvedeného na poslednom mieste sú spoločnosti súčasťou ukrajinského konzorcia EDAPS, ktoré je dodávateľom ukrajinských pasov. Predseda predstavenstva a ďalší predstaviteľ spoločnosti však boli obžalovaní z korupcie veľkých rozmerov v Medzinárodnej organizácii pre civilné letectvo,“ dodáva Remišová. Obaja sa majú zdržiavať práve v Dubaji. V USA ich napokon oslobodili, pretože veci, z ktorých boli obžalovaní sa nestali v USA.

Otvoriť galériu

Fico to považuje za kampaň

 

Oficiálnym majiteľom firmy RKN Global je pritom bývalý šéf Interpolu Ronald K. Noble, s ktorým títo podnikatelia spolupracujú. „Ukrajinská firma za roky svojej existencie získaval zákazky skoro výlučne na Ukrajine zmietanej všadeprítomnou korupciou. Investícia takýchto rozmerov od ukrajinských podnikateľov by však bola o čosi podozrivejšia, preto nakoniec asi radšej zvolili Dubaj,“ dodáva Remišová. Nový Čas oslovil aj premiéra Roberta Fica.

„Je nám ľúto, že niektoré opozičné strany sa v rámci predvolebného súboja snažia spochybniť spoločnosť dvojnásobného šéfa Interpolu, ktorá chce zamestnať 1200 ľudí,“ povedal. Ministerstvo hospodárstva dodáva, že akákoľvek investičná pomoc vlády môže byť spoločnosti poskytnutá až po preinvestovaní deklarovaných investícií a po vytvorení deklarovaného počtu pracovných miest.

 

Otvoriť galériu
Dotáciu priklepli záhadnej firme.
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom