Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2016 12:50 | Správy | Politika
Video

Štedrý prírastok do rozpočtu: Ako premiér rozdelí pol miliardy navyše?

Premiér Robert Fico (51) musí mať naozaj radosť! Včera sa totiž na verejnosti blysol informáciou, že oproti očakávaniam z minulého októbra sa mu podarí do rozpočtu naliať až o 489 miliónov eur viac!

Takýto balík peňazí by bez problémov stačil na pokrytie všetkých požiadaviek štrajkujúcich učiteľov, no zdá sa, že to nebude také jednoduché. Fico odkázal, že tu žijú a pracujú aj iní ľudia, nielen učitelia. Skôr by uvítal, keby si učitelia sadli za rokovací stôl a spolupracovali pri príprave rozpočtu na rok 2017.

Štátny rozpočet bude oproti očakávaniam vyšší takmer o pol miliardy eur. Učitelia či zdravotné sestry však tak skoro žiadané peniaze neuvidia. Premiér už totiž tuší, čo s peniazmi urobí. Vďaka lepšiemu výberu daní a odvodov v tomto roku zdravotné poisťovne dostanú o vyše 30 miliónov eur viac. Polepšiť by si mala aj Sociálna poisťovňa, a to asi o 130 miliónov eur, peniaze by mali byť použité aj na zvýšenie minimálnej mzdy na 500 eur či na zníženie DPH na všetky potraviny na 10 percent. „Vidíme priestor aj na 25-percentné zvýšenie platov učiteľov v nasledujúcom volebnom období,“ zopakoval na včerajšej tlačovke už po niekoľký raz Fico.

Analytik INESS Radovan Ďurana sa však na tieto správy pozerá skepticky. „Je ťažké hovoriť o voľných prostriedkoch, keď verejná správa stále dosahuje deficit vo výške takmer dvoch miliárd eur,“ vysvetľuje. Tvrdí, že štát ako zodpovedný hospodár by v prvom rade mal peniaze použiť na zmenšovanie štátneho dlhu.

Peniaze pramenia z daní a odvodov

 

Kam konkrétne budú nakoniec smerovať peniaze, ktoré sa oproti októbrovej prognóze zjavili v štátnom rozpočte? To Slovákom zatiaľ premiér nevysvetlil. „Dopĺňame rezervu na verejné investície a kľúčovo tieto peniaze idú na prípravu investície Jaguar Land Rover,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová takýto postup schvaľuje, no zároveň upozorňuje na to, že odhadované zvýšenie príjmov je prehnané. „Skôr by som to videla na 200 až 300 miliónov eur. Je len február a pri rizikách, ktoré môžu počas roka prísť, je namieste opatrnosť,“ vysvetlila.

A odkiaľ tieto peniaze vlastne pochádzajú? „Skoro tri pätiny zlepšenia výberu pripisujeme vyššej úspešnosti výberu daní a odvodov, vyššej efektívnosti,“ vyhlásil Kažimír. Ďurana dopĺňa, že lepší výber daní ani zďaleka nie je všetko. „Kľúčový je rast ekonomiky, ktorej štát vyššími daňami a odvodmi peniaze odoberá,“ vysvetľuje. Okrem iného sa pod rast štátnych príjmov podpíše aj príchod automobilky Jaguar Land Rover. Podľa Kažimíra by mal nový závod priniesť v horizonte prognózy, teda do roku 2018, až 220 miliónov eur. Po spustení fabriky by mal byť dodatočný príspevok do štátnej pokladnice 260 miliónov eur ročne. 

Príjmy rastú, no dlh neklesá

Radovan Ďurana, analytik INESS: „V roku 2016 by mal štát občanom zobrať o 555 miliónov eur viac ako v roku 2015. Štyri pätiny tohto nárastu zaplatia zamestnanci a živnostníci na dani z príjmu a odvodov. Dohromady štát vyberie na daniach a odvodoch 23,404 miliardy eur vs. 22,849 miliardy eur. Na porovnanie, ešte v roku 2014 štát vybral len 21,4 miliardy eur. V tomto roku vyberie o 2 miliardy eur viac a napriek tomu máme stále deficit. Čo sa týka napríklad znižovania DPH na všetky potraviny, štát by to vyšlo asi na 80 miliónov eur.“

Ministerstvo sa prerátalo

Mária Valachyová, hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne: „Trh práce sa vyvíjal celý minulý rok lepšie, ako sa očakávalo, rovnako daňové príjmy za uplynulý rok prekvapili pozitívne aj samotné ministerstvo financií. Zvýšenie príjmov na tento rok by som predpokladala nie takmer o 500 miliónov, ale skôr o 200 až 300 miliónov eur. Daňové príjmy, ktoré ministerstvo očakáva, že vyberie navyše, skôr vidím ako rezervu na vykrytie negatívnych rizík, čiže by sa nemali minúť.“

Otvoriť galériu

Robo pozri, my už vieme čo s peniazmi

Ministerstvo zdravotníctva 

* Akékoľvek zvýšenie pro­striedkov v rezorte by sme navrhovali použiť v záujme personálneho zastabilizovania systému (vrátane ďalšieho zvýšenia miezd pre zdravotníckych pracovníkov) a rovnako ma investície do obnovy nemocníc.

Naša rada: 

Vyšši plat zdravotných sestier o 1270 eur. 

Ministerstvo kultúry

* Je to výborný výsledok súčasnej vlády, ale o využití týchto prostriedkov by už mala rozhodnúť nová vláda.

Naša rada: Pokrytie nákladov na 30 rokov prevádzky Slovenského národného divadla.

Ministerstvo obrany

* Prostriedky na rok 2016 budú naďalej využívané na modernizáciu Ozbrojených síl SR, rozvoj výzbroje a centrálnej logistiky, techniky a špeciálneho materiálu, na budovanie komunikačných a informačných systémov, na nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky.

Naša rada: Kúpa 11 nových stíhačiek Grippen

Ministerstvo životného prostredia

* Sme dlhodobo podfinancovaní a určite by sme vedeli väčšie zdroje využiť na budovanie protipovodňových opatrení a riešenie sanácií zosuvov a odstraňovanie environmentálnych záťaží. Potrebné sú aj investície do modernizácie laboratórnej techniky na rozbory vody a ovzdušia.

Naša rada: Kúpa 2150 km plastových protipovodňových zábran.

Ministerstvo dopravy

* Voľné zdroje by sme využili na výstavbu diaľnic a opravu ciest 1. triedy, modernizáciu železničných koridorov či rozvoj železničnej dopravy alebo výstavbu nájomných bytov na Slovensku. Chápeme však, že nie je možné sústrediť všetky voľné zdroje do jedného rezortu.

Naša rada: Výstavba 49 km diaľníc.

Ministerstvo zahraničných vecí

* Rezort diplomacie potrebuje prostriedky na skvalitnenie siete diplomatických zastúpení, ako aj na rozšírenie siete o nové zastupiteľské úrady a Slovenské inštitúty v ďalších krajinách, ale aj na zvýšenie rozvojovej pomoci.

Naša rada: Slovensko by mohlo predsedať Európskej únii tri a pol roka.

Ministerstvo školstva

* Ministerstvo školstva tento mesiac po dohode s ministerstvom financií vyhlásilo výzvu na rekonštrukcie školských telocviční v objeme 10 miliónov eur a v najbližších týždňoch sa rozpočtovým opatrením zvýši rozpočet vysokých škôl o 20 miliónov eur.

Naša rada: Zvýšenie platu učiteľov o 457 eur mesačne.

Ministerstvo spravodlivosti

* Justícia dlhodobo trpela podfinancovaním. Aby bolo možné riadne plniť úlohy vyplývajúce z programov súdnictva a väzenstva, bude aj v nasledujúcich rokoch potrebné pokračovať v stabilizácii rozpočtu rezortu.

Naša rada: Desaťnásobok platu pre každého súdneho úradníka. 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

* Výsledky súčasnej vlády svedčia o jej efektívnom riadení. Rozhodnutie týkajúce sa využitia financií necháme na novú vládu SR.

Naša rada: Podpora 9780 začínajúcich poľnohospodárov. 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

* Vedeli by sme si predstaviť ešte vyššiu pomoc pre mladé rodiny s deťmi a občanov so zdravotným postihnutím či podporu dôchodcov s nízkymi príjmami.

Naša rada: Jednorazový príspevok 1460 eur pre každého nezamestnaného. 

Ministerstvo financií:

Prioritou Ministerstva financií SR je dlhodobé znižovanie deficitu verejných financií.

Naša rada: Zvýšenie rozpočtu každého ministerstva o 38 miliónov eur. 

Ministerstvo vnútra

Dobudovanie klinických centier v rámci ESO, rekonštrukcia policajných oddelení, škôl patriacich pod rezort vnútra, zostávajúcih hasičských staníc a zvyšovanie miezd zamestnancov verejnej dopravy. 

Naša rada: Každému policajtovi by sa mohlo mesačne pridať 1650 eur.

Ministerstvo hospodárastva

Do uzávierky novín sa nevyjadrili.

Naša rada:

Úhrada osminy z ceny dostavby Jadrovej elektrárne Mochovce. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, nh, kpt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol