Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2010 10:00 | Tip od Vás | Zahraničie

Iný kraj, iný mrav: Najextravagantnejšie zvyky na Silvestra

Neznalosť miestnych silvestrovských tradícií  vás v zahraničí môže poriadne zaskočiť. Zoznámte sa s tými najzvláštnejšími!

Aj v rámci Európy sa zvyky a priebeh osláv Nového roka môže diametrálne líšiť. Prečítajte si to najkontroverznejšie a pripravte sa..

Rakúsko
Prasiatka, bozky a trúbenie
Na Silvestra sa krajina zmení v jeden obrovský chliev - všade sú samé prasatá. Rakúšania ich vyrábajú z marcipánu, karamelu, javorovej šťavy, perníkového cesta, čokolády a ugrilujú aj zabité prasiatko z mäsa. Nebuďte prekvapení, ak vás po polnoci ponúknu bravčovou hlavou. Symbolizuje to tučný, a teda šťastný nový rok.
Ďalšími symbolmi sú zelené vetvičky na pohostinstvách, cukrovinkové podkovičky a pepermintová zmrzlina v tvare štvorlístka. V rodine dodržujúcej tradície si pochutíte aj na punči a šošovicovom šaláte. S príchodom dvanástej začujete trúbenie z kostolných veží a cmukanie.
Okrem rozdávania bozkov Rakúšania zbožňujú zapaľovanie mínometov a nalievanie horúceho olova do vody. Zlým znamením je, ak po stuhnutí kovu vznikne tvar starej ženy. Vo Viedni hrajú každoročne Straussovu operetu die Fledermaus v tamojšej štátnej opere. Ráno po oslavách chodia po domoch koledníci.

Maďarsko
Hovoriace zvieratá a hlasný spev
Podľa Maďarov ak niekto strávi Silvestra sám, bude sám aj po celý rok. Budúcnosť predpovedajú hraním kariet a inými hrami. U našich južných susedov sa traduje, že v tú noc vedia zvieratá hovoriť. Zatiaľčo my na jar pálime Morenu, oni 31. decembra slameného Jacka Strawa, symbolizujúceho všetko zlé v uplynulom roku. S úderom hodín o polnoci spievajú Maďari národnú hymnu, pijú šampanské a hlasno vítajú 12 mesiacov.
Nesmiernu dôležitosť prikladajú novoročnému bozku. Ak strávite Silvestra u maďarských známych, na Nový rok nikdy nejedzte rybu. Odplávala by totiž aj s vaším šťastím.

Poľsko
Silvestrovské zločiny a polonéza

Ani katolícka spoločnosť, akou sú Poliaci, si nenechá ujsť veľkolepú zábavu k Novému roku. Z nedávnej histórie prežil husársky kúsok - zamazať okná a kľučky na dverách čiernou smolou alebo ukryť sušiace sa hrnce. Políciu vtedy nikto nevolá, tieto "silvestrovské zločiny" totiž vytlačujú starý rok. V Poľsku sa tradične usporadúvajú bály, či už Varšavskej filharmónie alebo na zámku Golub-Dobrzyn. Bály otvára vždy polonézov tanec.

Taliansko
Nábytok padajúci rovno z okien

Príchod Nového roka slávia milióny obyvateľov, tisícky v kostoloch a katedrálach. Schádzajú sa aj vo Vatikáne. Obrovskú slávnosť sprevádzajú ohňostroje. Najpompéznejší uvidíte v Neapole, ale aj veľkomestách ako Benátky, Miláno a Rím. Zapálením petárd si tam iba šplhnete, pretože tak vlastne odplašíte zlo starého roku.
Silvester v Taliansku nie je nič pre "drevá", hlavnou tradíciou je tam totiž tanec. V žiarivých šatách sa natriasa v uliciach, v baroch.. Rovnako temperametným je zvyk zbavovania sa všetkého starého. Domorodí vtedy vyhadzujú priamo z okien nábytok, šatstvo či riad. So zotmením zapaľujú svetlo, ktoré horí až do príchodu ďalšieho roka. Počas slávností sú plné kiná i divadlá.

Grécko
Nočný život a koláče s brandy

Obľúbená dovolenková destinácia ostáva aj v posledný deň roku verná nočnému životu. Obyvatelia sa zídu v centre mesta, čím deklarujú nekrvavú vojnu. Nasleduje zábava v baroch až do svitania, ohňostroje, drahé jedlo a luxusné víno.. Nový rok (Protohronia) je čas, keď sa podobne ako u nás na Vianoce rozdávajú dary. Deti dostávajú aj peniaze. Nákupy Gréci robia na poslednú chvíľu.
Prekvapiť by vás v gréckej domácnosti mohla rozvešaná cibuľa, ktorá síce je jedovatá, ale symbolizuje odolnosť a silu. Napriek tomu, nechutnajte ju. Radšej si odhryznite z tradičného koláča vassilopita. Sú v ňom pomaranče aj brandy. Na Nový rok vstupuje do domu niekto, kto prinesie šťastie, obvykle dieťa. Ak budete s nejakým Grékom 1. januára, pravdepodobne bude chcieť hrať hazardné hry.

Španielsko
12 hrozien za 12 sekúnd

Koniec roka sa u Španielov nazýva Noche Vieja. Zídu sa vo sviatočnom na modlitby a pred pol nocou s každým úderom hodín zjedia jednu bobuľku hrozna. Hltanie 12 hrozien za dvanásť sekúnd však môže byť nebezpečné, preto to netrénujte bez svedkov. Po zhltnutí zapijete ovocie tradičným nápojom Cava alebo vínom.

Nórsko
Mandľa prináša šťastie

Na rozdiel od iných krajín si Nórsko udržiava akúsi rezervovanosť - nový rok sa neslávi na verejnosti ale v kruhu rodiny a blízkych priateľov. Silvester v Nórsku je celý akýsi rodinný - je sa ryžový puding so skrytou mandľou, kto ju nájde, bude bohatý a šťastný celý rok. Varí sa tiež bravčové, jahňacie a morčacie. S polnocou sa na zadnom dvore odpáli ohňostroj a nakoniec sa Nóri vyberú po návštevách podobne ako na Halloween. Deti za krátke predstavenie dostanú sladkosti a dospelí drink.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!