Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2014 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Slovensko, ide o život malej princeznej! Simonku zrazil domiešavač, súrne potrebuje krv!

Nešťastná sekunda im zmenila život! Simonku Novosádkovú (8) koncom júla zmietol v Malackách z cesty domiešavač.

Jej len 5-ročný braček Dávidko utekal pol kilometra domov po pomoc. Malá princezná dlhé dni v umelom spánku v nemocnici bojovala o život. Simonku v týchto dňoch prebúdzajú, pri nehode však prišla o ľavú nožičku. Dávidko aj s rodinou prostredníctvom Nového Času prosia celé Slovensko o pomoc, naše dievčatko potrebuje súrne krv!

„Keby sa ten deň nikdy nestal,“ opakujú si rodičia malej Simonky. Dievčatko sa aj s bračekom vybralo na prechádzku. Jej mama sa vtedy starala o chorého dedka a otec maľoval u susedov. Keď deti prechádzali popri ceste na Továrenskej ulici v Malackách, objavil sa pred nimi domiešavač. „Podľa svedka išiel veľmi pomaly. Dcérka však z ničoho nič chcela prebehnúť cez cestu, bohužiaľ, už nestihla a domiešavač ju zachytil,“ spomína so slzami v očiach otec Miroslav.

Malý braček nezazmätkoval a rozbehol sa domov po pomoc. „Je to neuveriteľné, má len päť rokov, a keď nehodu videl na vlastné oči, sám utekal asi pol kilometra. Je taký statočný. Keď dobehol domov, kričal, že Simonku zrazil kamión,“ opisuje otec strašné chvíle. Keď rodičia dorazili na miesto nešťastia, už tam bola sanitka aj polícia. „Na ten pohľad na Simonku nikdy nezabudnem, všade bola krv. Neprajem to žiadnemu rodičovi. Ešte bola pri vedomí a pýtala si maminku. Tá ju až do príchodu vrtuľníka držala za ruku,“ hovorí Miroslav.

 

Dievčatko prišlo o nohu

Simonku previezli s ťažkými zraneniami do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave a začal sa jej boj o život. V ten deň podstúpila množstvo vyšetrení aj operácie. Dokonca to vyzeralo, že má pretrhnutú pečeň aj pankreas, čo sa našťastie nepotvrdilo.

„Mala opuch mozgu a museli jej, žiaľ, aj amputovať ľavú nožičku a na pravej prišla o veľkú časť kože. Zatiaľ jej lekári urobili dočasnú plastiku kože. Bude to ešte zložité, Simonka miluje pohyb, a tak bude veľmi ťažké, kým si zvykne, že nemá nožičku. Už nebude môcť behať za bratmi ako doteraz,“ hovorí zronený otec malej princeznej. Lekári dievčatko takmer dva týždne držali v umelom spánku, no v stredu ho začali preberať.

Potrebuje krv

Stav dievčatka sa zlepšuje, no stále zostáva hospitalizovaná na ARO. „V nemocnici povedali, že bude potrebovať krv, ale že jej majú nedostatok. Simonka má krvnú skupinu A+, no pomôže aj univerzálna 0. Z celého srdca ďakujeme všetkým, ktorí krv na jej meno už boli darovať,“ dodáva Miroslav. O pomoc Slovákov prosí aj Simonkin malý záchranca, braček Dávid. „Moja sestrička stále potrebuje krv,“ odkazuje Dávid čitateľom Nového Času, ktorí majú veľké srdce. S prosbou sa pripájajú aj ďalší traja súrodenci Alexander (13), Adam (12), a Filip (10).

Kto bude niesť vinu?

Vodič, ktorý so svojím domiešavačom dievčatko zrazil, je podľa našich informácií z nešťastia stále v šoku a momentálne nepracuje. Podľa vyjadrení svedka však nemohol zrážke zabrániť. „Okolnosti dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania,“ vyjadrila sa bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Výčitiek sa rodičia nikdy nezbavia. „Deti vedia, že samy tam chodiť nemôžu. Teraz je najdôležitejšie, že Simonka žije a za to ďakujeme lekárom, záchranárom, hasičom aj svedkyni nehody, ktorá bola s našou Simonkou až do príchodu sanitky,“ uzatvára otec.

Ako pomôcť Simonke?

Ak máte krvnú skupinu A+ alebo 0, príďte do akejkoľvek transfúznej stanice na celom Slovensku. Povedzte, že krv je určená pre Simonku Novosádkovú, ktorá leží v Detskej fakultnej nemocnici na bratislavských Kramároch. Po odbere bude krv odoslaná dievčatku. Ďakujeme všetkým darcom!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?