Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2015 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Historik odhalil to, čo tušil len málokto: Pravda o prvom slovenskom gymnáziu!

Budeme prepisovať knihy dejepisu? Veľká Revúca, Turčiansky Svätý Martin, Kláštor pod Znievom - všade tam boli zriadené vďaka oduševneniu slovenských národovcov v 60. rokoch 19. storočia slovenské gymnáziá. 

Za prvé z nich sa dosiaľ považovalo gymnázium v Revúcej, zriadené v roku 1862. Podľa historika Vladimíra Sklenku však gymnázium v Banskej Bystrici vzniklo o 10 rokov skôr a bolo prvým slovenským vyšším gymnáziom a v tom čase jediným pre celé Slovensko v rámci Uhorska.

O vznik gymnázia v Banskej Bystrici sa zaslúžil katolícky banskobystrický biskup Štefan Moyzes. Sídlilo v budove, v ktorej bola naposledy základná škola. Budova je dnes opustená a podľa historika Vladimíra Sklenku sa ju budú snažiť od jej majiteľa odkúpiť a zachovať pre budúce generácie. „Už dlhšie som tušil, že prvé gymnázium na Slovensku bolo v Banskej Bystrici. Potom som však našiel v archíve vyjadrenie Bélu Grünwalda, maďaróna a podžupana Zvolenskej stolice,“ povedal Vladimír Sklenka, historik Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici s tým, že Grünwald tvrdé slová vyslovil na adresu slovenských učiteľov, ktorí do školy nastúpili, a vôbec sa tomu netešil. „Hoci boli jeho slová nekritické a nadsadené voči slovenskej strane, jednoznačne dokladajú, že za prvé slovenské gymnázium vo vtedajšom Uhorsku samotní Maďari považovali 8-ročné gymnázium v Banskej Bystrici. Išlo o štátne gymnázium a v budove bol dokonca portrét Štefana Moyzesa. Študenti sa učili matematiku, fyziku, dejepis, náboženstvo, latinčinu, slovenčinu, samozrejme nemčinu a maďarčinu,“ vysvetlil Sklenka.

V roku 1858 podľa jeho slov mesto s podporou biskupa Štefana Moyzesa budovu vynovilo, čím vznikla jedna z najmodernejších školských budov vo vtedajšom Uhorsku. Gymnázium získalo aj materiálnu podporu v podobe vzácnych učebných pomôcok. Slovenské gymnázium v Banskej Bystrici odvtedy svojou pedagogickou úrovňou a hmotným vybavením patrilo medzi najvýznamnejšie stredné školy v celom Uhorsku.

Slová Bélu Grünwalda

Prvé gymnázium, ktoré sa v Hornom Uhorsku dostalo do rúk panslávov, bolo štátne gymnázium v Banskej Bystrici, z ktorého vypudili maďarských učiteľov a namiesto nich zamestnali zúrivých panslávskych učiteľov. Vo veľkom a otvorene fanatizovali slovenskú mládež a len táto samotná inštitúcia poskytla panslávskej strane vyše sto jednotlivcov, ktorí teraz pôsobia ako učitelia, kňazi, advokáti a obecní notári. Po výzve Zvolenskej župy roku 1867 boli z gymnázia odstránení panslávski učitelia a umiestnení tu boli učitelia s maďarským zmýšľaním. Panslávska strana sa neuspokojila s týmto gymnáziom a následne založila gymnázium v Revúcej, ktoré potom v krajine získalo veľmi veľkú povesť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?