Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2016 10:04 | Správy | Domáce správy
Video

Najväčšie želanie bojovníčky Nelky: Na narodeniny si chce sadnúť!

Napriek vážnej diagnóze v sobotu oslávi piate narodeniny. Nelka Csíkfejesová z Bátky (okr. Rimavská Sobota) trpí neliečiteľným genetickým ochorením, pre ktoré jej ochabuje telíčko.

Dievčatko nedokáže vstať z postieľky a dýchajú zaň prístroje, no so zákernou chorobou bojuje zo všetkých síl. Uľahčiť život by mu mohlo polohovacie zariadenie MyGO, na ktoré však rodine chýbajú financie. Pomôcť Nelke prvýkrát posadiť sa môžete aj vy prostredníctvom Srdca pre deti - charitatívneho projektu denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Nelinka vyzerala po narodení ako úplne zdravé dieťatko. Z veľkého šťastia, ktoré prišlo s jej príchodom na svet, sa však rodina dlho tešiť nestihla. Už po mesiaci Nelkina mamička Lea začala tušiť, že s jej dievčatkom nie je niečo v poriadku. „Bábätká majú v perinke hore rúčky, len dcérkine viseli dole. Zobrali sme ju na vyšetrenie do banskobystrickej nemocnice. Lekárka mala už vtedy podozrenie na genetické ochorenie,“ hovorí so smútkom v hlase mama chorého dievčatka. Krátko nato prišla zdrvujúca správa - ich milované dieťa trpí nevyliečiteľným ochorením, svalovou atrofiou I. typu - Werdning Hoffman. „Bol to strašný pocit, keď nám povedali, že Nelkina diagnóza sa nedá liečiť. Veľmi som vtedy plakala,“ spomína na okamihy plné bolesti Lea.

Otvoriť galériu
Boj o životChoroba u bábätka naberala rýchlo na obrátkach. Nelinka pomaličky slabla a nevedela si udržať už ani hlavičku. V siedmich mesiacoch dievčatko dokonca takmer prišlo o život, pretože mu prestali pracovať pľúca. Odvtedy je stále napojené na umelú pľúcnu ventiláciu a zaviedli mu aj vývod. „Dcérka mentálne všetko vníma, ale svalíky jej ochabujú a je ležiaca. Nestihla sa naučiť ani rozprávať, no nám všetko naznačuje očkami. Dáva nám množstvo sily a energie a my jej našu lásku,“ povedala nežne mamička malej bojovníčky.

 

Otvoriť galériu
Šanca na zlepšenie

Na chodenie na dvor a do nemocnice majú rodičia pre Nelku špeciálny kočík, no p

otrebovali by jej zabezpečiť sedenie aj vo vnútri. Veľmi by im preto pomohlo polohovacie zariadenie MyGO, vďaka ktorému by sa Nelke mohlo zlepšiť pohodlie, a tým i zdravie. „Samozrejme, bola by som najšťastnejšia, keby sa moja dcérka vyliečila. Najdôležitejšie však je, aby sa jej zdravotný stav nezhoršoval,“ tvrdí Lea, ktorá sa snaží s manželom Norbertom zabezpečiť všetko, čo ich Nelinka potrebuje. Zdravotnícka pomôcka však stojí takmer 4 000 € a neprispieva na ňu zdravotná poisťovňa ani úrad práce. Rodine sa už podarilo zohnať časť sumy a pomôcť potrebujú už iba s poslednými 1 000 €. Statočným rodičom ostáva nádej, že vďaka čitateľom Nového Času budú môcť kúpiť Nelke polohovacie zariadenie.


Ako môžete pomôcť?

Pomôcť Nelke môžete aj vy, a to zaslaním darcovskej SMS s textom SRDCE na číslo 871. Hodnota SMS je 5 €. Prispievať môžete do piatka 19. 2. 2016 aj online platbou prostredníctvom www.srdcepredeti.sk. Peniaze vyzbierané nad sumu 1 000 € - potrebnú na polohovacie zariadenie - Nadácia Pontis prerozdelí medzi ďalšie detské príbehy v Srdci pre deti.

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec
Pojednávanie s bývalou poslankyňou Smeru, Ľubicou Roškovou.
Aktualizované
Rozsudok v kauze obžalovanej exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej: Súd ju uznal vinnou
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Na snímke podnikateľ Štefan Žiga a obhajcovia Sergej Romza (v pozadí vľavo) a Radko Timkanic (v pozadí uprostred).
Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť: Čelí obžalobe z podplácania! Kto definitívne rozhodne?
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Aktualizované
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!