Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2016 06:55 | Správy | Politika

Zdravotníctvu hrozí kolaps, jeho postoj je nemenný: Päť dôvodov, prečo neustúpil!

Premiér Robert Fico (51) nechce ustúpiť sestrám ani učiteľom. 

Napriek tomu, že hrozí kolaps v niektorých nemocniciach - minimálne v Žiline a v Prešove a prázdne triedy v školách. Po rokovaniach s pedagógmi a so zdravotníkmi sa totiž nedohodli na žiadnom kompromisnom riešení a situácia zostáva stále nejasná. Pýtali sme sa odborníkov, prečo si premiér zvolil takúto taktiku a vybrali 5 dôvodov, prečo Ficovo stanovisko napriek kritike z viacerých strán a demonštráciám v uliciach zostáva už niekoľko týždňov rovnaké: „Premiér sa učiteľom i sestrám môže pozrieť priamo do očí, lebo jeho vláda zvýšila platy učiteľov v sume 482 miliónov eur a na platy sestier pridala 55 miliónov eur.“

1. Kvôli imidžu rozhodného a úspešného politika

Fico podľa odborníkov prezentuje štyri roky vládnutia ako sériu svojich úspechov. „Nechce teraz ukázať, že hocikedy ustúpi tlaku. Ak by súhlasil s požiadavkami učiteľov a sestier, priznal by, že nie je v poriadku to, čo o svojich úspechoch tvrdí. Nabúralo by mu to volebnú koncepciu, ktorá stojí na tom – to, čo robíme, robíme dobre,“ konštatuje politológ Tomáš Koziak. Pridáva sa aj Ján Baránek s tvrdením, že Fico pred voľbami nechce ukázať svoju slabosť. „V školstve to treba riešiť reformou, ale v prípade sestier vie zmenu prijať vláda,“ uviedol odborník. Dodáva, že pri treťom balíčku premiér sám tvrdil, že keď je na tom štát dobre, ľudia si zaslúžia, aby sa o to podelil.

2. Nechce naštrbiť vlastné výroky o úspechoch vlády

Premiér sa často na tlačovkách chváli, čo všetko vláda spravila pre ľudí. Odborník na politický marketing Róbert Slovák však pripomína, že Fico robí aj komunikačné chyby. „Stále sa venuje zástupnej téme - utečencom. Robí to zle, lebo každý občan pozná z rodiny alebo na sebe problémy sestričiek aj učiteľov. Smer vie dobre komunikovať len témy, ktoré sám prinesie,“ konštatuje odborník. Tvrdí, že keby sa premiér inak postavil k problémom týchto skupín, tak mohol byť tým, kto ľudí počúva a pomáha, čo by mu imidž vylepšilo aj keď by reálne zmeny boli malé.

3. Do volieb zostáva málo času

 

Premiér podľa analytikov dobre vie, že tlak nespokojných skupín musí vydržať už len pár týždňov. „Vôbec neočakávam splnenie požiadaviek, ktoré sa teraz tesne pred voľbami objavili,“ uviedol sociológ Pavel Haulík. Politický analytik Tomáš Koziak pripomína, že z technickej stránky pritom má priestor na zmeny. „Parlament musí rokovať, kým ho nenahradí nový. Nie je problém prijať akýkoľvek zákon,“ dodáva.

4. Učitelia a zdravotné sestry - nie sú súdržní

Problémom tiež je, že napriek nespokojnosti mnohých učiteľov a sestier ani jedna skupina nie je až taká veľká a súdržná. Z učiteľov štrajkuje len niekoľko percent a sestričky môžu ochromiť len niektoré nemocnice. „Fico sa správa ako konzervatívny politik. Učitelia aj sestry majú problém nielen medzi sebou, ale aj s podporou verejnosti, čo Ficovi hrá do karát,“ povedal politológ Ján Baránek. Mohli by sa ozvať ďalší nespokojní

5. Mohli by sa ozvať ďalšie nespokojné skupiny

Okrem zdravotníkov a pedagógov sú na Slovensku ďalšie skupiny, ktoré by sa mohli sťažovať na svoju situáciu. „Fico by peniaze našiel, keby chcel. Znamenalo by to však pre neho uznanie porážky, a to si nemôže teraz dovoliť,“ vysvetľuje sociológ P. Haulík s dodatkom, že keď by ustúpil raz, tak verejne by sa mohli ozvať ďalší, ktorí chcú zlepšenie vo svojom odbore. „A to už by potom nevedel ustáť,“ povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo