Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2016 11:15 | Správy | Domáce správy
Exkluzívne

Exkluzívny prieskum pre Nový Čas: Čo si o štrajku učiteľov myslia Slováci!

V pondelok sa to začne! Stovky škôl zostanú zavreté, do ostrého štrajku sa zapoja tisícky učiteľov. 

Nepodarilo sa im presvedčiť vládu, aby prijala ich požiadavky na podporu podvyživeného školstva. Pedagógovia z celej krajiny sa chystajú na protest na Námestí SNP v Bratislave a rodičia tak musia riešiť problém, čo s deťmi. Učitelia sú odhodlaní vytrvať a vyhlásili neobmedzený štrajk. Dokážu si získať na svoju stranu verejnosť? Exkluzívny prieskum o tom, ako obyvatelia Slovenska vnímajú štrajk učiteľov, vypracovala pre Nový Čas agentúra Phoenix Research on-line. 

Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že si mnohí ľudia na Slovensku uvedomujú dôležitosť práce učiteľov pri výchove budúcich generácií. Časť verejnosti im drží palce a uznáva aj to, že ich profesia je finančne nedocenená. Nepodarilo sa im však ešte získať podporu nadpolovičnej väčšiny a veľká skupina ľudí na štrajk učiteľov nemá žiadny názor.

Štrajkujúci učitelia podľa analytika podcenili komunikáciu s verejnosťou, najmä čo sa týka odstraňovania stereotypných názorov na ich prácu. V nasledujúcich dňoch ich teda čaká neľahká úloha - presvedčiť verejnosť, že ich odhodlanie má cieľ a zmysel. Sú odhodlaní vytrvať v neobmedzenom štrajku až do splnenia ich požiadaviek. Aby však boli úspešní, potrebujú získať aj podporu rodičov a celej spoločnosti.

 

Pedagógovia už od októbra chceli od vlády tri veci, ktoré sú podmienkou, aby nešli do štrajku. Tvrdia, že im nejde iba o ich platy, ale o celkové zvýšenie úrovne školstva. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov tvrdí: „Naše požiadavky nie sú len o platoch, od roku 2011 dlhodobo poukazujeme na systémové problémy a podfinancovanie.“ Jeho kolega z iniciatívy Branislav Kočan tvrdí, že riaditelia škôl zakazujú učiteľom komunikovať s médiami, ale aj diskutovať medzi sebou o štrajku. „Učitelia – no najmä učiteľky – sú v školách permanentne zastrašovaní. Čo sme počuli, vlasy sa nám dupkom stavali,“ povedal. 

Otvoriť galériu
Graf
Zdroj: anc

1. Tu sa prejavili veci ako pri predchádzajúcom štrajku učiteľov. Podpora tiež nebola nadpolovičná. Prejavujú sa tu stereotypy ako dva mesiace prázdnin, pracujú iba do dvanástej, druhej hodiny popoludní. Učitelia nekomunikujú presne tieto stereotypy. Cez prázdniny nemajú voľno a prácu si berú domov, robia si prípravy a opravujú písomky. Učitelia podcenili túto komunikáciu. A navyše sú tu aj rodičia, ktorí nemajú kam dať deti.

Otvoriť galériu
Graf
Zdroj: anc

2. Časť verejnosti si stále myslí, že sú učitelia nedocenení. A ak by bola otázka rozčlenená aj na platy začínajúcich učiteľov, bola by podpora ešte vyššia. Verejnosť rešpektuje toto povolanie a vníma učiteľov ako niekoho, kto vychováva naše deti a mal by byť ocenený.

Otvoriť galériu
Graf
Zdroj: anc

3. Ľudia nesledujú politiku tak podrobne. Bežný človek na rozdiel od novinárov, politikov alebo analytikov sa o kroky vlády až tak nezaujíma. Ľudia registrujú, že je tam spor, ale dopodrobna kroky vlády nesledujú. Tá neznalosť ľudí je naozaj dosť vysoká.

Otvoriť galériu
Graf
Zdroj: anc

Prieskum pre Nový Čas bol vykonaný on-line metódou v dňoch 19. 1. 2016 - 22. 1. 2016 na vzorke 997 respondentov. Štatistická chyba u uvedenej skupiny sa pohybuje v rozmedzí +/- 1,5 percenta.

Zdroj: Phoenix Research on-line

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali