Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2016 12:00 | Šport
Video

Do športového neba odišla legenda medzi komentátormi: Polákovi († 81) sa posledné želanie nesplnilo!

Slovenská športová scéna prišla o legendu. Po ťažkej chorobe v nedeľu v Podunajských Biskupiciach o pol piatej ráno zomrel známy športový televízny komentátor Karol Polák († 81).

Odišla legenda, ktorá si svojím špecifickým štýlom komentovania získala priazeň športových fanúšikov. Mnohé jeho pamätné hlášky zľudoveli. Najmä tá, ktorá sa viaže k šprintérovi NDR s nepublikovateľným priezviskom Manfred Ko**t... Odchod Karola Poláka šokoval aj jeho blízkych priteľov. Nikto nemal ani tušenia, že je ťažko chorý, hoci vlani viackrát skolaboval.

 

„Jeho syn mi volal o siedmej ráno. Som veľmi prekvapený, keď hovoria, že zomrel po dlhšej chorobe. Lebo my sme sa stretávali, ale nevedel som o žiadnej chorobe. Nesťažoval sa, že ho niečo bolí. Vôbec neviem, aká by to mohla byť choroba...“ priznal herec Oldo Hlaváček (81), ktorý s Polákom v minulosti účinkoval v obľúbenej relácii Vtipnejší vyhráva. Podľa informácii zo zdrojov blízkych komentátorskej legende to bola rakovina, ku ktorej sa pridružili ďalšie problémy.

Otvoriť galériu
Legendárne hlášky

Poláka si televízni diváci navždy zapamätajú ako veľkého šoumena. Stačí si spomenúť na jeho nekonečné prejavy na galavečeroch odovzdávania cien OTO. Mohol byť huslistom, operným spevákom, potom vyštudoval herectvo. Nakoniec sa z neho stal jeden z najznámejších športových komentátorov. Prvý prenos komentoval v roku 1959, bolo to krasokorčuľovanie. Jeho temperamentný a hlboký hlas sa potom vryl do pamäti generácií priaznivcov tohto športu.

Otvoriť galériu
Preslávil sa popisovaním farieb na oblečení krasokorčuliarov a krasokorčuliarok, keďže v tom čase mala väčšina iba čiernobielu televíziu. „Raz som povedal, že už má každý farebný televízor a že už to farebné oblečenie nebudem popisovať. A len čo som to povedal, tak prišlo vyše tisíc listov: Ty debil, kde ja by som vzal na farebný televízor? Tak som to zase musel prehodnotiť a popisovať, čo majú pretekári na sebe,“ zaspomínal si Polák, ktorý svojím hlasom sprevádzal 12 olympijských hier, 9 majstrovstiev sveta vo futbale a 26 svetových šampionátov v krasokorčuľovaní.

Otvoriť galériu
Veľké momenty

Futbaloví priaznivci si pamätajú, že komentoval druhé miesto česko-slovenských futbalistov na MS v Čile v roku 1962, víťazstvo Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969 či jedenástku Antonína Panenku vo finále ME v Belehrade v roku 1976. „Ak trafí, sme majstri Európy. V bráne Maier, Panenka. Gól, gól! Sme majstri Európy na rok sedemdesiatšesť!“ energický prejav, na ktorý sa nezabúda.

Otvoriť galériu
S pravidelným komentovaním Polák skončil v roku 1992. Neskôr mal športovú reláciu v súkromnom rádiu a spolupracoval s niektorými televíznymi a rozhlasovými stanicami. K „veľkému“ komentovaniu sa ešte nakrátko vrátil v roku 2005, keď Slovensko hralo baráž o futbalové MS so Španielskom, kde sa blysol ďalšou hláškou: „Prší, prší, len sa leje, výsledok je bez nádeje.“

Otvoriť galériu
Nový život

Ďalšími hláškami už divákov, bohužiaľ, nepoteší. Karol Polák zomrel podľa včerajšej smutnej správy po ťažkej chorobe. Žiaľ, nesplnil sa mu sen, o ktorom hovoril pri svojich 80. narodeninách. Vtedy do mikrofónu rozhlasového reportéra Stanislava Dutku povedal: „Chcel by som zomrieť zdravý!“ To mu nebolo zhora dopriate. Krátko pred smrťou stihol spraviť ešte jedno vážne životné rozhodnutie. Iba v septembri sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Agátou (61). Bola to jeho tretia svadba.

Reakcie: Fajn človek, ktorý nikdy  nikoho  nezhodil

Dušan Grúň (73), spevák

Otvoriť galériu
Veľmi ma táto správa zarmútila. Boli sme spolu aj s Oldom Hlaváčkom s programom Vtipnejší vyhráva v USA, kde sa ukázal ako vždy veselý človek.

Dušan Gabáni (69), redaktor TA3, ktorý s ním pracoval 20 rokov

Otvoriť galériu
Dozvedel som sa pred chvíľou túto smutnú správu a zaskočila nás. Vari pred mesiacom či dvoma s ním boli naši spoloční známi, vraj podľahol nejakej ťažkej chorobe, takže to prišlo rýchlo.

Lucia  Nicholsonová (39) poslankyňa, ktorá ho sobášila

Otvoriť galériu
Na sobáš Karola Poláka si dobre pamätám. Videla som, že smiechom a vystupovaním maskoval, že je pri sobáši veľmi dojatý.

Agnesa Búřilová (73), trénerka krasokorčuľovania

Otvoriť galériu
Pre mňa to je šokujúca správa. Oceňujem, že nikdy výkon nikoho nezhodil. Vôbec na mňa nepôsobil, že by bol chorý.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí