Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2016 08:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Neurochirurg Šteňo o nádoroch na mozgu: Kmotríkovej musel oznámiť zdrvujúcu správu!

Denne zachraňuje pacientom životy, ale i oznamuje nepríjemné správy. Neurochirurg Andrej Šteňo z Univerzitnej nemocnice v Bratislave diagnostikoval nádor aj jojkárskej moderátorke Adriane Kmotríkovej (45).

Šteňo nám porozprával o podrobnostiach jej liečby, ale aj o tom, prečo je rakovina na vzostupe.

 

Prečo ste si vybrali práve neurochirurgiu?

O medicínu som sa zaujímal už od detstva. Ako gymnazista som sa zúčastnil na biologickej olympiáde s prácou o nádorových ochoreniach, s ktorou som skončil v bratislavskom kole druhý. Navyše pochádzam z lekárskej rodiny – otec je neurochirurg a mama anatómka, pričom jej hlavným záujmom je anatómia mozgu. Mamin otec bol vedec a jedným z ťažiskových objektov jeho výskumu bol práve nervový systém. Takže neurochirurgia bola pre mňa logickou voľbou.

Čo všetko musíte mať ako neurochirurg takpovediac v malíčku?

Neurochirurgia je náročný odbor. Neurochirurgovia musia predovšetkým poznať anatómiu nervového systému, ktorá je ne­smierne zložitá a doteraz nie je úplne známa. Taktiež musia poznať veľké množstvo nádorových a nenádorových ochorení nervového systému – najmä mozgu, chrbtice, miechy a periférnych nervov. Okrem toho riešime úrazy, takže spektrum je naozaj široké.

Otvoriť galériu
Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

Začíname ráno o siedmej, po ranných vizitách a sedení, kde každodenne podrobne rozoberáme stav pacientov, ide približne polovica neurochirurgov operovať. Ďalší sú v ambulancii, majú konzíliá alebo vyučujú medikov, iní sa starajú o pacientov na jednotkách intenzívnej a intermediárnej starostlivosti a oddeleniach. Operačný program s kon­krétnym zadelením každého lekára píše primár našej kliniky deň vopred.

S akými typmi rakoviny sa stretávate najčastejšie?

Zo zhubných ochorení sa najčastejšie stretávame s takzvanými gliómami, čiže nádormi rastúcimi priamo z tkaniva mozgu a miechy. Často však odstraňujeme aj metastázy rakoviny počínajúcej v iných orgánoch. Operujeme aj pomerne dosť nezhubných nádorov – tie sú však nebezpečné práve tým, že rastú v lebke, respektíve chrbtici a tlačia na dôležité štruktúry, neraz taktiež priamo ohrozujú život a zdravie pacientov.

Otvoriť galériu
V súčasnosti sa rakovina objavuje čoraz častejšie ako v minulosti. Prečo je táto choroba na vzostupe? Alebo je to len mýtus?

Rakovina je na vzostupe, okrem iného je však za jej vzostup spoluzodpovedný aj fakt, že sa ľudia častejšie dožívajú vyššieho veku. Starší organizmus je jednoducho viac náchylný na onkologické ochorenia. Za časť ochorení je však určite zodpovedná aj doba, v ktorej žijeme, so všetkou tou chemizáciou a stresom, ktorý prináša.

Aký najťažší chirurgický zákrok ste robili?

Ťažko povedať, ktorý bol najťažší. Zo zhubných nádorov som operoval niekoľko zle uložených nádorov v takzvanej inzule, teda časti mozgu zodpovednej za viaceré funkcie. Pri operáciách v tejto oblasti hrozia napríklad trvalé poruchy reči či pohybu, robíme ich preto u pacientov pri vedomí, aby sme tak najdôležitejšie časti mozgu dokázali efektívne uchrániť. Takéto zákroky trvajú dlho, vrátane prístupu môžu trvať desať, ba niekedy i viac hodín. Vyžadujú špičkového anestéziológa. S pacientmi sa počas samotného mikrochirurgického odstraňovania nádoru rozpráva logopéd, neurológ zas testuje silu a hybnosť pacientových končatín.

Otvoriť galériu
Pri poruche reči alebo hybnosti treba zmeniť operačnú taktiku, aby sme predišli trvalému poškodeniu mozgu. Tieto operácie sú náročné pre pacienta, neurochirurga, ako i pre celý operačný tím. Z nezhubných nádorov to bol pred pár týždňami rozsiahly zakrvácaný nádor podmozgovej žľazy – pacient slepol, mal poruchy vedomia, nádor mu zatlačil jednu z dôležitých mozgových ciev tak, že bola nepriechodná. Našťastie všetko dobre dopadlo, čo je však opäť zásluha nielen moja, ale i celého operačného tímu.

Okrem zákrokov sa venujete aj diagnostike onkologických ochorení. Ako sa dá citlivo pacientovi oznámiť, že má rakovinu?

Dôležitá je empatia k pacientovi. V neurochirurgii je množstvo diagnóz veľmi závažných. Po oznámení diagnózy je vždy potrebné pacientovi povedať, ako možno jeho ochorenie liečiť, veci sa nesmú maľovať na ružovo, ale ani na čierno. Našťastie v súčasnosti dokážeme v mnohých prípadoch účinne zasiahnuť, časť nádorových ochorení možno vyliečiť úplne. Pacientom však dokážeme do značnej miery pomôcť aj pri nádoroch, ktoré sa pri súčasných možnostiach medicíny vyliečiť síce ešte nedajú, no ich rozsiahla resekcia zlepšuje kvalitu života a dáva lepšie predpoklady na ďalšiu onkologickú liečbu.

Otvoriť galériu
Nádor v mozgu ste odhalili aj jojkárskej moderátorke Adriane Kmotríkovej. Bol to šok aj pre vás?

Nádor pani Kmotríkovej diagnostikovali na pracovisku magnetickej rezonancie, je pravda, že ma zavolali na konzílium, pri ktorom som jej diagnózu oznámil. V obdobných situáciách som bol mnohokrát a u každého pacienta musí lekár prejaviť cit, empatiu a odbornosť.

Aké boli bezprostredné reakcie, keď padla diagnóza rakovina?

Zachovala sa statočne, zaujímala sa o možnosti liečby.

Ako ste pomohli Adriane zvládnuť takú náročnú životnú situáciu?

Pomohli jej určite najmä jej najbližší, ktorí pri nej stáli. Úlohou nášho tímu bolo odviesť profesionálnu prácu.

Kto je Andrej Šteňo (38)

Otvoriť galériu
Doc. MUDr. Andrej Šteňo, PhD., MPH sa narodil v Bratislave. Od roku 2003 pracuje na Neurochirurgickej klinike LFUK a UNB v Bratislave, od roku 2015 zároveň pôsobí ako docent na Katedre neurochirurgie LF SZU v Bratislave. Absolvoval študijné pobyty v Českej republike, Fínsku, Nemecku a USA. Pravidelne publikuje vo vedeckých časopisoch, medzi jeho práce patrí sedem publikácií v najvýznamnejších európskych a svetových karentových časopisoch. Prednášal na mnohých vedeckých podujatiach na Slovensku aj v zahraničí. V roku 2013 mu bola Českou neurochirurgickou spoločnosťou a Slovenskou neurochirurgickou spoločnosťou udelená cena Rudolfa Petra za rok 2012 za najlepšiu neurochirurgickú publikáciu neurochirurgov do 35 rokov. Je ženatý a má jedno dieťa.

Vakcíny proti rakovine sú nádejou

Aká bola vaša starostlivosť o Adrianu po stanovení jej diagnózy?

Manažment obdobných ochorení je veľmi komplexný, na našej klinike však máme vypracovaný dobre fungujúci systém. Naši lekári aj sestričky majú s podobnými prípadmi rozsiahle skúsenosti.

Ste s Adrianou stále v kontakte? Radíte jej?

Momentálne nie v častom, samozrejme, v prípade potreby sme pre našich pacientov k dispozícii. Úprimne vám však poviem, že vždy, keď ju vidím na televíznej obrazovke, cítim radosť, že sa dokázala vrátiť a že sa jej darí.

Vy ste jej poradili aj holandského špecialistu. Často spolupracujete s odborníkmi zo zahraničia?

O názor profesora Martina van den Benta z Holandska požiadala celá Gliómová komisia, ktorej som členom. Viacerí sme sa s ním v minulosti osobne stretli. Nebolo to prvý, a určite ani posledný raz, keď sme požiadali zahraničného odborníka o názor. Osobne som už v minulosti kvôli rôznym pacientom konzultoval s odborníkmi z Česka, Francúzska, Holandska, Nemecka, Rakúska či Spojených štátov. Keďže prednášame v zahraničí a aj publikujeme výsledky našej práce v najvýznamnejších zahraničných odborných časopisoch, získavame tak cenné kontakty, ktoré potom vieme v prípade potreby využiť v prospech našich pacientov.

Sú vakcíny proti rakovine mozgu naozaj cestou, ako chorobu poraziť?

Táto metóda je zatiaľ v začiatkoch, považujem ju však za nádejnú. Za našich pacientov pevne dúfam, že sa to čím skôr podarí.

Ako dlho podľa vás ešte potrvá, kým ľudstvo konečne nájde liek proti rakovine?

Viaceré typy rakoviny už v súčasnosti možno vyliečiť úplne. Kedy sa však vynájde účinný liek na väčšinu zhubných nádorov mozgu, si netrúfam odhadnúť. Určite to však bude závisieť aj od množstva financií, ktoré sa na výskum vynaložia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko